Kannnanotto äidinmaidonkorviketutkimusta koskevaan ilmoitukseen

27.1.2019 Helsingin Sanomissa oli ilmoitus, jossa haettiin vapaaehtoisia vanhempia vauvoineen äidinmaidonkorviketutkimukseen Tampereen ja Helsingin alueelta. Tutkimuksen toimeksiantajana toimii kansainvälinen yritys. Tutkimuksessa on tarkoitus alkaa antamaan enintään 28 vuorokauden ikäiselle vauvalle tutkimuksen kustantamaa äidinmaidonkorviketta, jota on käytettävä vähintään neljän kuukauden ikään saakka. Tutkimuksessa seurataan allergiaoireiden ilmenemistä. Tutkimukseen haettiin nimenomaan vauvoja, joita on ruokittu ainoastaan rintamaidolla tai aminohappopohjaisella äidinmaidonkorvikkeella.

Eettisesti ja terveyden edistämisen näkökulmasta ajateltuna tutkimuksessa on monia huolestuttavia seikkoja. Ensinnäkin tutkimus vetoaa pienituloisiin, sillä tutkimus tarjoaa ilmaista äidinmaidonkorviketta tutkimukseen osallistuville. Kansainvälisen korvikekoodin mukaan on myös kiellettyä mainostaa äidinmaidonkorviketta raskaana oleville ja imettäville. Kyseinen tutkimus asettaa tutkimukseen osallistuvat eriarvoiseen asemaan terveyden näkökulmasta viitaten imetyksen lukuisiin terveyshyötyihin ja verraten niitä korvikkeesta saataviin hyötyihin. Tutkimus on ristiriidassa kansallisen imetyssuosituksen kanssa, sillä suositus suosittaa vauvan täysimetystä neljän-kuuden kuukauden ikään saakka ja siitä eteenpäin kiinteiden lisäruokien ohella vähintään vuoden ikään. Tutkimuksen ilmoitustekstissä mainitaan, että imetystä voi jatkaa tutkimuksen korvikkeen antamisen ohella. Kuitenkin jo tutkitun tiedon valossa tiedetään, että jokainen vauvalle annettu lisämaito, jota ei ole lypsetty äidin rinnasta, vähentää rinnan saamaa stimulaatiota, joka taas vähentää rinnan muodostaman maidon määrää. Tämä on riskitekijä imetyksen kannalta, koska edellä mainittu tapahtumasarja voi aiheuttaa imetyksen loppumisen ennenaikaisesti. Näin ollen tutkimukseen osallistuvilla on huonommat mahdollisuudet palata täysimetykseen tutkimuksen vaatiman neljän korvikkeenkäyttökuukauden jälkeen. Lain mukaan äidinmaidonkorviketta koskevan tiedotusaineiston tulisi tuoda esille pulloruokinnan aloittamisen haitallinen vaikutus imetykselle, mikä ei tutkimuksen ilmoituksessa käy ilmi. Mieleen nousee kysymys siitä, tarjoaako tämä tutkimus ilmaista korviketta vain vaaditun neljän kuukauden ajan. Laki velvoittaa äidinmaidonkorvikevalmistelahjoitusten osalta, että lahjoittajan on luovutettava perheelle korviketta niin kauan kuin imeväinen sitä tarvitsee.

Valmistuva terveydenhoitaja

Johanna Penttinen

Mielipidekirjoituksen pohjalta julkaistiin kannanotto Helsingin Sanomissa 14.02.2019, jonka kirjoittamiseen osallistuivat myös Suomen Vauvamyönteisyyskouluttajat, Kätilöliitto, Terveydenhoitajaliitto, Tehy:n terveydenhoitajajaosto sekä Imetyksen Tuki ry.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *