Vaihtarielämää Livingstonessa

OLEN AINA ollut kiinnostunut erilaisista kulttuureista ja ihmisistä, joten mahdollisuus lähteä vaihtoon opiskeluaikana oli oiva tilaisuus päästä näkemään maailmaa ja oppimaan Sambian hoitotyöstä. Aloitimme vaihtokaverin kanssa vuoden 2018 keväällä suunnittelemaan kolmen kuukauden vaihtoa, joka tulisi sisältämään kuusi viikkoa perhehoitotyön harjoittelua Livingstonen sairaalassa ja neljä viikkoa työharjoittelua paikallisessa Ebenezer-orpokodissa. Vaihtoa varten meidän piti tehdä paljon valmisteluita, kuten suorittaa koulun kursseja ennakkoon sekä tulostaa monen monta lomaketta Sambian oleskelulupia varten. Vuoden suunnittelut ja valmistelut saatiin vihdoin päätökseen, kun
pääsimme lähtemään itse vaihtoon helmikuussa 2019. Livingstone School of Nursing and Midwifery -koulun opettajat antoivat meille vapaat kädet harjoittelupolun suunnittelemisen suhteen. Päätimme käyttää opettajien antaman tilaisuuden hyödyksi ja jaoimme kuuden viikon harjoittelun useamman osaston harjoitteluksi. Kävimme myös tutustumassa sairaalan leikkaussaliin, jossa pääsimme seuraamaan onnistunutta keisarileikkausta.

HARJOITTELU PEDIATRISELLA OSASTOLLA | Suoritimme ensimmäiset viikot harjoittelusta pediatrisella osastolla, jonka potilaat ovat iältään vastasyntyneistä parin vuoden ikäisiin. Lasten äidit hoitavat lapsiaan vuorokauden ympäri ja huolehtivat muun muassa lasten ruokkimisesta ja hygieniasta. Osasto koostuu kahdesta puolesta, joissa on yhteensä noin 50 potilaspaikkaa. Potilaat tulevat osastolle usein trooppisten sairauksien, kuten malarian ja tuberkuloosin, takia sekä aliravitsemuksen, keuhkokuumeen ja anemian vuoksi. Huomasimme pian, että moni lapsi tulee osastolle vain yhden sairauden takia, mutta osastolle päästyään lapset saavat epähygieenisen ympäristön seurauksena usein sepsiksen alkuperäisen sairauden lisäksi. Kaikki potilaat ovat samassa huoneessa, joten sairaudet tarttuvat herkästi potilaasta toiseen. Potilaiden lakanoita vaihdetaan harvoin, sillä puhtaita lakanoita ei ole aina saatavilla. Hoitajilla on usein sormukset sormissa ja desinfektioainetta ei käytetä, harvoin myös suojakäsineitä. Yksi syy hoitajien huonoon käsihygieniaan on osaston resurssien riittämättömyys sekä hoitotyöhön liittyvä tiedon puute. Vaihdon aikana ymmärsin, miten tärkeä asia koulutus on, sillä sen avulla voidaan muuttaa maailmaa ja pelastaa ihmisten henkiä. Sambiassa pääsin näkemään epäaseptisen toimintatavan seuraukset.
Asuntola vaihdon aikana. Pediatrisen osaston elvytyshuone.
Monet sepsikset ja lasten kuolemat olisi voitu välttää aseptisen työskentelytavan kautta. Jos voisin muuttaa yhden asian Sambiassa, se olisi mahdollistaa laadukas, korkeatasoinen ja ilmainen koulutus mahdollisimman monelle kansalaiselle. Tällöin sambialaisten elämänlaatu parantuisi huomattavasti ja elinajan- odote pitenisi.

HARJOITTELU SYNNYTYSOSASTOLLA | Pediatrisen osaston jälkeen siirryimme synnytysosastolle jatkamaan harjoittelua. Aamuvuoro alkaa kristillisellä aamurukouksella, joka pidetään suullisen raportinannon yhteydessä. Rukouksissa pyydetään usein Jumalan siunausta hoitajien työpäivälle ja hyvinvointia ja terveyttä potilaille. Suullisen raportin jälkeen hoitajat siirtyvät lukemaan raporttia potilaiden asiakirjoista, jotka sisältävät tietoa potilaalle määrätyistä lääkkeistä, tehdyistä hoitotoimenpiteistä ja lääkärin tekemästä diagnoosista. Asiakirjat lojuvat potilassängyillä ulkopuolisten ja muiden potilaiden saatavilla, mikä hankaloittaa potilaan yksityisyyden ylläpitämistä ja salassapitovelvollisuuden toteutumista. Synnytysosastolla syntyi useampi kaksonen harjoittelumme aikana. Hienoin hetki koko harjoittelun ajalta olikin se, kun sain kantaa toisen vastasyntyneistä kaksoisvauvoista osaston toisesta päästä toiseen ja ojentaa vauva onnellisen äidin syliin. Osasto oli todella mielenkiintoinen ja siellä työskenteleminen mahdollisti ainutlaatuisen tilaisuuden päästä seuraamaan synnytyksiä. Sambiassa sairaanhoitajaopiskelija voi päästä osaksi synnytystiimiä.

HARJOITTELU ORPOKODISSA | Sairaalaharjoittelun jälkeen siirryimme harjoitteluun orpokotiin. Orpokodissa oli yhteensä 57 lasta, joista noin 15 oli leikki-ikäistä. Yllätyimme positiivisesti huomatessamme, että lapsilla on todella rakastava ja myönteinen kasvuympäristö, jonka orpokodin johtaja ja työntekijät ovat osanneet luoda lapsille. Monet päivät vietimme lasten kanssa leikkien ja heitä sylissä pitäen. Pääsimme hoitamaan myös muutaman viikon ikäistä vauvaa, jonka hoitamiseen kuului syöttämistä, nukuttamista ja vaatteiden pukemista. Vastasyntyneen käsitteleminen toi minulle itsevarmuutta ja luontevuutta pitää vauvoja sylissäni ja antoi mahdollisuuden oppia, miten vauvojen niskaa tuetaan ensimmäisinä elinkuukausina. Tämä taito tulee varmasti käyttöön tulevissa harjoitteluissa sekä työelämässä. Orpokoti oli hieno ja hyödyllinen harjoittelupaikka, sillä siellä pääsin ensimmäistä kertaa kunnolla käsittelemään lapsia vaihdon aikana.
UNOHTUMATON KOKEMUS | Sambian reissu oli unohtumaton kokemus, joka sai minut arvostamaan suomalaista koulutusta ja hoitotyötä entistä enemmän. Opin paljon lasten kanssa työskentelemisestä ja lasten hoidosta. Vaihto avarsi tapaani nähdä maailmaa sekä kasvatti minua ihmisenä ja hoitajana tulevaan ammattiini terveydenhoitajana. Kannustan kaikkia kiinnostuneita lähtemään vaihtoon, sillä irtiotto tutusta arjesta, uusien ihmisten tapaaminen ja vieraan kulttuurin keskellä asuminen ovat elämää rikastuttavia, arvokkaita kokemuksia. Sambiassa asuminen on yksi elämäni upeimmista kokemuksista. Vaihtoon lähteminen toi minulle varmuutta ja intoa lähteä tulevaisuudessa uudestaan asumaan pidemmäksi aikaa ulkomaille. (Julkaistu lehdessä
Terveydenhoitaja 5/2019)

valmistuva terveydenhoitaja Carlotta La Russa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *