Ennaltaehkäisyllä vähennetään menojen lisäksi inhimillistä kärsimystä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan terveydenhuollon menot ovat kasvaneet Suomessa tasaisesti viime vuosina. Jo kauan on tiedetty, että ennaltaehkäisyyn panostaminen on kustannustehokkaampaa kuin sairauksien hoito. Taloudellisten hyötyjen lisäksi ennaltaehkäisy pienentää sairauksien ja niistä aiheutuvien haittojen ilmenemistä, mikä parantaa elämän laatua. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan esimerkiksi MPR-rokotteiden rokottaminen kustantaa vuosittain noin miljoona euroa, kun niiden antaminen puolestaan tuo terveydenhuollolle vuositasolla 38 miljoonan euron säästöt ehkäisemällä tuhkarokon, vihurirokon ja sikotaudin esiintymistä.

Vaikka sairauksien hoito on välttämätöntä ja erittäin tarpeellista, tulisi päätöksissä huomioida terveyden edistämisen ja ennaltaehkäisyn kiistämättömät hyödyt. Kysyttäessä kaikki kansalaiset eivät yksiselitteisesti osaa kertoa, mitä terveydenhoitajat työkseen tekevät huolimatta siitä, että he ovat läsnä läpi elämän vauvasta vaariin terveyttä tukien. Olisikin siis tärkeää lisätä ennaltaehkäisyyn käytettäviä resursseja lisäten samalla tietoa terveyden edistämisestä.

Median antama kuva terveydenhuollosta vaikuttaa omalta osaltaan ennaltaehkäisyn maineeseen. Televisio-ohjelmat kertovat yleensä sairaaloista tai esimerkiksi akuuteista päivystyksistä, kun taas terveydenhoitajan työstä kertovan elokuvan tai sarjan löytäminen on hankalaa. Sairauksien hoito koetaan jännittävämpänä ja kiinnostavampana kuin terveydenhoito ja sairauksien ennaltaehkäisy. Poikkeuksena ruutujamme on aikojen saatossa ilahduttanut Kumman kaa -ohjelman iki-ihana Ellu, joka ei kuitenkaan anna ehkä kaikista realistisinta kuvaa pitkäjänteisen kansanterveystyön tekijästä. Kaikkeen tosin ei terveydenhuoltoalallakaan tule suhtautua liian vakavasti.

Ennaltaehkäisyllä on saatu jo paljon hyvää aikaan, mutta työnsarkaa on edelleen. Juuri työelämään astumisen kynnyksellä toivomme, että saamme terveydenhoitajina toteuttaa tärkeää ennaltaehkäisevää työtämme ilman kiirettä ja määrärahojen puutteesta johtuvaa painetta. Terveyttä edistävää työtä tehdään kuitenkin meidän kaikkien hyvinvointia varten.

Valmistuvat terveydenhoitajat Katri Nevalainen ja Tiina Ponkilainen

Karelia-ammattikorkeakoulu

Mielipidekirjoitus on kirjoitettu osana Yhteiskunnallinen terveydenhoitotyö -opintojaksoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *