Opiskelu Y-akatemiassa

Se on promotiimin Henry tässä taas terve! Viimeeksi muisteltiin menneitä ja miten olin päätynyt opiskelemaan Karelia-ammattikorkeakouluun. Tänään otamme hypyn nykypäivään ja vilkaistaan, sitä mitä minä nykyään touhuan. Esittelen teille hieman Y-akatemiaa ja kerron omia fiiliksiäni sieltä opiskelusta opiskelijan suulla! Sen pidemmittä puheitta potkaistaan homma käyntiin!

Miltä kuulostaa opiskelu ilman tenttejä tai luentoja. Alkaisit suorittamaan opintoja itsellesi ja arvioinnin hoitaisivat tiimisi, sekä oikeat asiakkaat? Päätietolähteinäsi toimisivat kirjat ja eri alojen ammattilaiset, sekä oma tiimisi. Opiskelussa itse määrittäisit, mikä on sinulle tärkeää ja ottaisit siitä itse vastuun. 

Mikä on Karelia-ammattikorkeakoulun Y-akatemia?

Y-akatemia aloitti toimintansa virallisesti 8.1.2018.  Y-akatemiassa opiskelijat perustavat yhdessä moniammatillisen tiiminsä kanssa oikean yrityksen, yhtiömuotona osuuskunta.

 

 

Y-akatemia on erikoistumislinja yrittäjyyteen tai yrittäjämäisesti toimimiseen. Opiskelijat työskentelevät tiimeissä, sekä tekevät erilaisia kaupallisia projekteja itse hankkimilleen asiakkaille.

Opiskelijat itse aikatauluttavat viikkonsa, lukuunottamatta kahta neljän tunnin mittaista dialogituokioita yhdessä tiimin ja valmentajan kanssa.

Opintopisteet syntyvät aikakirjauksien kautta Teamwork-alustalle. Opiskelijan täytyy tehdä konkreettista työtä tai tiedonhankintaa noin 27 tuntia per opintopiste.

Mitä tarkoitan moniammatillisuudella?

Moniammatillisuus on yksi Y-akatemian peruspilareista. Moniammatillisuuden kautta tiimi saa rikastettua ajatteluaan ja samalla oppii tekemään yhteistyötä eri aloilta tulevien ammattilaisten kanssa. Ihan kuin oikeassa työelämässä.  Pilottiryhmässämme oli opiskelijoita matkailun, liiketalouden ja fysioterapian koulutusohjelmista. Ensi vuonna starttaavaan uuteen ryhmään on tulossa myös media-alan opiskelijoita.

Paljonko yhdessä tiimissä on opiskelijoita keskimäärin?

Noin 15-25 opiskelijaa. Meitä oli pilottiryhmässä mukana 13.

Sanoin alussa, että ei tenttejä tai luentoja, mitä tarkoitan sillä?

Y-akatemiassa opiskellaan tiimipedagogiikan keinoja hyödyntäen, eli kaiken oppimisen keskiössä on tiimi. Oppiminen rakentuu teoriasta, tiedon jakamisesta ja tekemisestä.

  • Teorialla tarkoitan, että luemme paljon kirjallisuutta ja haemme tietoa eri tietolähteistä oppimistarpeisiin, joita meillä on. Me opiskelija saamme siis itse valita kirjat, joita luemme. Lukemistamme kirjoista tuotamme esseen ja ne ovat kaikkein luettavissa Y-akatemian nettisivuilla.
  • Tiedon jakaminen on sitä, että meillä on kaksi kertaa viikossa riihet, eli tapahtuma, missä istumme alas ja käymme dialogin avuin läpi tiettyä teemaa. Esimerkiksi tapahtumamarkkinointi. Riihissä yhdistämme tietomme, teemme pienryhmätehtäviä ja yritämme synnyttää uutta tietoa asiasta.
  • Käytäntöön vieminen Y-akatemiassa on sitä, että opiskelemme asioita, jotka haluamme viedä käytäntöön. Esimerkiksi opiskelen tapahtumamarkkinointia kirjallisuudesta, jonka jälkeen keskustelen teemasta riihessä ja kolmantena toteutan sen. Etsin asiakkaalta projektin ja vien sen käytäntöön. Projektin jälkeen tuotamme vielä yhdessä jälkimotorolan riihessä, eli mikä meni hyvin, mikä huonosti, mitä opin ja mitä vien käytäntöön.

 

Olemmeko me siellä ihan keskenämme apinalaumana vai millaisia opettajia siellä on?

Y-akatemiassa ei ole opettajia, vaan valmentajia. Valmentajat auttavat ja ohjaavat opiskelijaa, mutta eivät perinteisesti opeta tai luennoi. Sen sijaan he haastavat ohjaamalla opiskelijan ajattelemaan ja etsimään tietoa. Valmentajilla on yhteensä vuosikymmenien verran omaa yrittäjätaustaa, joten he myös itse tuntevat haasteet, joita yrittäjä voi alkutaipaleellaan kohdata.

 

Mainitsin alussa kohdan, että tiimiyrityksessä tehdään oikeaa liikevaihtoa, eli tienaammeko oikeaa rahaa?

Kyllä. Liikevaihto on kaikessa yrittämisessä ja liiketoiminnassa yksi toiminnan mittareista (Olin itse esimerkiksi kesätöissä omassa yrityksessäni ja tein samalla työharjoittelua itselleni).  Mikäli liikevaihtoa syntyy, teet todennäköisesti akatemiassa jotain oikein. Eihän kukaan sinulle maksa sekundasta. Pitää muistaa, että raha ei puussa kasva. Raha on laadukkaan toiminnan seuraus. Sinun ja tiimisi täytyy itse etsiä asiakkaat ja täyttää heidän tarpeensa.

Opiskelija ja tiimi saava täysin itse päättää mihin liiketoimintansa tuotot käyttävät. Päätavoitteena on kuitenkin lähteä Y-akatemian loppupuolella jonnekin päin maailmaa kahden viikon ajaksi huippuleirille testaamaan matkan varrella opittuja tietoja ja taitoja kansainväliseen toimintaympäristöön. Minun tiimini lähtee 2019 syksyllä Kuubaan haastamaan yksilöidemme ja tiimimme taidot.

Mitkä ovat omat kokemukseni Y-akatemiasta?

Kuluneen 9 kuukauden aikana olen oppinut valtavasti erilaisia asioita. Tärkeimpiä taitoja ovat itsensä johtamisen ja vuorovaikutukselliset taidot. Olen oppinut tuotteistamaan, hinnoittelemaan, myymään ja markkinoimaan osaamistani. Yritys- ja työelämäverkostoni ovat kasvaneet räjähdysmäisesti, kun olen käynyt erilaisissa tapahtumissa etsimässä asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Y-akatemiassa en ole ikinä kuullut kenenkään sanovan ”Onko pakko”, sillä kaikki tekeminen syntyy omasta tiedonhalusta ja kehittämisen tarpeista.

Paljon on minulla vielä kehityttävää ennen kuin voin tituleerata itseni liiketalouden ammattilaiseksi, mutta koen, että päivittäin olen askeleen lähempänä sitä. Ottamalla oppimisen kapellit omiin käsiini olen päässyt kehittämään itseäni ihan eri tavalla, kuin perinteisellä tyylillä opiskelemalla. Y-akatemia on vaatinut paljon, mutta on antanut sitäkin enemmän. Helppoa ei ole ollut, mutta hauskaa sen sijaan on!

Toivottavasti tekstini avasi sinulle vähän Y-akatemian mystistä arkkua siitä mitä me siellä touhuamme. Lisätietoja meistä löydät osoitteesta www.Y-akatemia.fi ja kylään saa aina tulla! Tällä hetkellä pidämme majaammme Tiedepuiston kolmannessa kerroksessa avokonttorin tilassa Puolustusvoimien naapurissa.

Loppuun vielä vähän videota!

Nähdään taas,

Terveisin Promotiimin Henry