Tutki­mus-, kehit­tä­mis- ja inno­vaa­tio­toi­minta varmis­ta­vat korkea­kou­lun osaa­mi­sen uudistamisen

Sovel­tava tutki­mus­toi­minta on ollut ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen laki­sää­tei­nen tehtävä jo vuodesta 2003 lähtien. Nykyi­sin vuoden 2014 ammat­ti­kor­kea­kou­lu­lain mukai­sesti ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen erityi­senä laki­sää­tei­senä tehtä­vänä on harjoit­taa työelä­mää ja alue­ke­hi­tystä edis­tä­vää ja alueen elin­kei­no­ra­ken­netta uudis­ta­vaa sovel­ta­vaa tutki­mus-, kehit­tä­mis- ja inno­vaa­tio­toi­min­taa (TKI), joka palve­lee etenkin aluei­den pienten ja keski­suur­ten yritys­ten vahvuuk­sia sekä työ- ja elin­kei­noe­lä­män uudistumista.

Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen TKI-toimin­nassa koros­tuu vahva työelä­mä­läh­töi­syys ja alue­ke­hit­tä­mi­sen intressi. Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen rehto­ri­neu­vos­ton Arenen kokoa­mien tilas­to­jen mukaan esimer­kiksi vuonna 2019 ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen TKI-toimin­nan koko volyymi oli noin 220 miljoo­naa euroa, josta ulko­puo­li­nen rahoi­tus kattoi yli puolet. Kasvua edel­li­sestä vuodesta oli 16 miljoo­naa eli noin 15 prosenttia.

Ulko­puo­li­sesta TKI-rahoi­tuk­sesta 58 prosent­tia tuli eri EU-lähteistä, joista tärkeim­piä ovat Euroo­pan alue­ke­hi­tys­ra­hasto (EAKR), 30,3 miljoo­naa euroa, ja Euroo­pan sosi­aa­li­ra­hasto (ESR), 22,5 miljoo­naa euroa. Koti­mai­sista rahoi­tus­läh­teistä tärkeim­män muodos­ta­vat eri minis­te­riöi­den myön­tä­mät hanke­ra­hoi­tuk­set (25,3 M€). TKI-työ on kehit­ty­nyt jatku­vasti enemmän pienten ja keski­suur­ten orga­ni­saa­tioi­den kanssa tehtä­vään sovel­ta­vaan tutki­muk­seen ja tuotekehitykseen.

Myös Kare­liassa ja sen edel­tä­jässä Pohjois-Karja­lan ammat­ti­kor­kea­kou­lussa yhteis­työ työ- ja elin­kei­noe­lä­män kanssa on ollut keskei­sellä sijalla TKI-toimin­nassa. Tämä myös tunnis­te­taan yhteis­työ­kump­pa­neit­temme parissa. Esimer­kiksi viimei­sim­män maalis­kuussa 2021 julkais­tun pk-yritys­ba­ro­met­rin mukaan pohjois­kar­ja­lai­set yrit­tä­jät tekevät selkeästi eniten koulu­tusyh­teis­työtä koko Suomessa. Myös Kare­lian saamaan asia­kas­pa­laut­teen mukaan yrityk­set kokevat yhteis­työn kans­samme erit­täin merkit­se­väksi oman toimin­tansa ja osaa­mi­sensa uudistamisessa.

Esimer­kiksi viimei­sim­män maalis­kuussa 2021 julkais­tun pk-yritys­ba­ro­met­rin mukaan pohjois­kar­ja­lai­set yrit­tä­jät tekevät selkeästi eniten koulu­tusyh­teis­työtä koko Suomessa.

Pohjois-Karja­lassa joka neljäs yritys on yhteis­työssä korkea­kou­lu­jen ja tutki­mus­lai­tos­ten kanssa. Huomat­tava osa tästä tapah­tuu yhteis­työnä juuri Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun kanssa. Osa näistä kump­pa­nuuk­sista muodos­taa myös vahvoja ekosys­tee­mejä, joista vanhim­mat ja yhä toimin­nassa olevat ovat jo yli 20 vuoden takaa.  Mikä voisi­kaan olla osaa­ja­kou­lu­tuk­sen ohella parem­paa korkea­kou­lun aluevaikuttavuutta?

Hank­keet mahdol­lis­ta­vat paitsi osaa­mi­sen siirtoa korkea­kou­luilta yrityk­siin ja työelä­mään myös oman osaa­mi­semme kasvat­ta­mista, siis pitkä­ai­kaista panos­tusta osaa­mi­sen ja asian­tun­ti­juu­den kehit­tä­mi­seen. Tästä hyvänä esimerk­kinä on hank­kei­den vaiku­tus Karelia 2030 -stra­te­gi­aan, jossa keskei­sinä valin­to­jen haas­ta­jina ovat työn murros, väestön ikään­ty­mi­nen ja ympä­ris­tön kestävyys.

Otamme nämä haas­teet Kare­liassa tosis­samme. Keski­tymme jatku­van oppi­mi­sen ja koulu­tus­pe­räi­sen maahan­muu­ton edis­tä­mi­seen. Stra­te­gi­sia vahvuusa­lo­jamme ovat väljästi asutun alueen hyvin­voin­ti­pal­ve­lut, älykäs tuotanto ja älyk­käät palve­lut sekä hiili­neut­raa­lit ratkai­sut. Jo vuosia jatku­nut Kare­lian syste­maat­ti­nen TKI-työ on mahdol­lis­ta­nut uudet näkö­kul­mat ja kyvyk­kyy­det paitsi opetuk­sessa myös pitkän aika­vä­lin stra­te­gi­sissa valin­noissa, joiden avulla luomme kestä­vää elin­voi­maa toiminta-alueel­lemme ja yhteistyökumppaneillemme.

Kirjoit­taja:
Petri Raivo, rehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu


Kirjoi­tus on julkaistu alun perin 8/2021 julkais­tussa ”Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun tutki­mus – ja kehit­tä­mis­toi­min­taa EU-ohjel­ma­kau­della 2014–2020”-julkaisussa.