Monia­lai­nen yhteis­työ tuo uusia hyvin­toin­tia tukevia ratkaisuja

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun stra­te­gi­nen valinta ”Kestä­vää hyvin­voin­tia väljästi asutulle alueelle” vuosille 2020–2030 on loogi­nen jatkumo pitkä­kes­toi­sesta kehit­tä­mis­työstä ja toimin­taym­pä­ris­tömme haas­tei­den tunnistamisesta.

Pohjois-Karjala ikään­tyy nopeaan tahtiin. Ilmiötä kuvaa­maan luotiin jo vuonna 2009 uusi käsite – ikäosaa­mi­nen. Ikäosaa­mi­sen kehi­tys­kaari kiteyt­tää ammat­ti­kor­kea­kou­lun TKI-toimin­nan parhaim­mil­laan – se on työelä­mä­läh­töistä, monia­laista, kansain­vä­listä ja sillä on vahva linkki koulu­tus­teh­tä­vään. Nyt tavoit­teemme on perus­taa Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­luun KAFS-osaa­mi­syh­teisö (Karelia Centre for Age-friendly Society).

Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen verkos­tot ja yhteis­työ ovat keskei­sessä asemassa pitkä­kes­toi­sessa kehit­tä­mis­työssä. Tämä näyt­täy­tyy merkit­tä­vänä Kare­lian maaseu­dun kehit­tä­mi­seen keskit­ty­vässä TKI-toimin­nassa. Karelia on tuomassa uusia näkö­kul­mia maaseu­dun kehit­tä­mi­seen, vahvis­ta­massa yhtei­sö­läh­töistä yritys­toi­min­taa ja tuke­massa yrit­tä­jien vertais­ver­kos­toja. Koro­na­pan­de­mia on enti­ses­tään koros­ta­nut vertais­tuen ja uusien liike­toi­min­ta­mal­lien merkitystä.

Tällä vuosi­kym­me­nellä koros­tuu monia­lai­nen yhteis­työ ja uuden oppi­mi­nen haas­tei­den kään­tä­mi­sessä mahdollisuuksiksi.

Vakiin­tu­neet kump­pa­nuu­det ja yhteis­työ­ver­kos­tot ovat hyvin tärkeitä myös Venäjä-yhteis­työssä, jossa jopa henki­lö­koh­tai­set ihmis­suh­teet voivat olla merkit­tä­viä. Tämä alle­vii­vaa kehit­tä­mis­työn pitkä­jän­tei­syy­den vaati­musta. Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun Venäjä-yhteis­työ on painot­tu­nut alueel­li­sesti Petros­koin ja Pieta­rin alueille, ja se on näkynyt myös koulu­tusyh­teis­työnä kuten inten­sii­vi­kurs­seina ja opin­to­mat­koina. Vaikka kansain­vä­li­nen yhteis­työ on kärsi­nyt pande­mian aiheut­ta­masta tilan­teesta, on kehit­tä­mis­työtä kyetty jatka­maan – jopa matkai­lua kehit­tä­vissä hank­keissa, mikä on tärkeää etenkin maaseu­dun yrityksille.

Miten varmis­te­taan tasa­laa­tui­set sosi­aali- ja terveys­pal­ve­lut kaik­kialla Suomessa? Se lienee tämän vuosi­kym­me­nen tärkeim­piä yhteis­kun­nal­li­sia kysy­myk­siä. Kare­lialla on paljon annet­ta­vaa ratkai­su­jen löyty­mi­sessä. Tarvi­taan uusia toimin­ta­mal­leja ja osaa­mista, tekno­lo­gi­sia ratkai­suja, työhy­vin­voin­nin kehit­tä­mistä ja keinoja työurien jatka­mi­seksi sekä työ- ja koulu­tus­pe­räistä maahan­muut­toa. Mikään näistä ei yksin riitä – tällä vuosi­kym­me­nellä koros­tuu monia­lai­nen yhteis­työ ja uuden oppi­mi­nen haas­tei­den kään­tä­mi­sessä mahdollisuuksiksi.

Kirjoit­taja:
Tuomas Lappa­lai­nen, koulutuspäällikkö