Opiskelijan itsenäisyyspäivä

Hei vain kaikki!

Tuntuu siltä, että välillä täytyy tehdä tikusta asiaa, jotta tulisi tännekin kirjoitettua edes joskus. Toki itsenäisyys on tärkeä asia ja siihen liittyy tietyt perinteet, mutta jos Googlesta hakee, niin löytyy varmaan yli kolmekymmentä hakutulosta. videoista blogeihin, että mitä itsenäisyys minulle merkitsee. No oli miten oli, koitan tässä nyt käsitellä vähän yleisestä näkökulmasta, mitä itsenäisyys on opiskelijan näkökulmasta ja ehkä mitä se on omastani.

Suomi on ollut itsenäinen tänään 101 vuotta, mutta silti aina mainitaan sota tärkeimpänä tapahtumana itsenäisyydessämme. Talvi- ja Jatkosota olivat luonnollisesti tärkeitä Suomen itsenäisyyden turvaamisen kannalta, mutta tuntuu että vuoden 1917 tapahtumat aina unohtuvat, kun itsenäisyyttämme juhlitaan. En edes aloita puuduttavaa historian luentoa tuon vuoden tapahtumista Suomessa ja muualla (vaikka muuten historiasta mielelläni keskustelenkin), joten pohjataanpa suoraan itsenäisyyden merkitystä opiskelijalle.

 

No ilman muuta ensimmäinen asia on, että koska 6.12 on kansallinen vapaapäivä, joten opiskelijan normaalit koulutyöt ovat enemmän tai vähemmän poissuljettua asioita. Tänä vuonna Itsenäisyyspäivä on torstai, joten seuraava päivä on normaali arkipäivä. Toki opiskelija voi näin hyödyntää edellisen illan rentoutumisen merkeissä ja paiskia töitä sitten itsenäisyyspäivän.

Mutta miten on, jos ajatellaan että miten opiskelijan päivät kuluisivat ilman itsenäisyyttämme? Saattaa kuulostaa absurdilta, mutta on toki aina väläytelty mahdollisuutta, jossa Suomi ei olisi koskaan itsenäistynyt. Olisimmeko osa itänaapuriamme vaiko olisiko Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen irrottauduttu, kuten Baltian maiden kohdalla kävi? No spekulaatioita saa nyt viljellä minkä kerkiää ja voi olla, ettei mikään niistä ole kuitenkaan oikea. Mutta mielenkiintoinen kysymys toki on se, olisiko opiskelijalla mahdollisuus opiskella (no sitten se ei olisi opiskelija, jos se ei opiskelisi), vaikka itsenäisyyttä ei Suomessa olisi?

No nopealla googlettelulla selviää, että Turun Akatemia, joka oli Suomen ensimmäinen yliopisto, avattiin jo vuonna 1640, eli Ruotsin vallan aikana. Sen jälkeen on luonnollisesti tapahtunut paljon ja Ammattikorkeakouluista syntyi ajatus ensimmäisen kerran 1960-luvulla. Tästä voisi jo nopeasti olla pääteltävissä, että korkeakoulutuksella on ollut hyvät kantimet Suomessa, olimme sitten Ruotsin tai Venäjän alla tai sitten itsenäisiä. Ammattikorkeakouluilla on toki lyhyempi historia kuin yliopistoilla, mutta en näe syytä, miksi koulutusta olisi koskaan pyritty rajoittamaan. Toki maailmanhistoriasta löytyy useampi tilanne, jossa totuutta on piiloteltu tai vääristelty, joka taas johtaisi siihen, että laitoksia, jotka tarjoavat korkeaa sivistystä, ei annettaisi toimia täysin vapaasti. No niin tai näin, olen suhteellisen varma, että itsenäisyytemme ei määrittäisi saisimmeko tänä päivänä opiskella ja nauttia korkeakoulutuksesta… Mutta sen sijaan, ilman näitä, olisi itsenäisyytemme muodostuminen tai jatkuminen varmasti ollut epävarmempaa, koska tulee huomata, että suurin osa idealisteista ja suurmiehistä ovat lähes poikkeuksetta olleet korkeasti koulututteja ja kykeneviä uudenlaiseen ajatteluun.

Entäpä itsenäisyyspäivä omalla kohdallani? No, syntymäpäiväni ajoittuu itsenäisyyspäivän jälkeiseen päivään eli 7.12 (Paljon onnea minä!), joten olen usein ajoittanut myös mahdolliset vanhenemiseni juhlallisuudet itsenäisyyspäivään tai päivään sen jälkeen. Itsenäisyyspäiväni ovat siis varmaan olleet nuoruudessani ja aikuisiälläni samankaltaisia: Nukkunut pitkään, katsonut ainakin toisella silmällä Tuntematonta Sotilasta, syönyt hyvin ja mahdollisesti katsonut Presidentinlinnan juhlavastaanottoa. Toisinaan itsenäisyyspäivä on ollut hyvä aika myös työskennellä koulutöiden parissa. Eli voisi kai sanoa, että se on enemmän kuin normaali sunnuntai: Harvoin stressaan tuolloin mistään, vaan annan itselleni aikaa silloin.

Olisi varmaan ollut kiva laittaa tähän jokin kuva, mutta luonnollisesti ulkona on pimeää, enkä huomannut ottaa yhtään kuvaa tähän väliin, joten menköön tämä nyt blancona. Karelian Instagramin puolella pyrin päivittämään vielä tämän viikon loppuun asti jotain.

 

Mukavaa Suomen itsenäisyyden päivää ja mukavaa joulun odotusta. Kohta alkaa lomat!

– Riku