Opiskelijan ajanhallinta

Nykyajan ihminen on kiireinen. Tekemistä pukkaa ovista ja ikkunoista. Eivätkä opiskelijat tästä juurikaan poikkea. Opiskeluelämä voi olla välillä aikamoista tasapainoilua luentojen, tenttien, harjoittelujen, töiden ja harrastusten välillä. Ajattelinkin jakaa tässä postauksessa muutamia omia aikataulutusniksejäni, joilla arki pysyy hallussa ja tärkeät asiat muistissa.

Kalenterin käyttö

En minä ainakaan muistaisi ikinä mitään, jos ei kalenteri muistuttaisi. Se voi olla joko perinteinen paperikalenteri tai sähköinen. Itse en ole koskaan oppinut käyttämään paperikalenteria, vaikka monta kertaa olen yrittänyt (koska onhan se hienomman näköinen ja tuunattava). Aina kuitenkin kallistun puhelimen sähköisen kalenterin puoleen. Sinne saa ladattua lukujärjestykset, merkattua menot sekä muistutukset. Lisäksi niitä on äärimmäisen helppoa ja nopeaa siirrellä ja muokata.

To-do -lista

Itse tykkään pitää vielä kalenterista erillistä listaa, josta näkee äkkivilkaisulla harkkatöiden ja muiden tärkeiden juttujen palautuspäivämäärät. Palautuspäivät eivät unohdu ja stressi vähenee, kun ei tarvitse pitää aktiivisesti mielessä mitä piti olla milloinkin valmiina. Lisäksi aina tehtyjä juttuja yliviivatessa tulee olo, että on saanut jotakin aikaan.

Kotitöistä tinkiminen tarvittaessa

Kiireisimpinä viikkoina aikaa säästää ruuanlaitossa, kun tekee kerralla enemmän ruokaa ja pakkaseen valmiita ruoka-annoksia. Jos ei asu yksin, niin selkeät siivousvuorot kumppanin tai kämppiksen kanssa sujuvoittavat arkea. On myös hyvä pitää mielessä, että aina ei tarvitse kaiken olla tiptop. Joskus on ihan okei kuitata kunnon siivous pelkällä pikaisella imuroinnilla.

Keskity siihen mitä teet

Tee niin kuin sanon, älä niin kuin minä teen… vai miten se nyt menikään. Tämä tuottaa minulle eniten haasteita enkä ole varmasti yksin. Viestin kilahtaminen puhelimeen, likaiset astiat, kissanhiekan muruset lattialla ja monet muut asiat saavat liian herkästi keskittymisen herpaantumaan. Aikaa säästyisi toden teolla, jos tekisi aina yhden jutun huolella loppuun ennen kuin siirtyy seuraavaan. Tai ettei lykkäisi aloittamista ”hoitamalla muutaman pikkujutun tästä nyt ensin…”

Vinkit eivät tarjoa mitään uutta tai mullistavaa, mutta ne toimivat ainakin minulle. On mukavampaa opiskella, kun voi edes vähän karsia turhaa stressiä näinkin helposti. Muista myös vilkaista Veeran syksyinen Muista levätä! -postaus, jos ole sitä vielä lukenut!

-Tiia