Inno­vaa­tio­se­teli auttaa yritystä otta­maan kehitysaskelia

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu on paran­ta­nut orga­ni­saa­tioi­den osaa­mista Lean Six Sigma -mene­tel­mien avulla yrityk­sissä ja muissa orga­ni­saa­tioissa, kuten sairaanhoitopiireissä.

Karelia on järjes­tä­nyt Lean Six Sigma Yellow- ja Green Belt -koulu­tus­ko­ko­nai­suu­det myös esime­riksi Koor­di­POK –Pohjois-Karja­lan työvoi­ma­po­liit­ti­set toimet ja Tuot­tava Pohjois-Karjala -hank­keelle, jota hallin­noi Pohjois-Karja­lan ELY-keskus.

Koulu­tus­ten tavoit­teena oli tukea työl­li­syy­den hoitoon kytkey­ty­vien verkos­to­jen muodos­tu­mista ja yhteis­työtä alueen eri toimi­joi­den välillä. Koulu­tus­ten avulla vahvis­tet­tiin asia­kas­läh­töistä, verkos­to­maista ja moniam­ma­til­lista toimin­ta­ta­paa sekä kehi­tet­tiin verkos­to­mai­seen toimin­taan liit­ty­viä prosesseja.

– Koulut­ta­jat olivat vahvoja Lean-osaajia. Työpa­jat saivat kiitosta koulu­tuk­seen osal­lis­tu­jilta, sillä kehit­tä­mis­teh­tä­vien konkreet­ti­nen työs­tä­mi­nen yhdessä syvensi ymmär­rystä Leanista sekä vahvisti verkos­to­työtä, kertoo Raisa Lappe­te­läi­nen Pohjois-Karja­lan ELY-keskuksesta.

Tuotan­to­te­hok­kuutta Viimet Oy:n tuotantotiloihin

Viimet Oyn hitsaa­mon ja varas­to­ti­lo­jen Layout uudis­tet­tiin Lean-oppien mukai­sesti. Tämän paran­nus­pro­jek­tin mahdol­listi Inno­vaa­tio­se­te­li­ra­hoi­tus, jossa Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu on palveluntarjoaja. 

Paran­nus­pro­jek­tissa kartoi­tet­tiin hitsat­tu­jen tuot­tei­den ja osien kulke­mi­nen hitsaa­mon läpi. Kehi­tys­työssä selvi­tet­tiin, kuinka paljon ja kuinka usein niitä tarvi­taan, minkä jälkeen pohdit­tiin, kuinka työ saadaan tehtyä mahdol­li­sim­man opti­maa­li­sesti ja vähin panok­sin. Paran­ta­mi­sen edel­ly­tyk­senä olivat taus­ta­tie­to­jen kartoit­ta­mi­nen, jota tehtiin haas­tat­te­le­malla hitsaa­mon henkilöstöä.

Asian­tun­ti­jana kehi­tys­pro­ses­sissa toimi Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun Lean-asian­tun­tija Jarno Merta­nen. Projek­tissa oli mukana myös Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun opiskelijoita.

Viimet Oy:n toimi­tus­joh­ta­jan Olli Riss­a­sen mukaan projekti oli hyvä, koska tuotan­to­te­hok­kuu­den myötä myös kilpai­lu­kyky parani.

Yhteis­työllä isoihin koulutuksiin

Karelia kehit­tää Pohjois-Savon sairaan­hoi­to­pii­rin Lean Six Sigma -osaa­mista yhdessä Savonia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun ja Quality Knowhow Karja­lai­nen Oyn kanssa. Edellä mainittu yhteis­työ­kump­pa­nuus mahdol­lis­taa uuden­lai­sia avauk­sia sekä lähte­mi­sen palve­lun­tar­joa­jaksi laajoi­hin koulu­tus­oh­jel­miin. Koulu­tus- ja valmen­nus­oh­jel­maa toteu­te­taan ajan­jak­solla 2021–2024.

– Yhteis­työ KYS:n ja Pohjois-Savon sairaan­hoi­to­pii­rin kanssa on syven­ty­mässä yhteis­ten linjaus­ten ja suun­ta­vii­vo­jen jälkeen stra­te­gi­seksi kehit­tä­mis­suun­ni­tel­maksi, kertoo Kare­lian palve­lu­lii­ke­toi­min­nan pääl­likkö Harri Mikko­nen.

Kirjoit­taja:
Anne Prepula, palve­lu­lii­ke­toi­min­nan koor­di­naat­tori, Karelia-ammattikorkeakoulu