ihminen sängyssä peiton alla

Uuden­lais­ten käytän­tö­jen kokei­luista saatiin kasaan Uniter­vey­den ja työhy­vin­voin­nin työkirja

Uusia tekno­lo­gi­sia kokei­luita tehdään monen­lai­sen hyvin­voin­nin saralla. Uniter­veyttä tuet­tiin vuosina 2019–2021 Sleep Well – Work Well -hank­keessa. Hank­keen taus­talla oli tutkittu tieto unet­to­muu­den lisään­ty­mi­sestä Suomessa ja univa­jeen epäsuo­tui­sat vaiku­tuk­set työky­kyyn ja terveyteen.

Tiedon hankinta vaati mittaa­mista esimer­kiksi Oura-älysor­muk­sen avulla, mutta lopulta parhaat ratkai­sut saatiin koos­tet­tua toimiksi, jotka ihminen voi tehdä säätä­mällä yksin­ker­tai­sesti arkeensa liit­ty­viä, joskus työläästi muutet­ta­via rutiineja.

Hank­keessa toteu­te­tuista esimies­val­men­nuk­sista ja ryhmä­val­men­nuk­sista saadut koke­muk­set ja opit koot­tiin kaikille avoi­meksi verk­ko­jul­kai­suksi ”Uniter­vey­den ja työhy­vin­voin­nin työkirja” (uniterveys.fi).

Työkirja muodos­tuu kolmesta osasta, joista ensim­mäi­sessä, Retkie­väitä uniter­vey­teen, löytyy tietoa siitä, millai­sista teki­jöistä hyvä ja riit­tävä uni muodos­tuu sekä miten työn muotoilu liittyy uniterveyteen.

Työka­luja työpe­räis­ten union­gel­mien ratkaisuun

Toinen osa, Työn­te­ki­jän uniter­vey­den polku, tarjoaa inspi­raa­tiota pienten, itselle merki­tyk­sel­lis­ten ja oman näköis­ten uniter­veyttä paran­ta­vien kokei­lu­jen teke­mi­seen. Se kertoo, miten voimme paran­taa unta riit­tä­vän liikun­nan, hyvän ravin­non tai vaik­kapa työpäi­vän lomassa palau­tu­mis­tuo­kioi­den avulla. Polulla esitel­lään myös unen ja palau­tu­mi­sen seuran­taan tarkoi­tet­tuja lait­teita ja sovel­luk­sia ja koke­muk­sia niiden käytöstä.

Polulla esitel­lään myös unen ja palau­tu­mi­sen seuran­taan tarkoi­tet­tuja lait­teita ja sovel­luk­sia ja koke­muk­sia niiden käytöstä.

Kolman­nessa osassa, Työyh­tei­sön uniter­vey­den polulla, suun­na­taan katse työpai­kalle sovel­tu­viin yksi­löl­li­siin ratkai­sui­hin. Työpe­räis­ten union­gel­mien tunnis­ta­mi­seen tarkoi­tet­tu­jen työka­lu­jen avulla edetään uusien ratkai­su­jen kokei­luun ja yhteis­ten käytän­tö­jen muut­ta­mi­seen uniys­tä­väl­li­sem­miksi. Tämä osio on suun­nattu erityi­sesti esimies- tai muissa vastaa­vissa tehtä­vissä oleville henki­löille, joiden tehtä­vänä on huoleh­tia työyh­tei­sön tai tiimin työhy­vin­voin­nista ja työky­vystä. Polku etenee viiden vaiheen kautta. Työn­te­ki­jöillä on kehit­tä­mis­pro­ses­sissa aktii­vi­nen rooli oman työnsä muotoi­li­joina, johon esimie­hen tehtä­vänä on tarjota tukea.

Työkir­jasta löyty­vät myös asian­tun­ti­ja­haas­tat­te­luita podcas­teina, uniter­vey­destä muis­tut­ta­vat julis­teet, huoneen­tau­lut ja videoanimaatiot. 

Kirjoit­taja:
Päivi Frans­sila, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu