Karelia-amk:n ja Pohjois-Karjalan sekä Kainuun terveysalan yhteistyötä fysioterapiassa

Helmikuun lopussa päättyi yhdessä Pohjois-Karjalan oppisopimuskeskuksen, Karelia-amk:n, alueen terveyskeskusten ja PKSSK:n yhteisellä ponnistuksella toteutettu koulutus ”Tehtäväsiirrot fysioterapiassa”. Nyt päättynyt koulutus on toinen laatuaan (edellinen päätyi 2011). Kainuun Sote-kuntayhtymän kanssa toteutettava täydennyskoulutus on pyörinyt viime elokuusta alkaen ja päättyy syyskuussa 2016.

Suomessa n. 2,5 miljoonaa ihmistä asuu alueilla, joissa on jo toteutettu tehtävänsiirtoja lääkäreiltä fysioterapeuteille. Suoravastaanottotoiminnassa tuki- ja liikuntaelinongelmaiset henkilöt hakeutuvat suoraan fysioterapeutin vastaanotolle lääkärin sijasta. Fysioterapeuttien tule-osaaminen suhteessa lääkäreihin, ja sitä kautta järkevä työjako ammattilaiset kesken, on julkisen terveydenhuollon toiminnan ja ennen kaikkea asiakkaiden kannalta hyvä ratkaisu. Osassa kunnista fysioterapeuteilla on, toimintakyvyn tutkimisen ja ohjauksen lisäksi, oikeus määrätä lyhyitä sairaslomia ja suositella tiettyjä kipulääkkeitä.

Kokemukset niin Suomesta kuin maailmalta, ovat olleet positiivisia kaikilla mittareilla arvioituna (työ- ja toimintakyvyn palautuminen, asiakastyytyväisyys, sairaslomien pituus, kustannusvaikuttavuus, palveluiden saatavuus sekä niihin hakeutuminen). Viimeksi mainittu on erityisen merkittävää alueilla joilla palveluiden saatavuus on ongelmallista etäisyyksien tai esimerkiksi lääkärityövoiman saatavuuden kannalta. Organisaatiot ovat todenneet, että peruskoulutuksen jälkeen kertyneen kliinisen työkokemuksen lisäksi, on tärkeää varmistaa ja tukea toimintaan osallistuvien fysioterapeuttien ammatillisen osaamisen syventämistä, päivittämistä ja tieteelliseen näyttöön perustuvan toiminnan osaamista.

Koulutuksen jälkeen niin Pohjois-Karjalassa kuin Kainuussa on lähes kaikissa kunnissa valmius fysioterapeuttien suoravastaanottotoiminnan käynnistämiseen. Tulevaisuus näyttää onko tarvetta eri alueilla laajentaa toimintaa.

Antti Alamäki

Karelia amk/ Fysioterapia koulutus

Lehtori, TtM, ft

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *