Perheet liikkumaan

Nykyajan lapset liikkuvat tutkitusti liian vähän. Kouluikäisten lasten ja nuorten kunto on laskenut huomattavasti viimeisten parin vuosikymmenen aikana. Pihaleikit ja -pelit sekä arkiliikunta ovat vähentyneet. Ero hyväkuntoisten, liikuntaa harrastavien lasten ja huonokuntoisten lasten välillä kasvaa kasvamistaan. Liikunnan vähentyminen näkyy esimerkiksi ylipainoisuuden sekä elintapasairauksien lisääntymisenä jo nuorella iällä.

Liikuntaharrastukset ja seuratoimintaan osallistuminen maksavat, eikä kaikilla ole näihin varaa. Vanhemman oma aika ja jaksaminen voivat myös olla kortilla kiireisen arjen keskellä. Yhteiskunta ja perheiden ajankäyttö ovat muuttuneet. Pienelle lapselle tärkeää olisi kuitenkin monipuolinen liikunta ulkoleikkien ja -pelien muodossa. Liikuntaa voi harrastaa yhdessä perheenä lähtemällä vaikka lähimetsään retkelle, pulkkamäkeen tai leikkipuistoon. Lasten olisi tärkeää saada pomppia, hyppiä ja kiipeillä, ja aikuisen tehtävä on tarjota lapselle mahdollisuuksia liikkumiseen.

Pieni lapsi liikkuu uteliaisuudesta, liikunnan riemusta ja halusta kokeilla uutta. Lasta kannattaa siis rohkaista liikkumaan ja miettiä, miten yhteisiä liikuntahetkiä saisi lisättyä oman perheen arkeen. Tässä voi edetä pienin askelin. Tietoa ja ideoita lasten kanssa liikkumiseen löytyy myös erilaisilta nettisivustoilta. Liikuntaan kannattaa panostaa, sillä lapsuudessa opittu liikunnallinen elämäntapa tulee helpommin osaksi arkea myöhemmässäkin elämässä.

Henna Lokkila
Valmistuva terveydenhoitaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *