Kotikuntoutus ja kotikuntoisuus maaseudulla ja kaupungissa – pelkkä unelma nykyisillä resursseilla?

Sirpa Tolvanen, Sari Bruun, Aino Hassinen, Karoliina Kärkkäinen ja Henna Heiskanen

Ikäosaamisen YAMK-opiskelijat, Karelia-ammattikorkeakoulu

Yleisenä tavoitteena on ikääntyvän väestön kotona asuminen mahdollisimman kauan. Laitoshoitopaikkoja vähennetään, ja tilalle on perustettu palveluasumisen yksikköjä. Ihmisiä hoidetaan kotona mahdollisimman kauan, maksimaalisten apujen turvin.

Parhaimmillaan kotiin annettu ennakoiva tuki mahdollistaa turvallisen kotona asumisen. Tehostettu kotona asumisen tuki on edullisempaa tuottaa kuin hoitopäivämaksu laitoksessa. Tästäkin huolimatta hallituksen leikkaukset kohdistuvat näkyvästi näihin palveluihin.

Kunnilla ei ole rahaa palveluasumisen maksusitoumuksiin, joten kotona asuvat ikääntyneet ovat aiempaa huonommassa kunnossa. Kotiin saatavissa palveluissa on suuria eroja ja epätasa-arvoisuutta kaupungin ja maaseutualueiden välillä, vaikka lain mukaan näin ei saisi olla.

Kotiin saatavat palvelut tuotetaan koko ajan pienemmillä resursseilla, suuremmalle asiakasmäärälle. Miten palvelujen odotetaan pysyvän laadukkaana? Leikkausten maksajiksi näyttää joutuvan kotona asuvat köyhyysrajan alapuolella elävät ikääntyneet, jotka pienestä eläkkeestään maksavat suuresta määrästä palveluja ja aina nousevat asumisen kustannukset.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *