lumikenkää asettava mies

Ammat­ti­kor­kea­kou­luilla on valtava rooli maaseu­dun kehittämisessä

Pohjoi­sen Peri­fe­rian ja Arktik­sen (NPA) -ohjel­man kansal­li­nen yhteys­hen­kilö Paula Mikkola Lapin liitosta koros­taa ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen merkit­tä­vää roolia ohjel­man toteut­ta­mi­sessa sekä ylipäänsä maaseu­dun kehittämisessä.

Ohjelma tarjoaa mahdol­li­suu­den kansain­vä­li­seen kehit­tä­mis­toi­min­taan myös pienille toimi­joille, mutta samalla myös esimer­kiksi ammat­ti­kor­kea­kou­luille ja tutki­mus­lai­tok­sille mahdol­li­suu­den tehdä myös sovel­ta­vaa ja yrity­se­lä­mää palve­le­vaa tutki­musta. Vaikka kyse on Euroo­pan mitta­kaa­vassa pienestä ohjel­masta, pohjois­ten maaseu­tu­mais­ten aluei­den mitta­kaa­vassa kyse on erit­täin merkit­tä­västä kehittämisinstrumentista.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu on ollut erityi­sen aktii­vi­nen toimija NPA-ohjel­massa jo yli 15 vuoden ajan. Kulu­neella seit­sen­vuo­ti­sella ohjel­ma­kau­della Karelia on toteut­ta­nut noin kymmentä hanketta liit­tyen erityi­sesti maaseu­dun yrit­tä­jyy­den kehit­tä­mi­seen, palve­lui­den tuotan­toon sekä uusiu­tu­vaan ener­gi­aan. Ohjel­man talou­del­li­nen merki­tys on ollut yli kaksi miljoo­naa euroa.

Paula Mikkola koros­taa, että kansain­vä­li­nen yhteis­työ tuo lisä­ar­voa maaseu­dun kehit­tä­mi­seen nime­no­maan inspi­raa­tion ja saman­mie­lis­ten ihmis­ten kohtaa­mi­sen kautta.

– Tutus­tu­mi­nen saman­kal­tai­siin syrjäi­siin aluei­siin eri puolilla pohjo­laa ja yritys­toi­min­taan siellä voi tuoda inspi­raa­tiota kehit­tää yritys­toi­min­taa uudella tavalla myös meillä Suomessa. Vasta­vuo­roi­sesti voimme levittä myös hyviä suoma­lai­sia käytän­teitä muille alueille, Mikkola sanoo.

Kansain­vä­li­nen yhteis­työ auttaa myös näke­mään, että maaseu­dun kehit­tä­mi­nen on yhtä haas­teel­lista joka puolella, ja tietyn­lai­nen maaseutu–kaupunki-vastakkainasettelu on olemassa muual­la­kin. Myöskin yritys­ten rakenne on hyvin saman­kal­tai­nen: maaseu­tua­lueilla koros­tu­vat mikro-koko­luo­kan yrityk­set ja itsensä työl­lis­tä­mi­nen, ja on erit­täin tyypil­listä, että yritys­toi­minta koostuu useista erilai­sista liike­toi­min­nan virroista.

Kirjoit­taja:
Helena Puhakka-Tarvai­nen, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu