Syksyllä suuntana Espanja

Moikka kaikki lukijat ja aurinkoista toukokuuta!

Omalla kohdallani kevät on ollut hyvin kiireistä aikaa, että opintojen puolesta ja sekä niiden ulkopuolella, mutta onneksi säät senkun lämpenevät ja kesä on kohta täällä. Ajattelin tässsä blogitekstissä avata teille hieman kuulumisia ja fiiliksiä tulevasta syyslukukaudesta! Jonka itse asiassa tulen viettämään Espanjassa!

Lähden elokuun loppupuolella Erasmus+ kansainväliseen opiskeluvaihtoon Espanjan San Sebastianiin. Vaihdon kesto on noin kolme kuukautta ja Deusto nimisessä yliopistossa, . Yliopiston kurssivalikoima oli mielestäni laaja ja valitsinkin paljon kursseja liittyen henkilöstö johtamiseen.

Fiilikset ovat todella odottavaiset, mutta kieltämättä vaihtoon lähtö myös jännittää. Onneksi lähden luokkakaverini kanssa, joten voimme jakaa kokemamme hetket yhdessä. Alla hieman esimakua San Sebastianin maisemista!

San Sebastian. Kuva: S-F / Shutterstock

San Sebastian, Espanja

Karelian henkilökunta auttaa vaihtoon liittyvissä käytönnön asioissa, joten kenenkään ei tarvitse   pohtia hakemista yksin! Karelialla on myös lukuisia yhteistyökorkea kouluja, joten vaihtoon hakeminen on yksinkertaista, kun sopimukset ovat jo valmiiksi kirjoittettu koulujen välillä.

On myös hyvä muistaa, että harjoittelujaksoja voi myös toteuttaa ulkomailla, eikä kyseessä aina tarvitse olla opiskeluvaihto. Oppilaitoksemme tarjoaa myös apurahaa, joka helpottaa esimerkiksi arkea ulkomailla. Lisäksi Kela ja monet säätiöt tukevat vaihtojaksoja rahallisesti.

Mikäli kiinnoistuit vaihto-opiskelusta ota yhteytttä kansainväliseen koordinaattoriisi tai tutustu alla olevastasta linkistä kyseiseen yliopistoon, jonne olen lähdössä!

https://www.deusto.es/cs/Satellite/deusto/es/universidad-deusto 

Mikäli sinulla heräsi kysymyksiä liittyen vaihtoon älä epäröi kommentoida ja kysyä! Aurinkoa kesään! 

Promotiimin Veera 

 

 

Ankealta välivuodelta ammattikorkeakouluun

Valmistuessani lukiosta olin melko hukassa siitä, mitä tahtoisin elämälläni tehdä. Olin juuri opiskellut kuvaamataidon linjalla kolme vuotta, mutta valmistuin neljässä vuodessa vietettyäni vuoden Japanissa vaihto-oppilaana. Lukion aikana olin siis kiinnostunut kuvaamataidosta ja japanilaisesta kulttuurista, mutta niiden lisäksi sydämeni sykki myös psykologialle.

Vaihtoehtoisia opiskelupaikkoja riitti. Olisin voinut hakea opiskelemaan Itä-Aasian kulttuureja Helsingin yliopistoon tai psykologiaa monessa Suomen eri kunnassa. Silti ajatus siitä, että yksi päätös voisi sitoa minut jopa neljäksi vuodeksi kiinni koulutukseen, joka ei välttämättä minulle sopisi, pelotti minua. Mitä jos valmistuttuani tajuaisin, että olen opiskellut täysin väärää alaa? Mietin, millaista olisi olla 24-vuotias ja edelleen hukassa tulevaisuuden suhteen.

Koska näiden päätösten tekeminen pelotti (ja viimeiset yo-kirjoitukseni sattuivat samaan aikaan kuin korkeakoulujen hakuaika), päätin pitää välivuoden. Ajattelin, että voisin vuoden ajan tehdä töitä tai osallistua erilaisille kursseille työväenopistolla. Töissä olinkin noin kuukauden, mutta itkiessäni työmatkalla tiesin, ettei minun kannata jatkaa kyseisellä työpaikalla. En osallistunut millekään kursseille, mitä olin innolla odottanut. Töitä hain vielä muutaman kerran huonolla menestyksellä. Epäonnistumiset, tylsyys ja huono itsekuri johtivat siihen, että vietin aikani päivästä toiseen sängyn pohjalla.

Lopulta vein itseni Helsingin nuorten kriisipisteelle, missä keskustelin ammattilaisen kanssa epävarmuuksistani ja peloistani tulevaisuuden opiskeluvalintojeni suhteen. Tämä kehotti minua menemään Helsingin Ohjaamoon, jossa sain mahdollisuuden tavata ammatinvalintapsykologin. Muutaman tapaamiskerran ja kotitehtävän jälkeen kyseinen psykologi kertoi minulle, että sopisin parhaiten luovalle alalle. Kävimme läpi erilaisia mahdollisia työtehtäviä luovan työn aloilla, minkä jälkeen sain hieman selkeämmän käsityksen erilaisista vaihtoehdoistani.

Kun aloin taas käydä läpi koulutustarjontaa ympäri Suomea, aloin pikkuhiljaa innostua kaikista luovien alojen suomista mahdollisuuksista. Erityisesti media-alan eri osapuolet kiinnostivat: radiotyö, televisio, pelit, journalismi… Valinnan vaikeus oli suuri! Ensimmäiseksi hakukohteekseni päätyi Metropolian digitaalisen viestinnän linja, vaikken ollut varma, olisiko se minun juttuni. Lähinnä ajattelin, että opiskeluelämä tulisi edullisemmaksi, jos voisin asua kotona opintojeni ajan. Toiseksi hakukohteeksi valitsin Karelia-ammattikorkeakoulun medianomikoulutuksen siksi, että koulutus oli laaja, eikä opiskelijan tarvitse vielä hakuvaiheessa tietää, mitä haluaa media-alalla tehdä työkseen. Myös vaihto-oppilasvuoden jälkeinen seikkailunhalu johdatti minua kotikaupunkini ulkopuolelle. Tahdoin nähdä, mitä Kehä III:n ulkopuolella on, sillä olen asunut koko ikäni Helsingissä.

Kävin Joensuussa ensimmäistä kertaa kesällä 2017, kun menin suorittamaan Karelia-ammattikorkeakoulun valintakoetta. Joensuun Tiedepuistolla tuutorit juttelivat mukavia ja rohkaisivat jännittyneitä hakijoita. Oli kaunis kesäpäivä, koe meni mielestäni hyvin ja olin kovin iloinen.

Muistan edelleen sen hetken, kun katsoin kerta toisensa jälkeen Opintopolusta valintatilannettani. Eräänä iltana huomasin valintatilanteen päivittyneen, ”Hyväksytty (odottaa ylempien hakukohteiden tuloksia)”. Lähetin kavereilleni kuvan tuloksesta ja kysymyksen, ”tarkoittaako tämä siis sitä, että minut on hyväksytty Joensuuhun?”

Ystäväni sanoivat, että kyllä asia näin on. Kävelin olohuoneeseen ja sanoin vanhemmilleni: ”Hei tota, musta tulee jojensuulainen.”

Siitä alkoikin todellinen rumba. Muutin ensimmäistä kertaa omilleni asumaan solukämppään. Tuutorit tekivät medianomifukseille oman Whatsapp-ryhmän, minkä kautta kävikin ilmi, että eräs toinenkin fuksi asui kanssani samassa rakennuksessa. Muistan edelleen sen huvittavan tilanteen, kun ennalta tuntematon henkilö seisoi oveni takana ja kysyi, ”oletko sä se Siiri?”. Nykyään olemmekin hyviä ystäviä. Ryhmäytyminen alkoi osalla jo päivää ennen koulun alkua illanvietolla keskustassa, kun taas osaan pääsin tutustumaan vasta seuraavana päivänä. Vastassa oli monia muitakin opiskelijoita, jotka olivat ensimmäistä kertaa omillaan, ja oma porukka löytyikin melko nopeasti.

Parasta fuksivuonna oli kenties se, kun uudet luokkakaverit tulivat auttamaan uuden sängyn kasaamisessa.

Näistä kokemuksista tuleekin minulla pian täyteen kaksi vuotta. En edelleenkään ole täysin varma siitä, millaisia töitä tahtoisin tehdä valmistuttuani amkista. Kuitenkin hyvänä kannustuksena ovat toimineet vanhemmat luokkatoverit, jotka ovat todistaneet, että eri alojen koulutukset ovat työmarkkinoilla aina plussaa, ja että välillä polku vie takaisin koulun penkille vuosienkin työnteon jälkeen.

Jos olet päättänyt olla hakematta korkeakouluun ja jännität välivuotta sekä oman alan valintaa, niin ei hätää! Oman alan löytäminen on haastavaa, ja välillä sen löytäminen vaatiikin erilaisia kokeiluja ja haastavia valintoja. Apua löytyy kyllä, ja omaan intuitioonkin kannattaa luottaa! Välivuotesi laatu riippuu täysin omista valinnoistasi. Älä ole niin kuin minä ja lahnaa vuotta sängyn pohjalla (vaikka monet saattaisivat sanoa, että ”nauti vielä, kun voit”), vaan hyödynnä aika erilaisten harrastusten tai vaikka avoimen korkeakoulun kurssien parissa. Parasta on keksiä mielekästä tekemistä, sillä sitä kautta saatat myös löytää vihiä omaan tulevaisuuden ammatinvalintaan!

Tsemppiä!

– Siiri

Linkki

Moikka jälleen! 😊

Tässä blogikirjoituksessa avaan teille mitä International Business on ja minkälaista alan opiskelu on Karelia – ammattikorkeakoulussa.

Itse olen toisen vuoden International Business opiskelija ja takana on pian kaikki perusopinnot. Yksinkertaisesti kerrottuna International Business on kansainvälisen liiketoiminnan tutkinto, joka pitää sisällään kaikkea markkinoinnista, logistiikkaan ja viestinnästä yritysjuridiikkaan. Kareliassa sinun ei tarvise valita yhtä suuntautumisvaihtoehtoa vaan valinnaisten kurssien, työssäoppimisen ja opinnäytetyön avulla voit painottaa opintoja juuri siihen mikä sinua kiinnostaa eniten.

Ensimmäinen ja toinen vuosi pitävät sisällään niin sanottuna perusopintoja, joiden rinnalle voi halutessaan valita kieliopintoja ja vapaavalintaisia kursseja. Itse olen pitänyt eniten markkinoinnin ja viestinnän opinnoista. On mielenkiintoista oppia siitä kuinka mainonta vaikuttaa kuluttajaan ja kuinka luodaan tehokas myyntipuhe vain muutamassa minuutissa.

Alla pieni sneakpeak omaan Moodleeni, josta näkyy tällä hetkellä opiskeltavat kurssit! 👋🏼

Ammattikorkeakoulut pyrkivät siihen, että opinnoissa teoria ja käytäntö kulkisivat käsikädessä. Ainakin meillä Kareliassa tämä pitää paikkansa! Kursseilla tehdään paljon töitä tiimeissä ja esimerkiksi markkinointi suunnitelmia tehdään oikeille firmoille. Tekemälläsi työllä on siis oikeasti merkitystä ja työelämän taitoja pääsee opettelemaan jo ennen varsinaista työharjoittelu jaksoa.

Omasta mielestäni International Business on monipuolinen koulutus, jonka rinnalle opiskelija kerryttää vahvan englannin kielen taidon. Monia mietityttää se, vaatiiko koulutus aikaisempaa kokemusta englannin kielellä opiskelusta, mutta ei vaadi! Minä itse esimerkiksi tulen aivan tavallisesta yhteislukiosta Imatralta, enkä ollut koskaan aiemmin opiskellut pääsääntöisesti englannin kielellä. Toki englanti on aina ollut yksi lempiaineista alakoulusta saakka. On hyvä muistaa, että kielitaito kehittyy vain sitä käyttäessä, joten ei kannatta epäröidä liikaa! Muista luottaa itseesi ja omiin taitoihin.

Jos mieleesi juolahti jokin kysymys koskien International Business tutkintoa, heitä kommenttia tänne tai vaikka Karelian Instagramiin Karelia_amk

http://www.karelia.fi/fi/koulutus/amk-tutkinnot/tradenomi-bba-international-business

Muistakaa levätä! Aurinkoista viikonloppua! 😊

Veera