Rokotevastaisuus on Euroopan suurin terveysuhka

Rokotevastaisuus on Euroopan suurin terveysuhka

Rokotevastaisuuden ilmiö on myös todettu Suomessa. Erityisesti rokotevastaisuutta on ilmennyt Länsi-Suomessa. Vaikutteita on tullut internetistä, väärästä tiedosta ja Ruotsista. Kyseessä on ollut lukumäärällisesti pieni ihmisryhmä mutta sitäkin äänekkäämpi. He ovat olleet aktiivisia erilaisten medialähteiden käyttämisessä, jonka avulla he ovat saaneet paljon julkisuutta. Onko syytä huoleen?

Rokotteiden historia on pitkä ja osittain värikäs. Kehityksellä on hintansa ja toisinaan hinta on kallein mahdollinen, ihmishenki. Testejä tehdään ja uuden rokotteen markkinoille pääsyyn rokote käy useita testejä läpi. Viimeinen varmuus rokotteen toimivuudesta saadaan useisiin ihmisiin pistetyn rokotuksen jälkeen. Vuosina 2009-2010 ihmiset saivat seurata maailmalla levinnyttä sikainfluenssaa. Suomessakin tähän reagoitiin ja ratkaisuksi päätettiin antaa ihmisille Pandemrix-rokote. Nopeasti kuitenkin huomattiin, että lasten ja nuorten keskuudessa yleistyi narkolepsia. Lääkärit eivät aluksi tunnistaneet narkolepsiaa, koska ennen Pandemrix-rokotetta lapsilla ja nuorilla narkolepsiaa esiintyi vain muutamia tapauksia vuodessa. Kaikki ikäryhmät mukaan laskettuna narkolepsiaa esiintyi noin 50 tapausta vuodessa. Pandemrix-rokotteen aloituksen jälkeen narkolepsiaa todettiin noin 200 henkilöllä ja suurin osa lapsilla ja nuorilla. Rokotteen antaminen lopetettiin nopeasti, kun näiden kahden asian yhteys varmistui. Rokotevastaisuuden siemen oli kylvetty ja itukin näkyi selvästi, joka kasvoi vauhdilla.

Vuonna 2015 syntyneiden rokotuskattavuustilasto näyttää, että MPR- eli tuhkarokko-vihurirokko-sikotautirokotteen sai yli 94 prosenttia lapsista. Tutkimusten mukaan 95% kattavuus varmistaisi tuhkarokon poissaolon. Suomesta kuitenkin löytyy alueita, jossa rokotuksen kattavuus on alle 90%. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen tulokset kertovat huolestuttavia lukemia. Jos rokotettujen määrä putoaa 5%, sairastuneiden määrä voi kolminkertaistua. Puhuttaessa MPR-rokotteesta ymmärrän heitä, jotka eivät voi ottaa rokotetta terveydellisten syiden vuoksi. He, jotka jättävät rokotteen ottamatta tai eivät anna lupaa rokottaa omaa lasta vedoten uskonnollisiin, henkilökohtaisiin tai internetin sekundaarilähteisiin vedoten, tarvitsevat ohjausta, tietoa ja neuvontaa. Kantasuomalaiset eivät ole ainoa uhka, nykypäivänä täytyy huomioida turvapaikan hakijat, maahanmuuttajat ja pakolaiset. Kuinka varmistetaan heidän rokottamiset?

Tuhkarokkoon sairastunut tartuttaa laskennallisesti 10-15 ihmistä, joilla ei ole rokotetta. Vastaava vertailuluku voidaan ottaa influenssasta; 1.5 tartuntaa. Tällä hetkellä EU ja sotilasliitto NATO pohtivat kuinka ja millaista yhteistyötä he voivat tehdä terveysuhkien torjunnassa. Mahdollinen terroriteko terveysvaaran levittämiseen kasvaa, kun rokotuskattavuus heikentyy.

Huolestuminen rokotuskattavuudesta väestössämme on aiheellista, joskin asian voidaan todeta olevan kuitenkin hallinnassa. Olemme lähellä ”laumaimmuniteettia” rokotusprosentteja tarkastellessa. Terveydenhoitajaopiskelijana koen tulevassa työssäni yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi kuunnella asiakasta ja hänen näkemyksiään rokotteista ja terveyteen liittyvissä asioissa – sekä antaa tieteellisesti tutkittuun perustuvaa tietoa, ohjausta ja neuvontaa sekä motivoida häntä huolehtimaan omasta terveydestään, jonka avulla hän voi vaikuttaa myös ympärillä olevien ihmisten terveyteen.

Juha Vänskä, terveydenhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *