Erinomaisen tavallinen vanhemmuus

Kaunis viimeisten sisustustrendien mukaan sisustettu koti, merkkivaatteisiin puetut lapset ja vielä hienompiin merkkeihin puetut aikuiset, koulun lomien aikaan lomamatkat viiden tähden hotelleihin ja perjantaisin kukkakaupasta ostettu kimppu siivoojan kirkkaaksi kiillottamalle design-pöydälle. Tyylikästä, puhdasta, kallista ja nykyajan somea seuraamalla jokaisen lapsiperheen tavallista elämää.

Kolmivuorotyötä tekevät vanhemmat tai yksin lapsiperhearkea karhein käsin pyörittävä vanhempi, ykkösvapaalla nakkikeittoa halppisketjun vaatteisiin puetulle lapselle, kuusi viikonloppua putkeen ilman perheen yhteistä vapaata viikonloppua, lomalla uimahalliin ja vuorotyöläisen viikonloppuna tai ainakin tilipäivänä marketista kimppu ruusuja. Säälittävää, köyhää ja ihan liian tavallista. Vai tavallisen, työtätekevän perheen hyvää ja normaalia elämää?

Nykyaikana kriisipuhelimet täyttyvät soitoista, kun oma vanhemmuus tuntuu olevan hukassa ja riittämätöntä, itsen arvostaminen hankalaa ja elämän vaatimukset tuntuvat ylitsepääsemättömiltä. Etenkin tässä runsauden ajassa olisi jokaisen mielelle ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille olennaista nähdä hyvää pienissä asioissa ja tuntea armollisuutta omaa ja muiden vanhemmuutta kohtaan. Tavallisuus on riittävää, keskinkertaisuus on erinomaista ja pienikin hyvä teko, tuntemattomalle annettu hymy ja yövuoron jälkeen pelattu Afrikan tähti lapsen kanssa on arvokasta, sitä oikeaa elämää. Jokainen tavallinen tilipäivää odottava vanhempi on riittävä, ihmisen hyvyys ja elämänlaatu ei ole kiinni kauniista instatilistä eikä pankkitilin saldosta.

Suomen neuvolatoiminta on maailmanlaajuisestikin tarkasteltuna huippuluokkaa, silti ihan tavalliset, hyvät vanhemmat tuntevat usein turhaa riittämättömyyttä omasta, tavallisesta mutta ainutkertaisesta elämästään. Tämän asenteen korjaamiseen voi pienin teoin meistä jokainen vaikuttaa. Kerro tunteistasi, halaa, pidä lasta lähellä, ota apua vastaan, auta itse niin voidessasi, kiitä ja pyydä anteeksi. Saatat auttaa sitä täydelliseltä vaikuttavissa raameissa elävää vanhempaa tai euroja ruokakaupassa laskevaa vanhempaa ihan yhtä lailla. Tavallisuus ja keskinkertaisuus ei ole virhe, toisten huomiotta jättäminen ja tahallinen ilkeily ovat. Hyvää tavallista päivää jokaiselle tavalliselle vanhemmalle, olet maailman paras ja rakkain vanhempi juuri omalle lapsellesi, niin epätäydellisenä mutta silti täysin riittävänä.

 

valmistuvat terveydenhoitajat Suvi Väänänen ja Raija Kokkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *