Vertaistuutorina Kareliassa

Tuutorointi on varmasti käsitteenä tuttu monelle, mutta mitä se käytännössä meinaa ja miten se näkyy täällä meidän ammattikorkeassa, niin ajattelin käydä sitä läpi tämänkertaisessa blogitekstissä. Kareliassa siis on joka vuosi tuutorihaku kaikille halukkaille opiskelijoille ja hakemusten perusteella pidetään haastattelut, joiden pohjalta tehdään lopulliset valinnat. Tuutoreiden määrä vaihtelee koulutusohjelmittain kuitenkin niin että kaikille aloille tuutoreita valitaan ja kaikki tuutorit myös koulutetaan tehtäviinsä. Koulutuksia on muutamia lyhyempiä sekä yksi pidempi viikonlopun mittainen koulutus. Koulutuksissa käydään läpi mm. tuutorin tehtäviä ja vastuuta, harjoitellaan esiintymistä sekä totta kai tutustutaan muiden alojen tuutoreihin.

Ensimmäinen kontakti tuutoreihin monilla hakijoilla on varmaankin pääsykokeissa. Asia on tälläkin hetkellä hyvin ajankohtainen, sillä tällä viikolla meidän kampuksella oli sairaanhoitajien ja sosionomien valintakokeet ja nyt alkavalla viikolla on edessä vielä meidän fysioterapeuttien valintakokeet. Tuutoreiden rooli näissä valintakokeissa on mm. tsempata valintakokeisiin osallistujia. Samalla hakijoiden on hyvä kysellä kaikkea mahdollista opiskeluihin liittyen ja tuutorit vastaavat näihin kysymyksiin parhaansa mukaan.

Koulujen alkaessa elokuun loppupuolella sekä sote-puolella myös tammikuussa tuutoreiden tärkeimpinä tehtävinä ovat uusien opiskeluryhmien ryhmäyttäminen sekä käytännön asioissa neuvominen. Joka alalla on omanlaisensa toimintaperiaatteet mutta esim. me fysioterapeuttituutorit aloitimme perinteisillä tutustumisleikeillä ja -peleillä sekä kaupunkikierroksella. Myöhemmin lukukauden aikana tuutorit mm. järjestävät erilaisia tapahtumia, käyvät kyselemässä kuulumisia, auttavat tarvittaessa opintoihin liittyvissä asioissa tai ohjaavat eteenpäin asioista vielä enemmän tietävien henkilöiden luokse sekä tekevät kaikkea mahdollista mitä mieleen juolahtaa. Meillä syksyn ohjelmaan on mahtunut mm. makkaranpaistoa, lautapeli-iltaa ja viimeisimpänä positiivisuussydämen tekeminen ja pallorentoutus eli hyvinkin paljon erilaista toimintaa. Käytännössä vain mielikuvitus (ja no ehkä toki vähän budjettikin) on rajana.

Itse olen tykännyt toimia erittäin paljon tuutorina ja se on myös antanut erittäin paljon itselle. Uusiin opiskelijoihin on päässyt tutustumaan ihan eri tavalla ja on miusta toivottavasti ollut jotain hyötyäkin heille, oli sitten kyseessä opintoihin tai vapaa-aikaan liittyvät asiat. Innolla odotan tulevia pääsykokeita, jotta pääsen näkemään, millaisia opiskelijoita meille tulevana vuonna on tulossa.

Koska en ole valmis jättämään tuutoritoimintaa kokonaan, päätin myös hakea tuutorijaostoon, jolloin pääsen jakamaan omia kokemuksiani myös tuleville tuutoreille.

Kuvassa Karelian vertaistuutorit lukuvuonna 2016-17tuutorit-34_blogiin

-Sanna