Opiskelija, pidä huolta jaksamisestasi!

Opinnot ammattikorkeakoulussa? Mitä ajatuksia se sinussa herättää?

Ammattikorkeakouluopintoihin hakeutuu vuosittain valtavasti opiskelijoita. Koulutus on arvostettu, mutta vaativa. Opiskelijan on oltava esimerkiksi pitkäjänteinen, yhteistyökykyinen ja omistautunut opintoihinsa. Moni opiskelija kokee, että työmäärä on suuri ja oma elämäntilanne kuormittava. Tämä voi vaikuttaa opiskelijan jaksamiseen niin opinnoissa kuin yksityiselämässäkin. Kuinka omaa jaksamistaan voi sitten helpottaa?

Jaksamisen ja hyvinvoinnin perusta on elintavoissa. Hyvä ruokavalio, riittävä liikunta sekä uni ja lepo antavat pohjan hyvinvoinnille. Terveellinen ravitsemus tukee jaksamista ja takaa sen, että saat riittävästi energiaa koulupäiviin. Älä unohda aamupalaa ja välipaloja! Liikunnalla on positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin ja jaksamiseen. Se purkaa stressiä, parantaa mielialaa ja antaa onnistumisen tunteita. Pieni lenkki säännöllisesti esimerkiksi lähimaastossa tekee jo ihmeitä. Uni ja lepo palauttavat elimistöä ja mieltä rasituksesta ja väsymyksestä, mikä auttaa jaksamaan. Hyvää unta tukee esimerkiksi ruutuajan välttäminen ennen nukkumaanmenoa. Jo pienillä asioilla saat hyvän pohjan hyvinvoinnille, johon on helppo lähteä rakentamaan omaa jaksamista tukevaa arkea ja elämää.

Tässä muutamia vinkkejä oman hyvinvoinnin tukemiseen:

  • Pyri järjestämään itsellesi vapaa-aikaa, jolloin voit tehdä itsellesi mielekkäitä asioita.
  • Pyri tauottamaan opiskelua.
  • Nauti ajasta ystävien ja perheen kanssa. Kysy kaveria mukaan lenkille, kahville tai vaikka elokuviin.
  • Hemmottele itseäsi ja haaveile. Välillä on ok olla tekemättä mitään!
  • Luota itseesi ja omaan osaamiseesi! Olet varmasti riittävän hyvä, loppu on vaan extraa!
  • Muista, että kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin! Vertaistuki luokkakavereiden kesken on tärkeää. Ota myös rohkeasti yhteyttä koulusi opettajiin, opinto-ohjaajaan, terveydenhoitajaan ja kuraattoriin. He juttelevat mielellään kanssasi!
  • Tee itsellesi pieniä tavoitteita. Niiden saavuttaminen tuo onnistumisen tunteen ja motivoi eteenpäin!

Opiskelu voi olla raskasta, ja siksi opiskelijoiden jaksamisesta huolehtiminen on tärkeää. Tulevina terveydenhoitajina haluamme tukea opiskelijoita sekä ennaltaehkäistä ja lievittää esimerkiksi stressiä ja uupumusta jo opintojemme aikana. Toivommekin, että nämä vinkit tavoittavat opiskelijat ja antavat keinoja oman jaksamisen tukemiseen.

Tsemppiä opiskeluun! 🙂

Valmistuvat terveydenhoitajat Ruut Kainulainen ja Janette Honkanen

Karelia-ammattikorkeakoulu

Kirjoitus on osa Yhteiskunnallinen terveydenhoitotyö -opintojaksoa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *