Medialukutaidon puute haittaa terveyttä

Viimeisen vuoden aikana erityisesti tuhkarokko on aiheuttanut epidemioita Suomessa ja ympäri Eurooppaa. Yksi tärkeä syy tämän tarttuvan taudin leviämiseen on lisääntynyt rokotekielteisyys. Rokotekielteisyyttä taas useimmiten aiheuttaa lähdekriittisyyden ja medialukutaidon puute. Sitä ei yleensä tulla ajatelleeksi, että medialukutaito on tärkeä osa terveyttä.

Nykypäivänä altistumme jatkuvasti erilaiselle terveysviestinnälle. Internet kuhisee erilaisia elämäntapaohjeita ja terveysvinkkejä, joiden tieteellisyydestä ei ole aina takeita. Hopeavettä mainostetaan jokaisen vaivan parantavana ihmetuotteena, ja yksisarvishoidon kerrotaan poistavan kaikki fyysiset kivut. Erilaisista terveyssivustoista tehdään mahdollisimman houkuttelevan ja uskottavan näköisiä. Esteettinen ulkoasu ja pätevältä tuntuva nimi tai logo eivät kuitenkaan tee sivustosta luotettavaa.

Kun jokin sairaus tai vaiva piinaa, Google tulee apuun. Sieltä klikataan auki ensimmäiset sen tarjoamat sivut ja uskotaan heti niiden sisältämä informaatio. Monella on myös tapana kysellä esimerkiksi apua oireisiinsa tai jakaa sairaskertomustaan sosiaalisessa mediassa. Kuten kaikki tiedämme, monilla on tapana liioitella asioita. Niinpä pieni kurkkukipu on yhtäkkiä vakava syöpä, eikä elinaikaa ole enää kuin viikkoja. Vain koska oman serkun puolison kaimalle oli käynyt niin.

On hienoa, kuinka nykyaikana tietoa voi löytää nopeasti ja helposti. Sosiaalisessa mediassa saatu vertaistuki on myös monelle tärkeää. Terveyskasvatuksessa ja -ohjauksessa olisi kuitenkin huomioitava median merkitys terveyteen, sillä medialukutaidon puutteella voi olla merkittäviä haittoja yksilön terveyteen.

 

Valmistuvat terveydenhoitajat

Anni Salminen ja Jenni Sonninen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *