TASAVERTAISTA VANHEMMUUTTA VOIDAAN TUKEA NEUVOLAKÄYTÄNNÖIN

Vaalien alla mediakeskustelu näyttää jälleen täyttyvän tasavertaisen vanhemmuuden teemoista. Tieteelliset tutkimukset ja kokemuksemme terveydenhoitajakoulutukseen liittyvistä harjoitteluista osoittavat, että tasavertaisuutta voidaan tukea varhaisista neuvolakäynneistä lähtien hyvillä käytännöillä.

Kokemuksemme osoittavat, että isät voivat tuntea itsensä ulkopuoliseksi neuvolakäynneillä, sillä raskauteen ja odotukseen liittyviä asioita käsitellään usein neuvolassa hyvin paljon äidin kokemuksien kautta. Myös isien kokemuksellisuuteen on syytä kiinnittää lisää huomiota. Osaavan lastenneuvolan terveydenhoitajan ja isien välisen onnistuneen vuorovaikutuksen välillä on havaittu olevan hyvinvointia ja tasavertaista vanhemmuutta edistävä vaikutus (ks. Ahti Terveydenhoitajalehdessä 2/2019).

Isien kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin voidaan vaikuttaa järjestämällä myös lapselle ja isille suunnattuja vastaanottoja. Niin kutsutusta isäneuvolasta onkin hyviä kokemuksia Kiteellä. Karjalaisessa 25.3.2018 kirjoitettiin, että malli haluttaisiin levittää koko Siun Soten alueelle. Tällä hetkellä kehittäminen ei ole kuitenkaan saanut vielä tuulta alleen. Tämän lisäksi näemme, että neuvoloiden tavoitettavuus ilta-aikaan voisi edesauttaa isien osallistumista vastaanotoille. Edistäessämme neuvolatoiminnasta tasavertaista vanhemmuutta tukevaa kivijalkaa, on syytä kiinnittää huomiota myös mielikuviin. Onkin syytä pohtia, tulisiko äitiysneuvola -nimeä muuttaa molempia vanhempia osallistavaksi.

Annika Huttunen & Riikka Nissinen
Valmistuvat terveydenhoitajat
Karelia-ammattikorkeakoulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *