Terveys ja hyvinvointi hackathonin kokemukset

Pohjois-Karjalan ensimmäinen terveys ja hyvinvointi hackathon –tapahtuma näki päivänvalon Joensuun Suunnittelupajan tiloissa ja tuotteistamassa Pajathonissa 23.-25.2.2018. Tapahtuman järjestämisestä vastasi Pohjois-Karjalan DigiSote – hanke yhteistyössä Lumo2- ja Epic Challenge – hankkeiden kanssa.

Hackathon tapahtumana on rajatun ajan tilaisuus, jossa keskitytään intensiivisesti tietyn yleensä ennalta-asetettujen haasteiden ratkaisemiseen.  Kyseessä on samalla myös kilpailu, jossa parhaat palkitaan. Hackathon voi liittyä periaatteessa mihin vaan, mutta yleensä se liittyy palvelun muotoiluun, ohjelmistokehitykseen, käyttöliittymäsuunnitteluun tai muuhun vastaavaan. Tavoitteena on aidosti hyödyllisten palveluiden ja sovellusten luominen. Meidän hyvinvointi -hackathonissa pyrimme nimenomaan löytämään asiakaslähtöisiä ratkaisuja asettamiimme haasteisiin. Koska kyseessä on noinkin lyhyen ajan tapahtuma, niin tehtyjen ratkaisujen ei vielä tarvitse olla valmiita tuotteita vaan ns. protoja joita sitten voi lähteä kehittämään eteenpäin.

Vaikka hackathon on jo formaattina vanha keksintö, niin silti Pohjois-Karjalassa etenkin sosiaali –ja terveysalalla se on melko tuntematon tapa innovoida ja tehdä uutta. Pyrimmekin ennen tapahtumaa informoimaan sidosryhmiämme hackathonin luonteesta, tavoitteista ja haasteita. Tapasimme hankkeen rahoittajia, Karelian eri koulutusohjelmien edustajia, opettajia, yritysten ja järjestöjen edustajia jne. Pyrimme näin saamaan ennakkoon selville heidän odotukset tapahtumasta ja samalla itse toimme esille omat tavoitteemme. Lisäksi näissä sidosryhmätapaamisissa nousi esille ihan konkreettisia haasteita, joita hackathoniin osallistuvat voisivat ratkoa.

Tapahtumaan ilmoittautui 21 henkilöä mutta valitettavasti sairastumisien yms. syiden johdosta lopulta saatiin muodostettua neljä tiimiä kokonaisosallistujamäärän ollessa 17 henkilöä. Työskentely aloitettiin perjantaina 23.2 klo 17. Alussa tutustuttiin tiloihin, käytännönjärjestelyihin ja myös toinen toisiimme. DigiSote –hankkeen projektipäällikkö Päivi Sihvo ja tämän postauksen kirjoittaja pitivät lyhyen alustuksen ajankohtaisista aiheista digitalisaation tilanteesta sosiaali –ja terveydenhuollossa, pääpainon ollessa kokonaiskuvan luomisessa ja eri integraatiomahdollisuuksien julkituomisessa.

Tiimit aloittelivat työskentelyään jo perjantai-iltana mutta varsinainen ”iso pyörä” näytti lähtevän käyntiin sitten lauantaina, ainakin näin hiukan sivusta seuraajan silmin katsottuna. Tiimeillä oli vapaus käyttää eri menetelmiä valitsemana haasteen ratkaisemiseksi ja tavoitteeseen pääsemiseksi ja järjestäjien puolelta annettiin tarvittaessa ohjausta substanssiin liittyvissä kysymyksissä. Samoin Lumo2 –hankkeen tiimi (Riikka ja Tero) olivat sparraamassa tiimejä koko tapahtuman ajan.


Sunnuntaina sitten puolen päivän aikoihin ”arvovaltainen” 🙂 tuomaristo kokoontui ensimmäisen kerran palaveeraamaan ja suunnittelemaan iltapäivän tiimien tuotosten arviointia ja tuomarointia.

Prosessi jatkui tästä niin, että tuomaristo aloitti arviointikierroksen noin klo 14 aikoihin käymällä jokaisen tiimin luona arvioimassa heidän työskentelyään ja kuulemassa tiimien senhetkisen tilanteen


Loppuhuipennus eli tiimien tuotosten esittely saatiin käyntiin sunnuntaina noin klo 16 aikoihin. Jokaiselle tiimille oli varattu esittelyaikaa viisi minuuttia. Siinä ajassa heidän täytyi esittää kaikki olennainen tieto ratkaisustaan

Ei kyllä käynyt kateeksi tuomariston jäseniä. Kaikki neljä tiimiä saivat nimittäin aikaiseksi aivan loistavat ratkaisut. Mutta koska kyseessä on kuitenkin myös kilpailu, niin voittajakin on löydyttävä ja lopulta sellaiseksi seuloitui lopulta selvällä äänienemmistöllä Team Memonto Mori. Heidän voittajaratkaisunsa oli Mobiiliapplikaatio Personalized Assistant App, josta kehittyy digitaalinen interaktiivinen palvelu henkilökohtaisen hyvinvoinnin ja terveyden seurantaan. Toiseksi kisassa sijoittui Tech Club Joensuu -tiimin Univahti-ratkaisu, joka sensorifuusion kautta seuraa henkilön asentoja ja käyttäytymistä unen aikana. Tämän lisäksi viikonloppuna kehitettiin mm. konenäköön perustuvaa ruoka-annos-analysaattoria ja erilaisia varhaisen puuttumisen konsepteja.


Voittajien on helppo hymyillä 🙂 , Team Memonto Mori

Yhteenvetona tapahtumasta voidaan todeta, että kaikki meni loistavasti. Tiimit olivat todella upealla ja innovatiivisella asenteella kehittämässä uusia ratkaisuja hyvinvoinnin edistämiseksi ja asiakkaan arjen helpottamiseksi. Lisäksi me järjestäjänä ja hankkeena saimme oppia meille uudesta toimintamallista.

Ainakin allekirjoittaneelle heräsi ajatus, että tämänkaltainen formaatti olisi ehdottomasti saatava myös osaksi sosiaali- ja terveysalan opintoja.  Formaatti jossa törmäytettäisiin eri alojen opiskelijat ja sitä kautta saataisiin uudenlaista kokonaisnäkemystä ja innovaatioita.

Kiitos vielä kerran kaikille teille jotka teitte tapahtuman mahdolliseksi!

Vesa Huttunen, DigiSote -hanke