OPISKELIJAN VAPAA-AIKA: Liikuntamahdollisuudet

Moi vaan kaikille!

Ajattelin kirjoittaa tänne blogin puolelle erilaisista vaihtoehdoista, mitä Joensuusta löytyy opiskelijan liikuntaharrastuksen suhteen. Erityisesti ajattelin keskittyä ilmaisiin sekä Karelia-ammattikorkeakoulun mahdollistamiin liikuntaharrastuksiin, joten kaiken Joensuun tarjonnan kattava esittely ei sentään ole kyseessä. Jos siis olet miettinyt, miten Joensuussa voi saada hien pintaan, voi tämä postaus olla sinulle hyödyllinen!

 

Liikuntatuutorointi

Viime keväänä Karelia-ammattikorkeakoulussa käynnistettiin liikuntatuutorointi-pilotti, jonka tarkoituksena on lisätä korkeakouluopiskelijoiden liikunnallista aktiivisuutta. Tämä on tärkeää, sillä on tutkittu, että joka kymmenes korkeakouluopiskelija ei harrasta lainkaan liikuntaa. Lisäksi istumisen määrä lisääntyy jatkuvasti ja runsas istuminen onkin jo yleisempää ammattikorkeakoulussa opiskelevilla kuin yliopisto-opiskelijoilla. Enemmän tietoa korkeakouluopiskelijoiden terveydestä voi lukea korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksesta vuodelta 2016. Joka tapauksessa liikuntatuutoroinnille on tarvetta.

Olen itse ollut mukana liikuntatuutorina järjestämässä erilaisia liikunnallisia tapahtumia ja toimintoja Karelian opiskelijoille. Tänä syksynä me liikuntatuutorit olemme esimerkiksi järjestäneet porrastreeniä, freestyle circuit-harjoittelua, retken Kuhasaloon sekä keilausta. Joulukuussa meillä on luvassa vielä avantouintia! Liikuntatuutoreiden toimintaan osallistuminen on Karelian opiskelijoille ilmaista ja toimintaa järjestetään joka toinen viikko. Kaikki me liikuntatuutorit olemme aivan tavallisia opiskelijoita, meiltä ei vaadita liikunnan ohjaamisen kokemusta. Tärkeintä on innostaa ihmisiä liikkumaan ja pitää hauskaa!

Suosittelen kaikille liikuntatuutoreiden järjestämään ohjelmaan osallistumista, keväällä meillä on tulossa muun muassa pilkkimistä, luistelua ja lumikenkäilyä. Myös palloilukertoja on suunnitteilla kevään kalenteriin. Liikuntatuutorituntien ohjelmasta infoaa opiskelijakunta POKA, joten kannattaa seurata heidän tiedottamistaan eri kanavissa.

Ps. Jos kiinnostuit liikuntatuutoroinnista, on uusien liikuntatuutoreiden haku auki! Toiminnan kautta voit tutustua eri alojen opiskelijoihin ja liikuttaa itsesi hikeen mukavissa aktiviteeteissa. Lisäksi toiminnasta saa opintopisteitä ja koulutuksen tuutorointiin. Lue lisää POKAn kotisivuilta www.pokapoka.fi ja hae liikuntatuutoriksi 8.12 mennessä!

SYKETTÄ-korkeakoululiikunta

Promotiimin keikoilla olemme aktiivisesti mainostaneet ihanaa korkeakoululiikuntapalveluamme SYKETTÄ. SYKETTÄ-palvelut toimivat Joensuussa ja Kuopiossa. Ne ovat tarkoitettu Itä-Suomen yliopiston, Karelia-ammattikorkeakoulun sekä Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Palveluiden käyttäjäksi rekisteröidytään verkossa ja niiden käyttöä varten ostetaan joko palloilu- tai ryhmäliikuntatarra omaan opiskelijakorttiin. SYKETTÄ tarjoaa jopa 80 erilaista liikunta-aktiviteettia joka viikko ja kummallakin tarralla saa lisäksi oikeuden käyttää kolmea kuntosalia Joensuun alueelta (Aurora, Areena, Tikkarinne).

SYKETTÄ-tarralla pääsee edullisesti kokeilemaan vaikka mitä liikuntaa ja löytämään oman suosikkinsa. Olen itse käyttänyt SYKETTÄ-palveluita lähes joka vuosi opintojeni ajan (yliopistolla ja ammattikorkeakoulussa), joten jonkin verran minulla on niistä kokemusta. Omia lemppareitani ovat olleet spinning sekä erilaiset tanssitunnit, erityisesti tankotanssi. SYKETTÄ järjestää ilmaiset kokeiluviikot aina lukukauden alussa ja syksyisin on mahdollista suorittaa myös liikkumalla approtutkinto ja saada haalarimerkki koristamaan omia haalareita. Tarkempaa tietoa SYKETTÄ-palveluista ja tuntitarjonnasta voit käydä lukemassa https://sykettä.fi/joensuu/fi/.

 

 Ulkoliikuntamahdollisuudet

Joensuusta löytyy myös paljon erilaisia ulkoliikuntapaikkoja, joissa jokainen voi harrastaa liikuntaa aivan ilmaiseksi. Syksyn aikana Joensuun Penttilään avattiin uudet kuntoportaat, joissa voi helposti käydä nostamassa sykettä ja ihailemassa maisemia joen yli keskustan suuntaan. Myös laululavan portaat ovat tunnettu porrastreenipaikka.

Porrastreenin lisäksi Joensuusta löytyy useita ulkokuntosaleja ja toiminnallisia liikuntapaikkoja. Näitä löytyy esimerkiksi keskustasta Areenan viereltä, Vehkalahdelta sekä Marjalasta. Itse kävin kesällä ensimmäisen kerran Areenan viereisellä ulkokuntosalilla ja voin sanoa, että se oli todella positiivinen yllätys. Kannattaa siis rohkeasti lähteä kokeilemaan!

Luonnollisesti myös muuhun ulkoliikuntaan on Joensuussa hyvät mahdollisuudet. Keskustan läheltä löytyy useita frisbeegolf-ratoja, joilla voi käydä testaamassa omaa heittotarkkuuttaan. Lenkkeilyä varten löytyy monia mahtavia reittejä, joita pitkin talvella voi hiihtää. Pyöräilyreitit ovat hyvin huollettuja ja talvella ympäri Joensuuta jäädytetään jäitä luistelua varten. Ihan tavan lenkkeilyä varten löytyy myös monia kauniita reittejä, joita pitkin tallustaa yksin tai kaverin kanssa. Oma luottokaverini on karvapyllyni Nita. 🙂 

Loppukevennyksenä vielä Ylen testi siitä, mikä liikuntalaji sopisi sinulle. Käy tekemässä testi osoitteessa https://yle.fi/urheilu/3-8597200 ja lähde kokeilemaan lajia, jonka sait vastaukseksi. Itselleni tuli tennis, mitä en olekaan koskaan pelannut, mutta aion lähteä testaamaan!

Joko sinä olet löytänyt oman liikuntamuotosi? Tuleeko mieleesi jokin ilmainen laji, jota en muistanut mainita? 🙂 

Terkuin Reetta