Mikä Tägi?

mikätägiOpiskelijan arki amk:ssa on hyvin käytännöllistä: opinnot ovat pitkälti projekteja ja ryhmätöitä. Hyvä esimerkki meidän medianomien projektiopinnoista on suurimman osan kulunutta syksyä kestänyt kakkosvuosikurssilaisten mediatoimitus- ja transmediaprojekti, jossa olemme saaneet pitkälti itse määritellä, mitä ja miten teemme: opettajat pyrkivät harjoittamaan ongelmalähtöistä opetusmallia, jossa opiskelija ottaa aktiivisemman roolin ja jolloin myös oppimistulokset ovat usein paremmat. Opettajat ovatkin enemmän ”valmentajia”, jotka ohjaavat meitä oikeaan suuntaan, mutta me itse haemme tietoa ja taitoa tarpeidemme mukaan.

Käytännössä tämä syksy on mennyt verkkolehti Tägiä pyörittämällä. Se on opiskelijalähtöinen, Joensuun korkeakouluopiskelijoille suunnattu monimediainen verkkomedia, jonka pääasiallista sisältöä ovat videot. Lehdessä julkaistujen videohaastattelujen, kirjoitettujen artikkelien ja kuvareportaasien lisäksi pyöritämme aktiivisesti Tägin somea ja järjestämme markkinointitempauksia.

Itse olen vastannut Tapahtumat-kategorian toimitustiimistä ja tehnyt pääosin siihen liittyviä juttuja. Videokeikoilla roolini on vaihdellut toimittajasta aina kuvaajan kautta epämukavuusalueelleni ääninaiseksi, ja kuvausten jälkeen olen viettänyt lukemattomia tunteja koululla matskuja editoiden. Myös Rokumentin netti-TV-hommat liittyivät tähän kurssiin (niistä kirjoittelinkin jo aikaisemmin täällä).

toimituspoppoo

Paitsi että projektioppiminen ja tiimityöskentely oppimismenetelmänä on älyttömän antoisaa ja kasvattavaa niin ammatillisesti kuin ihmisenäkin (mukaan on tarttunut kamerakalustoon liittyvän teknisen kehityksen lisäksi huikeat määrät mm. ryhmätyö- ja johtamistaitoja), on kuluva syksy ollut opintojeni hauskinta aikaa. Olen ollut mukana kuvaamassa mannequin challengea Tägin joulukalenteriin (löytyy täältä!), haastatellut Mikko von Hertzeniä (!), oppinut ihan sikana lisää Joensuun tapahtumaskenestä (täällä on ihan tolkuttomasti kaikkia ug-tapahtumia!), pitänyt yökoululaneja Tiedepuiston edittikopeissa, kirjoittanut kantaaottavia tekstejä tärkeistä asioista ja tutustunut kiehtoviin tyyppeihin ja tarinoihin.

Tägin tulevaisuus on tässä vaiheessa vielä muotoutumassa: selvää on että muutosta ainakin toimituksen kokoonpanossa on luvassa. Loman jälkeen lehti ei jatka enää osana meidän pakollisia ammattiopintoja, vaan sivuprojektina omalla ajalla. Luultavasti rekrytoimme riveihimme uusia huipputyyppejä muiltakin vuosikursseilta. Juuri tämänkaltainen yhteisöllisyys lieneekin koulutuksemme parasta antia: medianomit ovat kaikki yhtä suurta perhettä, jossa tehdään yhteistyötä luokkarajoista piittaamatta.

PS. Vaikka Tägi jääkin ansaitulle joululomalle, kannattaa ainakin käydä tykkäämässä meistä Facebookissa: joulukalenteri pyörii aattoon asti!

terkuin Mira