Opiskelija-asunto Joensuusta?

Hei kaikille!

Monia syksyn yhtesihaussa Karelaiasta opiskelupaikan saaneita, sekä kevään yhtesihaussa Kareliaan hakevia varmasti mietityttää asunnon saaminen Joensuusta. Ajatelin siis kertoa hieman Joensuun Ellin opiskelija-asunnoista, sekä omista kokemuksista asunon etsimisestä.

Itse en teinnyt Joensuusta juurikaan mitään siinä vaiheessa, kun Kareliasta sain opiskelupaikan, ja itsestä tuntui isolta työltä selvittää asumiseen liittyviä asioita. Omalla kohdallaa asiaa hankaloitti vielä pitkä välimatka oman kotipaikkakunnan ja Joensuun välillä, joten minulla ei oikeastaan ollut mahdollisuutta käydä Joensuussa katsomassa asuntoja. Opiskelujeni aikana olen asunut sekä Joensuun Ellin opiskelija-asunnoissa, että yksityiseltä vuokratussa asunnossa. Se, miten helppoa tai vaikeaa asunnon saaminen on, riippuu omista vaatimuksista asunnon sekä sijainnin suhteen.

Vieraasta kaupungista oli vaikea etsiä itselle asuntoa, joten päädyin itselle helppoon ratkaisuun ja hain Joensuun Ellin opiskelija-asuntoa. Asuntoa hakiessa minulle tärkeintä oli, että asunto olisi pyöräily-/kävleymtakan päässä koulusta. Joensuun Ellin yksiöit ovat suosittuja, joten niitä ei aina ole heti tarjolla. Onneks kuitenkin soluasuntoja on melko paljon, eikä niihin ole samanlaisia jonoja kuin yksiöihin.

Ensimmäinen asuntoni Joensuussa oli siis Joensuun Ellin soluasunto. Asuminen solussa on varmasti joillekkin hyvä ja toimiva ratkaisu, mutta omalla kohdalla näin ei ollut. Itse asunnossa ei ollut mitään vikaa, vaan kaipasin yksinkertaisesti vain enemmän omaa tilaa ja rauhaa. Tämän vuoksi päädyin laittamaan Joensuun Ellille uuden asuntohakemusken yksiöstä. Keskimääräinen jonotusaika näihin yksiöihin on kuitenkin vuosi, joten päädyin muuttamaan yksityiseltä vuokrattuun asuntoon, jotta sain kaipaamaani omaa tilaa ja rauhaa. Lopulta minulle tarjottiin Joensuun Elliltä yksiötä johon pääsin muuttamaan vähän reilun vuoden jonottamisen jälkeen.

 

 

Joensuun Ellin opiskelija-asunnot

Joensuun Ellin opiskelija-asuntoja voi hakea kaikki peruskoulun jälkeisissä joensuulaisissa oppilaitoksissa päätoimisesti opiskelevat, joiden opiskelu on tutkintoon johtavaa. Joensuun Elli tarjoaa monipuolisesti erilaisia asuntoja. Asuntoja on tarjolla aina soluista perheasuntoihin asti ja asuntoja sijaitsee ympäri Joensuuta. Ja kuten alla olevasta kartasta näkyy, niin asuntoja on ympäri Joensuuta, myös Karelian kampusten läheisyydessä.

 

 

Kuvaan on merkitty Karelia AMK:n kampukset, X=Wärtsilä ja O=Tikkarinne

 

 

 

Yksiöt ja soluasunnot on tarkoitettu henkilöille, jotka hakevat asuntoa yksin. Soluasunnot ovat 2-5 hengen kalustamattomia huoneistoja, joissa yhdellä asukkaalla on käytössä oma huone lukollisella ovella, sekä yhteisinä tiloina keittiö, WC ja kylpyhuone. Joensuun Ellin yksiöt ovat todella kysyttyjä, joten niihin asukkaat valitaan jonotuksen perusteella. Joensuun Ellin asuntohakemusta täyttäessä kannattaa siis huomioida, että yksiöihin on jonotusaika, joka vaihtelee jonotustilanteen mukaan. Soluasuntoja Joensuun Elillä on paremmin tarjolla, eikä niihin yleensä ole jonotusaikaa, tämä kuitenkin riippuu myös omista hakukriteereistä.

Perheasuntoja on kaksioita ja kolmioita ja niitä voi hakea pariskunnat ja perheen perustajat asunnon tarpeen mukaan. Perheasuntoa hakiessa riittää, että toinen hakijoista on opiskelija. Isommissa perheasunnoissa asuntojen jonossa ensisijalla on lapsiperheet.

Lisää tietoa löytyy Joensuun Ellin nettisivuilta https://www.joensuunelli.fi/fi/

Tässä oli oman kokemuksen pohjalta Joensuun Ellin opiskelija-asunnoista, mutta esim. Joensuun opiskelijakodit tarjoavat myös asuntoja opiskelijoille. Kaikille ei sovi samanlainen asumisratkaisu, joten kannattaa tutkia ja miettiä eri vaihtoehtoja. Yksityiseltä vuokrattuna asuntojen vuokra on korkeampi kuin opiksleija-asunnoissa, mutta sitäkään vaihtoehtoa ei kannata kokonaan unohtaa. Omasta mielestä on tärkeää asua kodissa, jossa viihtyy ja tykkää olla.

– Jutta