Pyörätuoli, kalvo ja body

Ajatus lähti keväällä 2015 kun kaksi minibussillista Karelia-ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijoita lähti Lahteen tapaamaan muiden amkien fyssariopiskelijoita. Lahden meininkejä katsellessa porukka tajusi, että tämähän pitää saada Joensuuhun! Keväällä 2016 järjestettiinkin Suomen Fysioterapeuttiopiskelijoiden tapaaminen, SFOT, meidän Tikkarinteen kampuksella.

Koska sanoista tekoihin ja hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, lähtivät ideasta pyörät pyörimään. Aloimme 5 hengen voimin miettiä, mikä meidän amkissa on erityistä? Mistä aiheesta haluamme saada lisää tietoa? Missä me tapahtuma todellisuudessa järjestetään?

Ensimmäinen ajatuksemme oli linkittää aihe jotenkin ikäosaamiseen, jota meidän opinnoissamme ja tulevassa työelämässä kaivataan. Monen mutkan kautta aiheeksi valikoitui vihdoin ergonomia ja apuvälineet hieman luennoitsijoidenkin pohjalta. Aiheiden lopulliset, todelliset asiantuntijat saapuivatkin paikalle: Kokemuskouluttajat Seija Lappalainen ja Tapani Meriläinen, uuden CareCare-innovaation kehittänyt Anneli Muona sekä lisämausteena psykofyysisen fysioterapian huippuammattilainen, Karelia-amk:n entinen opiskelijan Sanna Saastamoinen.

Toinen hyvä kysymys oli, kuinka saada opiskelijat kaikkialta Suomesta kauas itärajalle, Joensuuhun? Yhdistimme voimamme amkkimme medianomiopiskelijoiden kanssa; Sattumalta nämäkin veijarit olivat pohtineet, olisiko meidän kampuksiamme mahdollista hyödyntää majoittumiseen? Matkustaminen Joensuuhun maksaa reilusti, eikä opiskelijoilla ole varaa maksella useita kymmeniä sekä tapahtumasta että majoituksetsa, lisäksi jos jotain paikan päällä tulisi ostaakin. Otimmekin yhdessä tuumin yhteyttä Karelian toimialajohtajaan: Monien vaiheiden jälkeen ammattikorkeakoulun henkilökunnan ja mediaopiskelijoiden avustuksella meillä oli pelastuslaitoksen hyväksymä pelastussuunnitelma, ja tilat majoittaa lauma opiskelijoita tapahtumaamme varten!

Vaikka työ aloitettiin ajoissa, olivat viimeiset kuukaudet jänniä: tapahtumamainontaa, sponsoreiden hankintaa, yhteistyökumppaneiden kanssa keskustelua, luennoitsijoiden varmistamista, tilavarauksia, ihanien ahkerien vapaahtoisten rekrytointia, iltaohjelman suunnittelua, ruokahuoltoa, aikataulutusta… Ja SFOT oli valmis!

Lopulta tapahtumamme näytti tältä:

1

Porukkaa lauantaiaamuna 8 jälkeen kampuksella…? Outoa, mutta fysioterapeuttiopiskelijat ilmoittautuivat tapahtumaan. Osa heräsikin jo valmiiksi Tikkikseltä luokasta A119, joku oli saapunut jo perjantaina.

3 

Fysioterapiaopiskelija Tarmo Kauppinen avasi tilaisuuden. Olihan sitä lössiä sitten mm. Seinäjoelta, Oulusta, Lappeenrannasta, Helsingistä, Savonlinnasta… Seija ja Tapani odottelivat omaa vuoroaan tapahtuman ensimmäisinä luennoitsijoina

5

Fysioterapian koulutuspäällikkö Anna-Riitta Mikkonen toivotti opiskelijat omasta puolestaan tervetulleeksi. Kellä on kivintä?

13

Tapahtumaa jatkettiin kahvien jälkeen Anneli Muonan luennolla porilassiirroista ja ergonomiasta. Kuvassa harjoitellaan painonsiirtoja, jotka ovat oleellisia turvallisissa potilassiirroissa. Oli myös hauska tehdä välillä muutakin kuin istua.

7

Ja totta kai sitä säännöllisesti täytyy jumpatakin!

15

Sanna Saastamoinen piti viimeisen luennon psykofyysisestä fysioterapiasta – miten kohtaat ihmisen joka on kokenut paljon hankalia asioita?

Sitten päästiinkin kokeilemaan kaikkea käytännössä!

22  46  32  35

Workshopeissa testattiin ergonomisia potilassiirtoja CareCare-kalvojen avulla…

29  45

…BBAT-terapiaa (BasicBodyAwarenessTherapy), jonka tavoitteena on oppia tuntemaan oma keho ja sen toiminta…

42

…sekä tutustumaan urheiluvammojen ehkäisyyn Karelia-ammattikorkeakoulun fysioterapian harjoitteluympäristön ohjaavan fysioterapeutin Juha Jalovaaran johdolla…

Illalla rentouduttiin sovelletun erityisliikunnan avulla Niinivaaran koulun salissa. Kokeiluun pääsi istumalentopallo, suuren suosion saavuttanut pyörätuolikoripallo sekä järjestäjien oma keksintö, lakanapallo!

64  68 72  75

Ilta sai ansaitsemansa päätöksen lauantai-iltana Tikkarinteen ravintolassa, Solinassa.

91  93  103  112

Tapahtuma oli onnistunut ja osallistujat olivat aktiivisia. Sen pohjalta luotiinkin kaikille Suomen fysioterapeuttiopiskelijoille yhteinen facebook-ryhmä, jonka kautta kontaktoitua ja kysyä esimerkiksi harjoittelupaikoista, työpaikoista, opiskelusta jne. On mahtavaa, että 89 opiskelijaa, joista suurin osa oli aluksi tuntemattomia toisilleen, oppivat edes yhden uuden nimen tapahtuman aikana. Ja oivalluksia tuli ainakin yhden käden sormien verran. Kolmas kerta toden sanoi tapahtumamme myötä. Ensi vuonna jatketaankin Tampereella!

Marleena –