ViiMetin tuotantotilojen uudistus onnistui innovaatiosetelin tuella

ViiMetin hallituksen puheenjohtaja Olli Rissasen mukaan yrityksen kilpailukyky ja tuotantotehokkuus paranivat Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa toteutetun tuotantotilojen layout-uudistuksen myötä.

Koneistamiseen ja hitsattaviin osakokonaisuuksiin keskittyneen ViiMet Oy:n tuotantotiloja kehitettiin alkuvuoden aikana Lean-oppien mukaisesti. Uudistus suunniteltiin yhteistyössä Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa Tekesin innovaatiosetelin tuella.

ViiMet Oy:n tuotantotilat ovat muuttuneet tänä vuonna uuteen uskoon, kun mm. hitsaamon ja siihen liittyvän varaston layout on päivitetty Karelia-ammattikorkeakoulun avustuksella toimimaan Lean-periaatteiden mukaisesti.

ViiMetin hallituksen puheenjohtaja Olli Rissasen mukaan Kareliasta oli uudistuksessa iso apu, sillä omin voimin uudistus ei olisi edennyt yhtä sujuvasti. ”Ulkopuolinen resurssi auttoi siihen, että saatiin projekti vietyä läpi paljon nopeammin”, Rissanen totesi urakan jälkeen.

Projektin aikana Karelia-ammattikorkeakoulun kokenut aikuisopiskelija kartoitti tilannetta ViiMetin hitsaamossa ja haastatteli tehtaan henkilöstöä. Tuloksia käytiin läpi yhteisissä palavereissa ja laskelmien pohjalta suunniteltiin uusi toimivampi layout.

Käytännössä kartoitettiin hitsattujen tuotteiden ja osien kulkeminen hitsaamon läpi: mistä tuotteita haetaan, kuinka paljon ja miten usein niitä tarvitaan. ”Sen jälkeen mietimme Lean-periaatteiden mukaisesti miten työ saataisiin tehtyä mahdollisimman vähin panoksin”, kertoi Karelian Lean-asiantuntija Jarno Mertanen, joka oli projektissa mukana suunnittelun tukena.

Suunnittelutyön jälkeen varsinainen muutos toteutettiin ViiMetin omin voimin. Kehitysprojektin ohessa koko henkilöstö osallistui Karelian järjestämään Lean-koulutukseen.

”Tämä oli todella hyvä projekti, tällä parannetaan taas kilpailukykyä ja tuotantotehokkuutta”, kiitteli Rissanen yhteistyön tuloksia.

Tukirahaa on vielä jäljellä

Innovaatioseteli on tarkoitettu palvelujen ja osaamisen hankkimiseen yrityksen ulkopuolisilta asiantuntijoilta. ViiMetin tuotantotilojen kehitysprojekti oli juuri sitä Tekesin määrittelemää toiminnan ketterää kehittämistä, johon innovaatioseteli sopii erinomaisesti.

Karelia-ammattikorkeakoulun palveluliiketoiminnan päällikkö Harri Mikkosen mukaan koko prosessi oli hyvin yksinkertainen. ”Kävimme ensin paikan päällä selvittämässä tarpeen. Viikon päästä tehtiin hakemus alle tunnissa, ja päätös tuli siitä kahden päivän kuluttua”.

Karelian osaamista erilaisissa kehitysprojekteissa ovat hyödyntäneet innovaatiosetelin tuella mm. juukalaiset, joensuulaiset ja kontiolahtelaiset yritykset. Setelin hakeminen kannattaa edelleen, sillä hakuaikaa jatkettiin juuri vuoden 2019 loppuun.

– Suosittelen setelin hakua muillekin. Tällainen kannattaa hyödyntää, ja käyttökohteita on vaikka minkälaisia, rohkaisee Rissanen kanssayrittäjiään.

Kirsi Taskinen
Karelia-ammattikorkeakoulu


Tekesin innovaatiosetelikokeilu jatkuu aiemmin ilmoitetun kahden vuoden sijaan vuoden 2019 loppuun saakka. Innovaatiosetelin hakeminen keskeytetään kesällä 23.6–6.8.2017 väliseksi ajaksi, ja hakeminen on jälleen mahdollista 7.8.2017.

Lue lisää Karelian palveluista, joihin voit hakea innovaatiosetelitukea: http://www.karelia.fi/innovaatioseteli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *