Harjoitteluni Voimalassa ja kohtaamisesta turvapaikanhakijoiden kanssa

Hei!

Olen Sari ja opiskelen terveydenhoitajaksi Karelia ammattikorkeakoulussa. Teen Voimalassa mielenterveys- ja päihdetyön harjoittelua. Harjoittelun kesto on 5 viikkoa. Voimalassa harjoittelu on todella erilaista kuin esimerkiksi osastolla, mutta olen kokenut sen erittäin mukavaksi omalla tavallaan. Parhaimpana kokemuksena harjoittelussa koin Paiholan turvapaikanhakijoiden käymisen Voimalassa. Tässä hieman päivästämme heidän kanssaan, sekä minun kokemuksia tapahtumasta.

Menimme tulijoita vastaan ja he saapuivat bussilla sairaalan edessä olleelle pysäkille. Odotimme noin 10 ihmistä, mutta osallistujia olikin yllättävän paljon, lähes 20.  Menimme luokkaan ja esittelimme itsemme kukin vuorollaan. Esittelyn jälkeen kerroimme, että mitä olisi ohjelmassa tänään. Ketkä osasivat englantia kertoivat suunnitelmat muille, jotka eivät osanneet. Vain miehet halusivat ulos pelaamaan suunniteltua jalkapalloa, joten naiset jäivät sisälle.

Pelasimme sulkapalloa, mölkkyä, ja heittelimme palloja heidän kanssaan. Turvapaikanhakijanaiset näyttivät myös, miten he tanssivat kotimaassaan, ja me opetimme heitä tanssimaan suomalaisia tansseja kuten valssia. Meillä oli todella hauskaa yhdessä ja nauroimmekin posket kipeäksi. Tanssimisen ja muiden aktiviteettien jälkeen menimme värittämään tulostamiamme värityskuvia, ja maalaamaan vesiväreillä. Samalla keskustelimme, ja tuli puheeksi, että osa naisista haluaisi opiskella hoito-alaa. Näytimmekin kiinnostuneille meidän koulun hoitotaitoluokkia.

Oli ajatuksia herättävää, kun puhuimme että he eivät ole päässeet pakolaisuutensa takia vielä esimerkiksi opiskelemaan. Tunsin itseni etuoikeutetuksi, kun mietin, että miten hyvin asiat ovat minulla. Tämä oli opettava kokemus, sillä vaikka meillä ei ollut yhteistä kieltä, päivä oli upea ja meillä oli hauskaa yhdessä. Tämä oli ensimmäinen yhteistyöpäivä työikäisten turvapaikanhakijoiden kanssa Voimalassa, ja toiminta tulee jatkumaan.

 

Sari, terveydenhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *