AMK-valin­ta­ko­keet järjes­te­tään 31.5.–9.6.2021

AMK-valin­ta­ko­keet alkavat ensi viikon maanan­taina 31.5. ja viimei­nen valin­ta­koe­ti­lai­suus järjes­te­tään keski­viik­kona 9.6. AMK-valin­ta­ko­kee­seen on ilmoit­tau­tu­nut lähes 76 000 hakijaa, jotka tavoit­te­le­vat yli 26 500 aloituspaikkaa.

Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen yhtei­nen AMK-valin­ta­koe järjes­te­tään ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen osoit­ta­missa tiloissa yksi­vai­hei­sena. Valin­ta­koe­ti­lai­suuk­sien määrää on kasva­tettu ja tilai­suuk­sia järjes­te­tään kahdek­sana päivänä yhteensä 15:nä koeker­tana eri paik­ka­kun­nilla. Yhteis­haun aikana hakija on valin­nut itsel­leen sopivan valin­ta­koe­pai­kan ja -ajan tarjolla olevista vaih­toeh­doista. Haki­joille on lähe­tetty tarkem­mat tiedot valin­ta­ko­kee­seen osal­lis­tu­mi­sesta teks­ti­vies­tillä ja sähköpostitse.

Turval­li­suus AMK-valintakokeessa

AMK-valin­ta­koe toteu­te­taan tarkoin turval­li­suus­jär­jes­te­lyin viran­omais­ten turval­li­suus­oh­jeita noudat­taen. Haki­joita pyyde­tään tutus­tu­maan ennen AMK-valin­ta­koetta huolel­li­sesti ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen ylei­siin turval­li­suus­oh­jei­siin sekä sen ammat­ti­kor­kea­kou­lun ohje­si­vui­hin, mihin hakija on menossa teke­mään AMK-valin­ta­ko­keen. Haki­joita pyyde­tään huoleh­ti­maan turva­vä­leistä ja käsi­hy­gie­niasta sekä käyt­tä­mään kasvo­mas­keja. Sairaana tai edes vähä­oi­rei­sena ei valin­ta­ko­kee­seen pidä osal­lis­tua. Korkea­kou­lut ja opis­ke­li­ja­jär­jes­töt ovat aiemmin vedon­neet siihen, että toimi­malla yhdessä vastuul­li­sesti pysty­tään turvaa­maan haki­joille turval­li­set valintakokeet.

– Ammat­ti­kor­kea­kou­lut ovat panos­ta­neet valin­ta­koe­jär­jes­te­lyis­sään merkit­tä­västi siihen, että valin­nat saadaan järjes­tet­tyä terveys­tur­val­li­sesti viran­omais­ten ohjeis­tuk­sia noudat­taen. Terveys­tur­val­lis­ten valin­ta­ko­kei­den onnis­tu­mi­nen edel­lyt­tää lisäksi, että myös jokai­nen valin­ta­ko­kei­siin osal­lis­tuva henkilö noudat­taa annet­tuja ohjeita ja suosi­tuk­sia ennen koetta ja itse koeti­lai­suu­dessa, toteaa Arenen va. toimin­nan­joh­taja Samuli Maxe­nius.

Valinta AMK-valin­ta­ko­keella tai todistusvalinnalla

Ammat­ti­kor­kea­kou­lut valit­se­vat suurim­man osan opis­ke­li­joista yhtei­sellä AMK-valin­ta­ko­keella, jolla haetaan eri alojen ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­toon johta­viin koulu­tuk­siin. AMK-valin­ta­koe sisäl­tää kaikille haki­joille yhtei­siä osoita sekä koulu­tusa­la­koh­tai­sia osioita, joita hakija suorit­taa haku­koh­tei­densa mukaisesti.

Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­to­jen aloi­tus­pai­koista noin puolet täyte­tään todis­tus­va­lin­nan perus­teella. Todis­tus­va­lin­nassa on erik­seen aloi­tus­pai­kat yliop­pi­las­tut­kin­nolla (suoma­lai­nen tai kansain­vä­li­nen) ja amma­til­li­sella perus­tut­kin­nolla hake­ville. Todis­tus­va­lin­nan tulok­set ilmoi­te­taan haki­joille viimeis­tään 31.5., eikä todis­tus­va­lin­nan kautta vali­tuksi tullei­den haki­joi­den tarvitse osal­lis­tua valin­ta­ko­kee­seen. Valin­ta­ko­kee­seen tulee kuiten­kin osal­lis­tua, mikäli haluaa tavoi­tella vielä mahdol­lista ylemmän haku­toi­veen opis­ke­lu­paik­kaa. Valin­to­jen tulok­set ilmoi­te­taan haki­joille viimeis­tään 9.7. Opinnot alkavat elo-syys­kuussa 2021