aurinkopaneeleita

Uusiu­tu­vaa ener­giaa käyt­töön maaseu­tu­yri­tyk­siin yhteis­työn kautta

Hiili­neut­raa­liu­den tavoit­teita tavoi­tel­laan Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa myös uusiu­tu­van ener­gian käytön edis­tä­mi­sen kautta. Uusiu­tuWat-hank­keen (2019–2021) pääta­voit­teena on edistää maaseu­tu­yri­tys­ten yhteis­työtä uusiu­tu­van ener­gian tuotan­nossa ja käytössä. Yhteis­työn ja verkos­toi­tu­mi­sen kautta edis­te­tään liike­toi­min­toja, jotka olisi­vat yksit­täi­sille yrityk­sille haasteellisia.

Käytän­nössä hank­keessa tehdään maati­loille ja maaseu­tu­yri­tyk­sille ener­gia­kar­toi­tuk­sia ja liike­toi­min­ta­diag­noo­seja. Lisäksi tästä kohde­jou­kosta pyri­tään löytä­mään yritys­ryh­mä­han­ke­ai­hioita, joilla edis­te­tään yrity­syh­teis­työtä, yhteis­han­kin­toja ja -investointeja.

Hank­keessa on edis­tetty lämpöy­rit­tä­jien yhteis­työtä ja etsitty ratkai­suita vähe­ne­vien lämpö­kuor­mien korvaa­mi­seksi uusilla tuot­teilla, liike­toi­min­nalla ja asiak­kuuk­silla. Esimerk­kinä tästä toimi­vat ylijää­mä­läm­mön hyödyn­tä­mi­nen polt­to­puun kuivauk­sessa ja vaih­toeh­toi­set sekä nykyistä lämmön­tuo­tan­toa tuke­vien ener­gia­jär­jes­tel­mien selvitykset.

Lähie­ner­gian hiili­ja­lan­jäl­jen mittaus auttaa käyttöönotossa

Polt­to­puu­yrit­tä­jien kanssa on selvi­tetty erilai­sia kuivaus­rat­kai­suja ja esimer­kiksi alue­läm­pö­lai­tos­ten ylijää­mä­läm­mön sekä aurin­koe­ner­gian hyödyn­tä­mistä polt­to­pui­den kuivauksessa.

Polt­to­puu­tuot­ta­jien tarvit­se­man laaduk­kaan raaka-aine­han­kin­nan helpot­ta­mi­seksi on selvi­tetty yrit­tä­jien yhtei­sen polt­to­puu­pörs­sin mahdol­li­suuk­sia. Polt­to­puu­pörs­sissä hankit­tai­siin keski­te­tysti kunkin yrit­tä­jän toivei­den mukai­set ranka­laa­dut ja määrät ammat­ti­mai­sen puun­han­kin­ta­ket­jun yhteydessä.

Uusiu­tuWa­tissa tehdyssä työssä keskei­senä teemana ovat myös pien­pol­ton pääs­tö­jen hallin­taan liit­ty­vät toimen­pi­teet sekä lähie­ner­gian ja lähi­tuot­tei­den hiili­ja­lan­jäl­jen mallin­nus elin­kaa­ria­na­lyy­si­me­ne­tel­min yrityk­sille. Pääs­tö­jen hallin­nan osalta on tehty mittauk­sia eri kohteissa sekä selvi­tetty pääs­tö­jen­hal­lin­taan liit­ty­viä mene­tel­miä ja tekno­lo­gioita. Hiili­ja­lan­jäl­jen mallin­nusta on tehty mm. maaseu­dun pienyrityksille.

Neuvon­nasta moni­puo­lista apua yrittäjille

Bioener­gi­aan ja uusiu­tu­vaan ener­gi­aan liit­ty­vää neuvon­taa on tehty yritys­koh­tai­sesti, mutta myös kerää­mällä tietoa erilai­sista inves­toin­neista ja tutus­tu­mis­koh­teista. Yli 90 yritystä on saanut neuvon­taa muun muassa maaseu­tu­yri­tyk­sien uusista ener­gia­lii­ke­toi­min­ta­mah­dol­li­suuk­sista, energia-omava­rai­suu­desta, biokaa­sun tuotan­nosta ja käytöstä, sähkön­tuo­tan­nosta, aurin­koe­ner­giasta ja ener­gia­va­ras­toista ja -tehokkuudesta.

Uusiu­tu­van ener­gian tutus­tu­mis­koh­teista tietoa on kerätty osoit­tee­seen energiaraitti.karelia.fi.

Puupoh­jai­seen ener­gian lisäksi Uusiu­tuWa­tissa paneu­du­taan myös muihin ener­gian tuotan­to­ta­poi­hin. Yksi tällai­nen on biokaasu, jonka tuotanto ja hyödyn­tä­mi­nen tukevat merkit­tä­västi kier­to­ta­lou­den tavoit­teita kier­rät­tä­mällä ravin­teita, hyödyn­tä­mällä jätteitä ja tuot­ta­malla energiaa.

Selvi­tys­työn lisäksi projek­tissa tuetaan biokaa­su­lai­tos­ten suun­nit­te­lun kanssa paini­via yrit­tä­jiä. Uusiu­tuWat -hanke tulee järjes­tä­mään syksyllä 2021 webi­naa­ri­sar­jan biokaa­sun tuotan­non mahdollisuuksista.

Opis­ke­li­jat tekivät ympä­ris­tö­kat­sel­muk­sen ja elinkaarianalyysin

Jotta paras ja ajan­koh­tai­sin mahdol­li­nen uusi tieto olisi Kare­lian käytet­tä­vissä mahdol­li­sim­man hyvin, kaikissa Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun hank­keissa pyri­tään saamaan opetus­hen­ki­löt ja opis­ke­li­jat mukaan toimenpiteisiin.

Osassa hank­keista opis­ke­li­jat voivat osal­lis­tua hank­keen tutki­mus­ten käytän­nön tehtä­vissä autta­malla, kun taas toisaalla he voivat olla mukana osal­lis­tu­massa tutki­muk­seen syväl­li­sem­min esimer­kiksi opin­näy­te­työn puitteissa.

Uusiu­tuWat-hank­keessa tarjot­tiin opis­ke­li­joille tutkit­ta­vaksi yhteis­työy­ri­tyk­sen tarkem­paa tutki­mista. Simo Asikai­nen, Samuli Mylly­oja, Jiri Karja­lai­nen käsit­te­li­vät työs­sään polt­to­puita tuot­ta­van Tmi Motti­Mikko -yrityk­sen ympä­ris­tö­kat­sel­musta ja elin­kaa­ria­na­lyy­siä. Opis­ke­li­joi­den työssä selvisi, että Motti­Mi­kolla on realis­ti­set mahdol­li­suu­det toteut­taa ehdo­tet­tuja toimen­pi­teitä, jotta se pääsisi ympäristötavoitteisiinsa.

Opis­ke­li­jat saivat työnsä aikana katta­van kuvan polt­to­puun tuotan­non proses­seista ja eri mene­tel­mistä. Loppu­ra­port­tinsa pohdin­noissa he koros­ti­vat, että ympä­ris­tö­vai­ku­tus­ten laskenta ja SimaPro LCA- ohjel­man käyt­tä­mi­nen ja opet­telu olivat tärkeä osa työn ja kurssin suorit­ta­mista. Myös luotet­ta­vien tieto­jen etsi­mi­nen eri lähteistä ja niiden vertaa­mi­nen käytet­tyi­hin lähtö­ar­voi­hin koet­tiin tärkeänä oppina.

Kirjoit­ta­jat:
Kim Blom­qvist, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu
Ville Kuit­ti­nen, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu