Siun sote edelläkävijänä terveyden edistämisessä?

Siun soten henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen esitteli Siun soten toimin-taa Terveydenhoitajapäivillä Helsingissä 15.2.2018. Siun soten strategian painopiste on ennaltaehkäisevässä työssä ja tavoitteena on kaikille yhdenvertainen sekä asiakkaiden tarpeisiin vastaava terveyden edistäminen. Pohjois-Karjalassa on monia haasteita, kuten nuorisotyöttömyys, lasten ja nuorten pahoinvoinnin ja ylipainon lisääntyminen sekä hammasterveyden huononeminen. Lisäksi haasteita ja kustannuksia aiheuttavat kansansairaudet, alkoholi ja päihteet. Pohjois-Karjalassa ikäihmisten osuus väestöstä on suurin, ja etenkin toimintakyvyn heikkeneminen ja muistisairaudet vaativat terveydenhuollon resursseja.

Siun sotessa kuultiin olevan 7300 työntekijää, joista vain 173 on terveydenhoitajia. Terveydenhoitajia koko henkilöstöstä on vain 2,4 prosenttia. Terveydenhoitajien määrä suhteessa strategian painopisteeseen, terveyden edistämiseen, herätti Ter-veydenhoitajapäiville osallistuneiden huomion. Esimerkiksi ikääntyneiden terveyden edistämistyössä ikäneuvolassa toimii koko Siun soten alueella ainoastaan kaksi terveydenhoitajaa, vaikka ikäihmisten osuus väestöstä on suurin. Tämän vuoksi Terveydenhoitajapäivillä haastettiin Siun sote panostamaan terveyden edistämiseen palkkaamalla lisää terveydenhoitajia. Bjerregård Madsen otti haasteen vastaan ja lupasi viedä asiaa eteenpäin.

Ennaltaehkäisy ja terveyden edistäminen ovat yksilön ja yhteiskunnan kannalta mielekkäämpiä ja kustannustehokkaampia kuin sairauksien hoito. Terveydenhoitajat ovat tässä avainasemassa, sillä terveydenhoitajan työ on sairauksien ennaltaehkäisyä ja terveyden edistämistä kaikissa elämänvaiheissa – vauvasta vaariin. Terveyden edistäminen kuuluu jokaisen hoitoalan ammattilaisen työhön, mutta terveydenhoitaja on terveydenhoitajatyön, terveyden edistämisen ja kansanterveystyön asiantuntija. Tätä osaamista tulee hyödyntää nykyistä enemmän.

Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksen hyvinvointi ja terveys -työryhmän puheenjohtaja, Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen (Karjalainen 17.2.18) kirjoitti, että “ennaltaehkäisystä on puhuttu juhlapuheissa jo kymmenien vuosien ajan, mutta tosiasialliset toimet ovat olleet päinvastaisia.” Nyt on Siun soten tilaisuus toimia. Odotamme, että Siun sote vastaa Terveydenhoitajapäivillä asetettuun haasteeseen, sekä Siun soten omaan strategiseen ennaltaehkäisevän työn tavoitteeseen ja toimii edelläkävijänä palkkaamalla lisää terveydenhoitajia eri toimialueille.

Anni Väänänen ja Jenna Akkila
Valmistuvat terveydenhoitajat, Karelia-ammattikorkeakoulu
Kirjoitus on osa Yhteiskunnallinen terveydenhoitotyö -kurssia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *