Alumni Oona Rantalainen

Vaihto-opinnot Botswa­nassa antoi­vat uutta perspektiiviä

Oona Ranta­lai­nen

Insi­nööri (AMK), ympä­ris­tö­tek­no­lo­gia (2015)
Master’s Degree in Systems Engi­nee­ring and Mana­ge­ment, Kuala Lumpur, Malesia

Vietin jo valmis­tu­mis­tani edel­tä­neen vuoden 2014 lähes koko­naan pääkau­pun­ki­seu­dulla työs­ken­nel­len Helsin­gin kaupun­gin ener­giayh­tiölle Helen Oy:lle. Aikai­sem­min työs­ken­te­lin yhtiössä kesän kauko­jääh­dy­tyk­sen myynnin assis­tent­tina. Palasin sittem­min samaan paik­kaan töihin kauko­läm­mön myyntiin.

Kauko­läm­mön myyn­nissä ja mark­ki­noin­nissa työpäi­väni koos­tui­vat pääosin tekni­sestä myyn­nistä ja asia­kas­pal­ve­lusta sekä tarjous­las­ken­nasta ja teknis­ten piirus­tus­ten ja laskel­mien tarkas­tuk­sesta. Opis­ke­lu­jen loppu­vai­heessa olevalle insi­nöö­ri­na­lulle työ tarjosi sopi­vasti tekni­siä pähki­nöitä. Koinkin usein suuria oival­ta­mi­sen ja onnis­tu­mi­sen tunteita, kun oppi­mi­sym­pä­ris­töstä tutut asiat seisoi­vat työpöy­dällä oikeina työtehtävinä.

Meitä insi­nöö­re­jä­kin on veis­tetty monesta puusta. Tiesin aina, ettei liian staat­ti­nen, puhtaasti tekni­nen työ sopisi minulle. Parasta työs­säni olikin saada virik­keitä myös terä­välle pääl­leni ja sula­valle kielel­leni erilais­ten asia­kas­koh­taa­mis­ten muodossa. Työs­säni siis yhdis­tyi­vät vahvasti koulu­tuk­seni ener­gia­tek­nii­kan ja projek­ti­joh­ta­mi­sen opit, sekä erin­omai­set sosi­aa­li­set taitoni ja ongel­man­rat­kai­su­ky­kyni. Luulen­kin, että alun perin Kare­lian insi­nöö­rio­pin­toi­hin minut vei sekä kiin­nos­tuk­seni ympä­ris­töön, että taipu­muk­seni tehok­kaa­seen pulmanratkaisuun.

Aktii­vi­sina opin­toai­koi­nani Joen­suussa olin opis­ke­li­ja­jär­jes­tön puuha­nai­nen ja työs­ken­te­lin myös mark­ki­noin­ti­tuu­to­rina opis­ke­li­ja­rek­ry­toin­nissa. Parhaat opis­ke­lu­muis­toni liit­ty­vät ehdot­to­masti opis­ke­lu­vaih­tooni Afri­kassa ja ympäri Suomea suun­tau­tu­nei­siin opis­ke­li­ja­rek­ry­toin­ti­ta­pah­tu­miin. Vaihto-opin­toni Botswa­nassa, eteläi­sessä Afri­kassa, tarjosi mielen­kiin­toi­sen uuden näkö­kul­man ympä­ristö- ja energia-asioi­hin. Aamu­len­kit anti­loop­pien kanssa ja luennot sadan opis­ke­li­jan luen­to­sa­leissa olivat usko­ma­ton kokemus nuorelle naiselle. Suoma­laista ja pohjois­kar­ja­laista clean­tech-osaa­mista pidet­tiin siellä suuressa arvossa, ja sain usein esiin­tyä ylei­sölle ja vastata laajoi­hin kysy­myk­siin Euroo­pan tren­dejä koskien.

Valmis­tut­tuani päätin lähteä katso­maan maail­maa ja valmis­tu­mis­tani juhlin Male­siassa huhti­kuussa 2015. Lähes vuotta myöhem­min aloitin mais­te­rio­pin­toni Kuala Lumpu­rissa Malay­sia Univer­sity of Science and Tech­no­lo­gyssa. Tällä hetkellä kirjoi­tan pro gradu -tutkiel­maani toimek­sian­tona suoma­lai­selle moni­kan­sal­li­selle yhtiölle vesi­voi­man huol­to­lii­ke­toi­min­nan mark­ki­noista Kaakkois-Aasiassa.

Kare­liassa meitä koulut­ti­vat tolkun ihmiset, jotka kannus­ti­vat meitä teke­mään asiat aina vähän parem­min ja ympä­ris­töä kunnioit­taen. Mukaani sieltä tart­tui­vat vihreät arvot ja proak­tii­vi­nen työs­ken­te­ly­tapa. Tule­vai­suu­den urasuun­ni­tel­mani suun­tau­tu­vat yhä insi­nööri-inten­sii­vi­sien teol­li­suu­de­na­lo­jen pariin. Moti­voi­dun työteh­tä­vistä ja tuot­teista, joiden uskon muut­ta­van maail­maa hieman paremmaksi.

Kare­lian uusille haki­joille toivo­tan kovasti onnea yhteis­ha­kuun ja pääsy­ko­kei­siin. Jos olet epävarma mitä haluat tehdä, kokeile vanhaa kikkaa kirjoit­taa ylös listoja asioista, joista pidät ja joissa olet hyvä. Ole rohkea. Uskalla tehdä omia päätök­siä, joiden eteen haluat työs­ken­nellä tavoit­tei­desi saavut­ta­mi­seksi. Joensuu on opis­ke­lu­kau­pun­kina ihan paras, toivot­ta­vasti siekii oot siellä!

Tutustu energia- ja ympä­ris­tö­tek­nii­kan koulutukseen >