Kevättä kohti

Moi!

Kevätlukukausi on jo käynnistynyt täydellä tohinalla. Toisin kuin viime syksynä, tänä keväänä me terveydenhoitajaopiskelijat olemme päässeet hieman kevyemmällä lukujärjestyksellä aloittamaan vuotta. Opintoja on ollut vaihtelevasti ja joskus myös on ollut kokonaisia ”vapaapäiviä”. Vapaapäivä ei kuitenkaan ole tarkoittanut Netflixiä ja chillaamista, vaan erilaisten tehtävien tekemistä ja itsenäistä opiskelua. Muun muassa psykiatrian verkkokurssi on itselläni tällä hetkellä työn alla. Siihen kuuluu netissä kuunneltavat luennot erilaisista psykiatrisista sairauksista ja niihin liittyvä verkkotentti. Samaan aihealueeseen liittyen meillä on alkanut myös tänä keväänä mielenterveys- ja päihdehoitotyön opinnot ja niihin liittyvä työharjoittelukin siintää jo lähitulevaisuudessa.

Näitä mielenterveys- ja päihdehoitotyön eli tuttavallisemmin mipän opintoja olen itse odottanut paljon, sillä aihealue on mielestäni erittäin kiinnostava. Mukavaa on ollut se, että olemme harjoitelleet paljon käytännön läheisesti tunneilla sellaisia tilanteita, joita voi tulla vastaan vaikkapa työharjoittelussa. Viimeksi kävimme esimerkiksi läpi erilaisia akuutin kriisin vaiheita ja sitä, kuinka eri kriisin vaiheissa olevaa potilasta voi auttaa. Mukavaa vaihtelua on tunneille tuonut vaihto-opiskelijamme Belgiasta, jonka ansiosta puhumme tunneilla myös englantia.

Mielenterveys- ja päihdehoitotyön harjoittelua varten kävimme koulussa Avekki-koulutuksen. Koulutuksen tarkoituksena on antaa hoitotyössä työskenteleville työkaluja väkivaltatilanteiden ennaltaehkäisemiseen ja hallintaan. Kävimme esimerkiksi läpi miten voi irrottautua, jos potilas tarttuu kiinni kädestä tai vaatteista sekä aggressiivisen potilaan turvallista hallintaa eri tilanteissa. Koulutus oli mielestäni mielenkiintoinen ja hyödyllinen. Tässä muutamia kuvia koulutuksesta.

Opettajat näyttävät mallia, kuinka väkivaltaista potilasta voidaan hallita istuen.

Väkivaltaisen potilaan hallintaote seisten ja potilaan saattaminen maahan.

Seuraavaksi potilas on saatettu maahan ja myös jalat on nyt otettu haltuun.

Tässä valmis suoritus potilaan hallitsemisesta maassa, eli kaksi hoitajaa pitävät käsiä, kolmas jalkoja ja neljäs hoitaja tukee potilaan päätä.

Kuten kuvista näkyy, Avekin oppeja ei koskaan hyödynnetä yksin väkivaltaisen potilaan kohdalla, vaan yleensä hoitajia on vähintään kaksi ja näitä menetelmiä hyödynnetään vain äärimmäisissä tilanteissa, aina ensisijaista on saada ratkaistua tilanteet puhumalla. Avekin ideana on, että potilas ei satuta itseään tai muita.

Mukavaa viikonloppua kaikille! 🙂

-Iira

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *