Sitten kun minusta tulee vanha

Sitten kun minusta tulee vanha, toivon että saan elää kotonani mahdollisimman pitkään.
Sitten kun minusta tulee vanha, toivon että minua kohdellaan tasavertaisesti muiden kanssa.
Sitten kun minusta tulee vanha, toivon etten ole vain valtion kuluerä ja taakka, jota ei haluta nähdä.
Sitten kun…

Useimmat varmasti ajattelevat samansuuntaisesti kuin minä. Kuitenkin koko ajan juuri vanhusten hoidosta leikataan; heidän, jotka ovat tehneet töitä sen eteen, että meillä on nyt hyvä olla ja että meillä toimii niin neuvolat, koulut kuin sosiaalihuolto. Mitä jos muuttaisimme ajatusmaailmaa ja ajattelisimme: Nyt kun voimme vaikuttaa niin tehkäämme niin, että jokainen saisi arvokkaan vanhuuden, koska sitten kun itse olemme vanhoja, on se jo liian myöhäistä.

Millä tavalla sitten voisimme kehittää nykyistä vanhusten hoitoa. Mielestäni vanhustyöstä pitäisi tehdä mielekästä. Vanhusten kanssa pitäisi olla aikaa jutella, ja kun aikaa olisi se pitäisi myös käyttää vanhuksiin, eikä kahvihuoneessa istumiseen. Vanhusten toiveita pitäisi kuunnella ja heille pitäisi järjestää heille mielekästä toimintaa. Heille pitäisi antaa tunne, että he ovat turvassa ja heistä välitetään. Hoitajien jaksamisesta pitäisi myös huolehtia. Kun työ ja vapaa-aika tukevat toisiaan jaksaa hoitaja myös paremmin kohdata potilaan.

Nyt kun minä olen hoitaja, toivon että minulla olisi aikaa kohdata vanhukset yksilöinä.
Nyt kun minä olen hoitaja, toivon että minun intoani kohdella kaikkia hyvin ei romuttaisi kyynistynyt, väsynyt kollega.
Nyt kun minä olen hoitaja, toivon että minulla jäisi myös aikaa perheelleni, eikä kaikkea aikaa veisi työ.
Nyt kun minä olen hoitaja.

Valmistuva terveydenhoitaja Jaana Hirvonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *