Opiskelijat saivat työelämäpäivästä vinkkejä työnhakuun

Wärtsilän työelämäpäivän järjestivät yhteistyössä talotekniikan opinto-ohjaaja Johanna Luostarinen (vas.), liiketalouden opinto-ohjaaja Pilvi Purmonen sekä Work Smart – Älykkäästi Töihin -hanke.

Maaliskuun lopussa vietettiin Karelia-ammattikorkeakoulun Wärtsilä-kampuksella  työelämäpäivää, johon kuului aamupäivästä yritysesittelyitä kampuksen aulassa ja iltapäivällä järjestetty seminaarikeskustelu. Mukaan oli kutsuttu eri alojen yrittäjiä antamaan oma asiantuntijan näkemyksensä työelämän aiheisiin. Paikalla olivat Annamari Kärki Sisäilmatalo Kärjestä, Christa Kettunen Kotimaailma Joensuusta, Eriika Kankkunen Banssi Oy:lta, ja Petteri Torssonen Collapickilta. Kaikkia asiantuntijoita yhdisti se, että heillä oli taustallaan AMK-tutkinto. Siitä he kaikki olivat lähteneet yrittäjiksi, osa tietoisesti ja osa sattuman kautta.

Työnhakeminen

Ensimmäisenä aiheena oli työhakemuksella erottuminen. Sisäilmatalon Annamari Kärki mainitsikin, että hän arvostaa työhakemuksissa rehellisyyttä ja sitä, että hakija kertoo sen mitä oikeasti haluaa. Lisäksi haastattelussa ratkaisee lopulta asenne. Petteri Torssonen Collapickilta kertoi kokevansa tärkeäksi työharjoittelun ja yritysten kanssa verkostoitumisen. Hänen mielestään on myös tärkeää, että hakijalla on tahtotila kehittyä.

Eriika Kankkunen Banssi Oy:lta sanoi mielestäni osuvasti, että haussa on niin sanotusti hyvä tyyppi. Aikaisemmalla työkokemuksella ei ole välttämättä niin paljon väliä, kunhan on hyvä asenne ja halu oppia uutta. Lisäksi työkokemuksen ei tarvitse välttämättä olla ns. ”relevanttia” työpaikkaan nähden, vaan kaikki työkokemus on tärkeää. Annamari Kärki sanoikin, että ”koskaan ei mene hukkaan työhön ryhtyminen”.

Työelämätaidot

Seminaarissa pohdittiin myös työelämätaitoja. Christa Kettunen kertoi kokeneensa opinnoissa olleet ryhmätyöt erittäin hyödyllisinä, sillä työelämässä on tärkeää tulla erilaisten ihmisten kanssa toimeen. Ryhmätyötaitojen lisäksi asiantuntijat korostivat muun muassa ennakkoluulotonta ja hyvää asennetta, asiakashenkisyyttä ja esiintymistaitoja. Lopuksi Christa Kettunen ja Annamari Kärki korostivat vielä oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä. Kokemukset oman mukavuusalueen ulkopuolelta useimmiten opettavat kaikista eniten ja vaikka epäonnistuisikin, kokemuksista voi silti jäädä jotain mukaan.

Uusia, ei niin perinteisiä tapoja etsiä töitä ja erottua muista työntekijöistä kannattaa asiantuntijoiden mukaan hyödyntää. Esimerkiksi somekanavat, kuten LinkedIn, ja videohakemus ovat uusia käteviä tapoja. Videohakemus varmasti erottuu joukosta ja näyttää työnhakijasta aivan erilaisen kuvan kuin perinteinen paperinen tai sähköinen hakemus.

Siispä loppuun vielä muutamia vinkkejä työelämäpäivästä:

  • Yrityksillä ei ole välttämättä julkista rekrytointia, mutta ne saattavat silti kaivata osaajia!
  • Valitse monipuolisesti opintoja, koskaan ei tiedä mitä työelämässä tulee tarvitsemaan!
  • Työssä ja työtä tekemällä oppii, ei välttämättä haeta valmista osaajaa!
  • Jokaiseen työmahdollisuuteen kannattaa tarttua – työntekeminen ei mene koskaan hukkaan!
  • Hyödynnä uudet tavat ja kanavat!

Minna Niva
Harjoittelija
Work Smart – Älykkäästi Töihin -hanke

Work Smart – Älykkäästi töihin on EU-hanke, jolla Karelia-amk ja PKKY helpottavat opiskelijoiden siirtymistä opinnoista työelämään yhteistyötä kehittämällä. Lisätiedot: Facebook, Twitter ja Kyvyt.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *