Eivätkö aktiivihommat opintojen ohessa enää kiinnosta?

Hei kaikki promotiimin blogin lukijat!

Tänään on tasan kuukausi jouluun, mikä tarkoittaa myös sitä, että syyslukukausi lähenee loppuaan. Yritetään jaksaa vielä viimeinen rutistus, niin päästään nauttimaan ansaitusta joululomasta. Omiin lomasuunnitelmiini kuuluu tällä kertaa vain rentoutumista, koska viime vuonna olin lomailemassa Thaimaan lämmössä. Kaipaan nyt perinteistä Suomen joulua. Aion nukkua aamuisin pitkään, syödä jouluruokaa mahan täyteen ja toivon pääseväni ulkoilemaan talvisessa säässä. Toivoisin, että lumi sataisi nopeasti takaisin, koska se toisi valoa tähän tylsään harmauteen ja auttaisi jaksamaan. Itse huomaan olevani paljon väsyneempi ja apaattisempi ankean sään vuoksi. Lunta siis tänne kiitos!!!

Mutta asiaan. Haluaisin puhua teille hieman opiskelun ohessa mahdollisista aktiivihommista. Kerroin jo esittelykirjoituksessani, että vapaa-aikaani täällä Joensuussa opiskeluarjen ohessa ovat kuuluneet suuressa roolissa erilaiset aktiivihommat. Niitä ovat olleet muun muassa ainejärjestötoiminta, tutor-toiminta, opiskelijakunnan edustajisto sekä nyt promotiimi.

Karelia-ammattikorkeakoulussa on paljon mahdollisuuksia toimia erilaisissa tehtävissä opiskelijana. Meillä on esimerkiksi promotiimi, opiskelijakunta POKAn hallitus sekä edustajisto, kaikkien koulutusalojen ainejärjestöt- ja jaostot, tutorjaosto sekä tutor-toiminta, kv-tutorointi, liikuntatutorointi, maahanmuuttajakummiopiskelijat ja VIP-opiskelijat.

Olen henkilökohtaisesti huolissani siitä, että kiinnostus näihin hommiin vaikuttaa olevan vähenemissä määrin. En tiedä onko ajatus vain omassa päässäni vai ovatko muut kenties huomanneet samaa? Jos tämä huoleni on totta, olen miettinyt myös mistä vähempi kiinnostus pohjimmiltaan voisi johtua. Ajattelevatko ihmiset vastuuhommat liian suureksi taakaksi kantaa? Vai onko se ihmisen sisäänrakennettua laiskuutta taikka intohimoa suorittaa omat opinnot mahdollisimman nopeasti pois alta? Vai eivätkö mahdolliset tulevat toimijat tavoita tehtäviä tai tiedä niiden olemassaolosta tarpeeksi?

Yritänkö nyt sanoa, sitä että kaikkien pitäisi lähteä näihin hommiin mukaan? En yritä. Jokaisella on oma elämäntilanne ja arki opiskelun ohessa voi olla omien henkilökohtaisten asioiden takia todella kiireistä ja raskasta. Eikä kaikkia tarvitsekaan nämä hommat kiinnostaa. On paljon muitakin hyviä harrastuksia ja muita vapaa-ajan menoja, jotka ovat yhtä tärkeitä ja arvokkaita. On myös täysin kunnioitettavaa haluta laittaa kaikki energiat opiskeluun, koska koulu itsessään voi aika ajoin olla todella raskasta. Omasta jaksamisesta huolehtiminen on tärkeintä.

Mutta uskon, että siellä silti on monta kultakimpaletta, jotka eivät syystä tai toisesta uskalla lähteä mukaan tai ajattelevat näiden asioiden vievän koko energian ja vapaa-ajan. Asia ei kuitenkaan todellisuudessa ole näin. Tietysti yhteisessä toiminnassa mukana oleminen tarkoittaa automaattisesti sitä, että on suotavaa myös osallistua ja olla aktiivinen. Aikatauluttaminen on kuitenkin kaiken a ja o. Itse olen opinnoissani täysin aikataulussa, vaikka on tullut oltua monessa mukana. Aina olen löytänyt ja saanut ymmärrystä siihen, jos on ollut kiirettä koulussa tai jotakin muuta omassa elämässä. Avoimuudella pääsee pitkälle yhdessä toimiessa.

Muistetaan, että kaikki opiskelun ulkopuolinen toiminta, tapahtumat ja vaikuttaminen opiskelijoiden asioihin, riippuu tekijöistä. Esimerkiksi kaikki järjestettävät tapahtumat, niiden lisääminen, monipuolistaminen sekä kehittäminen on mahdollisia vain, jos niiden takana ovat järjestäjät ja tekijät.

Mitä sitten yritin tällä tekstillä sanoa? Halusin välittää viestiä siitä, ettei ajateltaisi aktiivihommia niin suurena työkuormana. Jos vähänkään mietit johonkin hommaan mukaan lähtemistä, niin kannustan ehdottomasti toimimaan. En usko, että tulet katumaan tai toteamaan, ettet saa toiminnasta mitään itsellesi. Opiskelu voi olla muutakin, kuin vain luennoilla istumista. Tässä vielä listattuna muutamia asioita, jotka aktiivihommista ovat minulle päällimmäisenä jääneet mieleen:

  1. Uudet ystävät myös muilta kuin omalta opiskelualalta.
  2. Organisointitaidot
  3. Erilaisten tapahtumien järjestäminen ja niihin osallistuminen
  4. Verkostoiminen esimerkiksi ammattiliittojen kanssa
  5. Esiintymistaitojen sekä puhujan taitojen kehittyminen
  6. Rohkeus vaikuttaa ja sanoa asioita ääneen
  7. Muiden ryhmäyttäminen ja tukeminen
  8. Opiskelijoiden asioiden edistäminen ja kehittäminen
  9. Kokoustaidot

+ niin paljon myös kaikkea muuta, mitä ei itse vielä välttämättä ole edes huomannut asioiden antavan! <3

Ihanaa joulun odotusta kaikille!

-Anna