kädet tietokoneen näppäimistöllä

Oma osaa­mi­sen sanoit­ta­mi­nen voi olla työlästä

Polvi­jär­ve­läi­selle Minna Laaso­selle Work Smartin tapa toimia tuli tutuksi keväällä 2021 projek­tio­saa­ja­val­men­nuk­sessa. Laaso­nen lähti mukaan avoimin mielin ilman täsmäl­listä tavoi­tetta, sillä hänellä ei ollut selkeää ajatusta tule­vista työuran aske­leis­taan ja oma osaa­mi­nen vaati kartoittamista. 

Minna Laaso­sen mielestä oman elämän varrella kerty­neen osaa­mi­sen selvit­tä­mi­nen ja sanoit­ta­mi­nen oli uuvut­ta­vaa mutta palkitsevaa.

– Työpa­joista oli todella paljon hyötyä. Mitä huolel­li­sem­min tehtä­viä teki, sitä parem­min oma tilanne selkiy­tyi. Harmitti eniten, että jouduimme käymään työpa­joja kiireellä läpi. Kun ajat­te­lee niitä harjoi­tus­teh­tä­viä, joita teimme, olivat kaikki Work Smart -päivät todella rank­koja päiviä.

Omien vahvuuk­sien ja voima­va­ro­jen selvit­tä­mi­seen vastauk­set löyty­vät parhai­ten ihmi­seltä itsel­tään, joten Work Smar­tissa osal­lis­tu­jat joutu­vat käymään läpi työlään ajatus­työn tehtä­viin tarjot­tu­jen työka­lu­jen avulla. 

Minna Laaso­nen kokee, että Work Smartin kautta hän on paran­ta­nut työn­ha­ku­aan erityi­sesti kahdella konkreet­ti­sella keinolla. Video-CV ja hissi­puhe ovat hänelle nyt työka­luja, jotka autta­vat työnhaussa. 

– Ennen olisin jättä­nyt hake­matta kiin­nos­ta­vaa­kin työtä, jos hakuil­moi­tuk­sessa olisi mainittu video-CV, Laaso­nen sanoo.

Hissi­pu­hetta harjoi­tel­tiin myös yritys­ten tapaa­mista varten, sillä kolman­nessa Work Smartin työpa­jassa paikalla oli projek­tio­saa­ja­val­men­net­ta­vien kutsu­mana kuusi työnantajaa.

– Omasta itsestä kerto­mi­nen helpot­tui paljon, kun olimme valmis­tel­leet etukä­teen hissi­pu­heita, Minna Laaso­nen jatkaa.

Kirjoit­taja:
Risto Salmi­nen, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu