Yhä enemmän ohjel­mis­to­jen, palve­lu­jen ja toimin­to­jen kehittämistä

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun Wärt­silä-kampuk­sen opetus- ja tutki­musym­pä­ris­töjä on kehi­tetty pitkä­jän­tei­sesti huomioi­den insi­nöö­ri­kou­lu­tuk­sen sekä alueen PK-yritys­ten tarpeet. Inves­toin­neissa ja kehit­tä­mi­sessä on huomioitu myös työn­ja­koa muiden tutki­musor­ga­ni­saa­tioi­den kuten Itä-Suomen yliopis­ton ja Savonia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun kanssa. 

TKI-toimin­nan sisäl­löissä on edetty puhtaasta tekno­lo­gian kehit­tä­mi­sestä yhä enemmän ohjel­mis­to­jen, palve­lu­jen ja toimin­ta­pro­ses­sien kehit­tä­mi­seen samalla, kun Wärt­silä-kampuk­sesta on tullut monia­lai­nen kampus.

Älyk­käällä tuotan­nolla pyri­tään edis­tä­mään tuotan­non jälji­tet­tä­vyyttä, läpi­nä­ky­vyyttä ja tehokkuutta. 

Kun tuotan­toa ohja­taan älyk­käi­den järjes­tel­mien avus­ta­mana, syntyy myös uusia palve­luja asiak­kaille. Esimerk­kinä voisi mainita Suomen metsä­teol­li­suus­jät­tien puun­kor­juun ohjaus­jär­jes­tel­mät, joilla puun myyjä näkee reaa­lia­jassa, mitä hänen omis­ta­massa metsässä kaupan jälkeen tapah­tuu. Tämä näkymä lienee sivu­tuote ohjel­mis­toon, jolla on ensi­si­jai­sesti opti­moitu korjuu­tie­toa tehtaita ja kulje­tuk­sia varten. 

Ehkä tule­vai­suu­dessa voit seurata digi­mal­lin kautta raken­ta­mi­sen laadun­var­mis­tuk­sen tietoa reaa­lia­jassa ja varmis­tua siitä, että raken­nus­työ tehdään hyvin.

Digi­taa­lis­ten kaksos­ten käyttö kone- ja laite­suun­nit­te­lussa on myös yleis­ty­nyt. Kakso­nen mahdol­lis­taa laite- ja ohjel­mis­to­suun­nit­te­lun rinnak­kai­sen etene­mi­sen ja ohjel­mis­to­tes­tauk­sen jo ennen fyysi­sen lait­teen raken­ta­mista. Nyt tätä samaa toimin­ta­mal­lia ollaan sovit­ta­massa myös raken­ta­mi­seen, suun­nit­te­lusta kiin­teis­tö­jen yllä­pi­toon saakka. Ehkä tule­vai­suu­dessa voit seurata digi­mal­lin kautta raken­ta­mi­sen laadun­var­mis­tuk­sen tietoa reaa­lia­jassa ja varmis­tua siitä, että raken­nus­työ tehdään hyvin.

Nyky­ai­kai­sesti ohja­tussa tuotan­nossa syntyy paljon tietoa. IoT-lait­tei­den yleis­ty­mi­nen monin­ker­tais­taa tuotan­nosta synty­vän datan määrän.

Tiedolla johta­mi­sen pullon­kau­laksi on muodos­tu­massa se, ettemme pysty käsit­te­le­mään kerät­tyä tietoa tehok­kaasti ja löytä­mään nopeasti datasta merki­tyk­sel­listä tietoa. Onneksi tähän on löyty­mässä ratkaisu muun muassa teko­ä­lyä hyödyn­tä­vistä sovelluksista.

Teksti:
Jyrki Kank­ku­nen, koulu­tus­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu