Lasten ylipaino lähtee kotoa

On ollut jo pitkään tiedossa, että ylipainoisten lasten määrä on lisääntynyt. Leikki-ikäisistä lapsista noin joka kymmenes sekä kouluikäisistä lapsista joka viides on ylipainoinen (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2018). Ylipainon syitä voivat olla muun muassa vähentynyt liikunta sekä se, että säännöllisen ja terveellisen kotiruoan on korvannut rasvainen ja suolainen pikaruoka sekä einekset.

Terveydenhoitaja on avainasemassa puuttumassa lasten ylipainoon, mutta keinot ovat kuitenkin rajalliset. Vanhemmat ovat suurimmassa roolissa vaikuttamassa omien lastensa elintapoihin ja sitä kautta voivat ennaltaehkäistä lasten ylipainoa. Mutta miksi silti niin monet leikki- ja kouluikäisistä lapsista ovat ylipainoisia? Onko syy nykyajan hektisessä elämäntyylissä, eineksien ja pikaruoan helppoudessa, terveellisen ruoan hinnassa vai missä? Lisäksi lisääntynyt ruutuaika passivoi lapsia ja vähentää lasten liikkumista. Olisiko vanhempien syytä miettiä myös omia terveystottumuksiaan ja esimerkiksi liikkua yhdessä lasten kanssa enemmän?

Vanhempien tulee näyttää esimerkkiä lapsilleen. Hyvät ruokailutottumukset lähtevät jo kaupassa tehdyistä terveellisistä valinnoista. Lapset voidaan ottaa mukaan valitsemaan esimerkiksi mieluisia hedelmiä ja kasviksia. Yhteiset ruokahetket säännöllistävät ateriarytmiä ja lisäksi perheen tulisi sopia yhdessä rajat kohtuulliseen herkutteluun. Vanhemmat näyttävät esimerkkiä myös liikunnan suhteen ja sen tulisikin olla osa koko perheen yhdessäoloa. Liikunnan ei tarvitse aina olla maksullisessa harrastuksessa käymistä, vaan lasten kanssa voi lähteä esimerkiksi retkelle luontoon tai vaikka pulkkamäkeen.

Elämäntapamuutokset lähtevät vanhempien esimerkillä pienistä asioista. Lasten on helppo mukautua terveellisiin elintapoihin, kun koko perhe tekee ne yhdessä. Lapsena opitut terveelliset valinnat kantavat pitkälle aikuisuuteen.

Tiia Myllylä, Jenna Parviainen & Senni Sivonen
Valmistuvat terveydenhoitajat
Karelia-ammattikorkeakoulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *