Suorittaminen vai suoriutuminen?

Yhteiskuntamme on todella suorituskeskeinen. Pienestä lapsesta meitä kasvatetaan kilpailijoiksi. Meitä on opetettu olemaan kunnianhimoisia sekä arvostamaan työntekoa. Mieleen on juurrutettu ajatus siitä, että sisulla pärjää aina ja kaikesta pitää selviytyä, vaikka hammasta purren.

Vaarana on kuitenkin se, että elämä muuttuu suorittamiseksi. Yhteiskuntamalli ohjaa olemaan paras kaikessa, päihittämään kaikki muut ja kilpailemaan jokaisella elämän osa-alueella. Pitää olla parempi koetulos kuin kaverilla, tehokkaampi ruohonleikkuri kuin naapurilla tai korkeampi asema kuin työkaverilla. Kilpailua esiintyy joka paikassa ja aina sitä ei edes huomaa. Jatkuva kilpaileminen syö voimavaroja, vaikka kyseisellä hetkellä se ei siltä tuntuisikaan.

Uupumusta esiintyy nykypäivänä tavallista useammin. Syyt tähän ovat varmasti moninaiset, mutta yleisemmin uupumus kehittyy, kun stressin määrä kasvaa ja lopulta ihminen palaa loppuun. Uupumus on siis seurausta liiallisesta stressistä. Stressissä ihmiseen kohdistuu paljon haasteita ja vaatimuksia, jonka vuoksi voimavarat hupenevat. Jatkuvan stressin alla työskentely kuluttaa voimavaroja paljon nopeammalla tahdilla ja ihmisen palautumiskyky heikkenee.

Heikentyneellä palautumiskyvyllä työpäivän jälkeen ei ole energiaa muuhun kuin sohvalla löhöämiseen. Tämän takia palautumisen pitäisi olla jokaisen ihmisen tärkeimpiä prioriteetteja. Jos et kykene palautumaan työpäivän jälkeen, pitkällä juoksulla työkin käy entistä raskaammaksi. Palautumisen puutteen takia suorituskyky heikkenee ja stressi kasvaa entisestään. Kyseessä on siis jatkuva noidankehä. Suomen työnteon kulttuuria emme kykene muuttamaan, mutta jokainen meistä voi vaikuttaa omiin tunteisiin ja toimintatapoihin työpaikalla ja arjessa. Jos jokainen päivä on uuvuttava, onko joitain asioita, mitä sinä voisit muuttaa työssäsi ja arjessasi?

Onko mahdollista, että suorittamisyhteiskunta on osittain syynä siihen, miksi nykyisin ihmiset uupuvat tavallista enemmän? Elämässä asioiden tärkeysjärjestykseen asettaminen ei ole helppoa. Jokaisen on kuitenkin hyvä miettiä, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä ja mille asioille haluaa antaa oman aikansa. Tämä vaatii myös omien arvojen pohtimista. Haluan kannustaa ihmisiä rauhoittumaan ja olemaan läsnä. Pysähdy hetkeksi ja tarkastele elämääsi. Tunnista, mitkä asiat tekevät hyvää juuri sinulle. Voit yllättyä mitä täydellisestä suorittamisesta luopuminen saa aikaan. Kaikkea ei tarvitse aina tehdä viimeisen päälle. Asioita voi tehdä pienemmällä panostuksella, kuitenkin lähes yhtä hyvällä tuloksella ja vähäisemmällä stressillä.

Mielipidekirjoitus, valmistuva terveydenhoitaja Saija Kinnunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *