Rokottaminen puhututtaa

Joitain epäilyttää, voivatko rokotusohjelmaan sisältyvät rokotteet heikentää tai rasittaa immuunijärjestelmää, sillä etenkin lapsuudessa niitä laitetaan niin monta lyhyellä aikavälillä. Kuitenkin useat tutkimustulokset osoittavat, että rokotteet eivät heikennä vastustuskykyä eikä varsinaista rokotuskattoa ole.

Etenkin uusien rokotusohjelmaan tulleiden rokotteiden tarkoituksenmukaisuutta on kyseenalaistettu. Lähivuosina erityisesti HPV-rokote ja vesirokkorokote ovat herättäneet runsaasti keskustelua. HPV-rokotetta kyseenalaistetaan näytön puutteen vuoksi. Vesirokkoa taas ajatellaan monesti harmittomana tautina, jonka jokainen sairastaa. Kuitenkin vesirokko on erittäin vaarallinen, jopa kuolemaan johtava tauti esimerkiksi aikuisiällä tai raskaana ollessa.

Myös vanhojen rokotteiden, kuten esimerkiksi MPR:n (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) tarpeellisuutta nykypäivänä on kyseenalaistettu korkean laumaimmuniteetin vuoksi. Vaikka MPR taudit ovat hävinneet Suomesta, on kuitenkin hyvä muistaa niiden olemassaolo muualla maailmassa. Joten on oletettavaa, jos rokotuskattavuus heikkenee niin taudit palaavat matkailijoiden mukana. Harva muistaa tai nykynuoriso tietääkään, kuinka vakavia MPR-taudit voivat pahimmillaan olla.

Ihmisten on hyvä muistaa lähteiden luotettavuus etsiessään tietoa rokotteista. Helposti uskomukset perustuvat tuttavilta kuultuihin ja keskustelupalstojen huhupuheisiin. Mieltä askarruttavissa tilanteissa voi rohkeasti kääntyä terveydenhuollon ammattilaisten puoleen.

Hanna Asikainen ja Tia Kasurinen
Valmistuvat terveydenhoitajat
Karelia ammattikorkeakoulu
Kirjoitus on osa Yhteiskunnallinen terveydenhoitotyö -kurssia
Kirjoitus jaettu Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *