UUSI PROMOTIIMI TUTUKSI: Jutta

KUKA OLEN?

Olen Jutta, 22-vuotias fysioterapeuttiopiskelija Karelia Ammattikorkeakoulussa. Vuoden vaihteessa minulla tulee opiskeluissa täyteen kaksi vuotta, eli tällä hetkellä opinnot ovat suurin piirtein puolessa välissä. Kareliaan olen lähtenyt opiskelemaan Etelä-Pohjanmaalta, Alahärmästä. Joensuu ja ylipäätään Pohjois-Karjala oli minulle ns. hyppy tuntemattomaan, sillä en etukäteen tiennyt Joensuusta juuri mitään.

 

MITEN PÄÄDYIN KARELIAAN?

Minulle ei ollut itsestään selvyys, että edes hakisin opiskelemaan Kareliaa, mutta ala oli ainakin lähes selvä heti lukion jälkeen. Pientä arpomista oli jalkaterapeutin ja fysioterapeutin välillä, ja lopulta alaksi valikoitui fysioterapia.

Heti lukion jälkeen hakiessani opiskelemaan Karelia ei ollut edes yhtenä hakutoiveena, sillä mielestäni Joensuu oli liian kaukana kotoa, ja sen vuoksi hakutoiveet sijoittuivat lähemmäs kotipaikkakuntaani. Ensimmäisellä hakukerralla jäin ilman opiskelupaikkaa.

Jotain tekemistä oli kuitenkin kehiteltävä edessä olevalle välivuodelle, mutta mitä? Tavoite oli edelleen päästä opiskelemaan fysioterapeutiksi, joten itsestä luonnolliselta valinnalta tuntui hakeutua opiskelemaan koulutetuksi hierojaksi/ urheiluhierojaksi ja opiskelupaikaksi valikoitui Oulu. Opiskelupaikaksi valikoitui Oulu lähinnä sen perusteella, että isosikoni oli siellä opiskelemassa, joten minulla olisi valmiiksi joku tuttu siellä. Vuosi hierojaopintojen parissa vain lisäsi intoa hakea opiskelemaan fysioterapeutiksi, mutta myös toisella hakukerralla lopputulos oli sama kuin ensimmäiselläkin, ei opiskelupaikkaa.

Minun kohdallani sanonta: ”kolmas kerta toden sanoo”, oli aika osuva opiskelupaikkaa hakiessani. Opiskelupaikka irtosi siis kolmannella hakukerralla, eli ei kannattanut luovuttaa, vaikka heti ei onnistanutkaan sen opiskelupaikan suhteen.

Miksi tässä kolmannessa haussa sitten Karelia oli yhtenä hakukohteenani? Karelia on yksi harvoista ammattikorkeakouluista, joissa fysioterapeutin koulutus alkaa keväällä ja syksyllä. Minun ei siis tarvinnut odottaa taas vuotta, ennen kuin voisin hakea kolmannen kerran opiskelemaan. Tässä vaiheessa halu päästä opiskelemaan oli niin kova, että en vain malttanut odottaa kokonaista vuotta, kun kerta oli mahdollisuus hakea opiskelemaan jo aikaisemminkin. Syksyn haussa oli melko vähän vaihtoetoja mihin hakea opiskelemaan, joten valitsin hakukohteiksi sitten sellaiset, jotka kuulostivat sillä hetkellä parhailta. Valintakokeen kävin tekemässä Joensuussa, ja sen jälkeen olin varma, että haluan opiskelemaan nimenomaan Kareliaan.

Sain opiskelupaikan ensimmäisestä hakutoiveestani, mutta jäin silti odottelemaan, josko varasijalta vielä saisin paikan Kareliassa, joka oli tuolloin toinen hakutoiveeni. Miksi en ottanut opiskelupaikkaa vastaan ensimmäisestä hakukohteestani? Kareliassa valintakokeissa käydessäni, minulle jäi kokonaisuudesta hyvä fiilis ja sen vuoksi halusin päästä juuri Kareliaan opiskelemaan. Tämän lisäksi Joensuu oli näistä kahdesta itselle vieraasta kaupungista hieman tutumpi, joten päätin odotella jonkin aikaa ja elätellä toiveita, josko varasijaltakin voisi saada opiskelupaikan. Odotus kannatti, enkä ole päivääkään katunut sitä, että lähdin Kareliaan opiskelemaan. Valtinakoepäivänä saatu kuva Kareliasta piti hyvin paikkansa, ja olen tykännyt sekä Kareliasta, että Joensuusta opiskelukaupunkina. Vaikka Joensuu onkin kaukana kotipaikkakunnaltani, olen kotiutunut tänne hyvin.

Aina kaikki ei mene suunnitelmien mukaan, mutta lopputulos voi siitä huolimatta olla hyvä, ellei jopa parempi. Ainakin omalla kohdallani, pienet mutkat matkassa olivat vain hyvä juttu, sillä Joensuu ja Karelia ovat osoittautuneet minulle sopivaksi opiskelupaikaksi, niistä kaikista vaihtoehdoista mitä hakuprosessin aikana olen käynyt läpi.

– Jutta