Imetysohjauksen tarpeellisuus neuvoloissa

Työskentelen kätilönä synnytyssalissa ja synnyttäneiden naisten ja perheiden parissa. Monesti työssäni olen kuullut kommentteja perheiltä, että neuvolassa ei keskitytä tarpeeksi imetysohjaukseen. Jos imetyksen aloituksessa ja maidon nousussa on ollut hankaluutta sairaalassa, on osa tuoreista äideistä kokenut jäävänsä tyhjän päälle sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Mielestäni neuvoloissa työskentelevillä terveydenhoitajilla pitäisi olla vahva osaaminen imetyksen ohjauksessa, sen ongelmien tunnistamisessa ja niiden ratkaisemisessa.
Nykyisin terveydenhoitajaopintoihin kuuluu myös imetysohjauksen koulutus, mikä on hyvä asia. Tulevat terveydenhoitajat saavat valmiuksia imetysohjaukseen ja näin tuoreet äidin saavat hyvää, ajankohtaista tietoa imetyksestä ja sen hyödyistä. Jo työssä olevienkin terveydenhoitajien pitäisi kouluttautua enemmän imetysohjauksessa, jotta jaettu tieto olisi yhdenmukaista ja samanlaista kaikille. Joissakin kaupungeissa koulutuksia onkin tarjolla. Toivottavasti kaikki kouluttautuvat, aihe on nimittäin tärkeä ja ajankohtainen.
Minä itse tulevana terveydenhoitajana haluan vaikuttaa myönteisesti äitien imetyksessä onnistumiseen antamalla neuvoja ja ratkaisemalla perheen kanssa yhdessä mahdollisia imetykseen liittyviä ongelmia. Osallistutaanhan kaikki yhdessä parantamaan imetysmyönteisyyttä ja -ohjausta maassamme?

Hanna Tuppurainen
Terveydenhoitajaopiskelija
Karelia- Ammattikorkeakoulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *