Responsibility and independent working

Hello !

I’m Prune, I come from France and I’m here in Karelia UAS for my practical training for two months and a half. I am a nursing student in second year and I was in Voimala for 3 weeks.

It was really interesting for me to see the differences between Finland and France about the education with children, the different kinds of methods who are using there, and the prevention. Here the students had  lots of responsibilities about the events, they organize all by themselves. In France, it’s only professional like nurses or physiotherapist who are doing this kind of events. I was very happy to take part of the organization and the participation of those events.

For example, I participated on activities in kinder garden with mothers with their children, I was with two students of my team on a family to babysit two little girls, I was on Valtimo’s school to ask questions to children about a meeting place project in Valtimo etc.

It was a very good experience for me to look why it’s so important for us, students, to take responsibilities and to be independent. I learnt more about the team working and the cooperation.

I would like to thank the whole team for the warm welcome I received!

 

Prune, nurse student

Mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden kohtaaminen Voimalassa

Olen Oona ja olen toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija. Toteutan Voimalassa 2. harjoitteluani. Tulin Voimalan harjoitteluun hieman skeptisin mielin, jäätyäni ilman muita harjoitteluvaihtoehtoja. Olen kuitenkin ollut erittäin tyytyväinen ja aikani voimalassa on sujunut nopeasti ja työryhmämme on ollut aivan mahtava. Olen edistynyt täällä ollessani huomattavasti asiakkaiden kanssa kommunikoinnissa ja saanut kommunikoinnin tuntumaan luonnollisemmalta.

Harjoitteluni aikana vastuuprojektini koostuivat lähinnä mielenterveys- ja päihdeasiakkaille suunnatusta toiminnasta ja sen järjestämisestä. Tämä asiakasryhmä on jäänyt minulle hieman vieraaksi koulutukseni aikana, mutta nyt olen päässyt tutustumaan siihen. Asiakasryhmässä itsessään on paljon eroavaisuuksia, verrattuna toimintaani aiempien asiakkaideni kanssa.

Mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden kanssa toimiessa huomasin, että keskustellessa valttia ovat rauhallisuus ja luottamuksellisen suhteen luonti asiakkaan kanssa.  Monet asiakkaista olivat sulkeutuneita ja puhuivat vain, kun heitä puhutteli. Vastaukset olivat myös hyvin vähäsanaisia suurimmalla osalla. Monista asiakkaista huomasi, että he eivät oikein luota uusiin ihmisiin, eivätkä siksi halua juurikaan kertoa asioistaan.

Voimalassa ollessani sain hyviä kokemuksia näiden asiakkaiden kanssa toimimisesta. Sain myös luotua asiakassuhteita, jotka olivat merkityksellisiä ja tavoitteellisia asiakkaalle. Aluksi kommunikointi oli hieman jäykkää ja en oikein osannut toimia näiden asiakkaiden kanssa, mutta heidän kanssa työskentely on palkitsevaa. Pikkuhiljaa keskustelutaitonikin kehittyivät ja kommunikointi helpottui ja muuttui luonnollisemmaksi.

Fysioterapeuttiopiskelija Oona

Terveisiä diabetesleiriltä!

Hei! Olen toisen vuoden fysioterapiaopiskelija ja suoritan 5vk harjoittelu jaksoa Voimalassa. Suoritan harjoittelun tiimi 1:ssä eli pääsen työskentelemään etenkin lasten ja nuorten parissa. Voimalassa on paljon erilaisia projekteja ja päätinkin päästää teidät nyt kurkistamaan hieman tarkemmin yhden projektin sisään. Lähdimme tekemään yhteistyötä Joensuun seudun diabetes ry:n kanssa, järjestäen nuorille 1tyypin diabeetikoille vertaistuellisen leirin. Suunnittelimme yhdessä diabetesliiton vertaistukiohjaajan kanssa leirin aikataulut ja toiminnat ennen leirin alkamista, jonka jälkeen viikonloppumme yhdessä Kolilla alkoi.

Ensimmäisenä päivänä ajoimme Kolille yhteisellä bussilla lasten kanssa, jossa majoituimme vanhan koulun majatalolla. Aloitimme asettumisen jälkeen meidän ohjaamillamme tutustumisleikeillä, minkä jälkeen söimme. Ruokailua ennen saimmekin huomata heti, miten arki diabeteksen kanssa toimii. Ennen ruokailua mittailtiin sokerit, jonka jälkeen laskeskeltiin hiilihydraatit ruuasta ja annosteltiin insuliinit, joko insuliinipumpulla tai insuliinikynällä. Leirillä neljän Voimala-opiskelijan lisäksi oli diabetesliiton koulutettu vertaistukiohjaaja, jonka vastuu oli tarkkailla lasten sokereita, laskea heidän kanssaan hiilihydraatit ruualle ja hoitaa muut hoidolliset ja vertaistuelliset toimenpiteet. Me ohjasimme lapsille pelejä ja leikkejä vapaa ajalla ja autoimme leirin yleisissä järjestelyissä.

Toisena päivänä aloitimme päivän leiriolympialaisilla, jonka jälkeen lähdimme Loma-Kolia kohti, jossa meitä odotti ohjattua toimintaa lumikenkäillen rinteitä ylös ja pulkkamäkeä laskien alas. Tavallisen leireilyn ohella oli muistettava myös diabetes, joten katsoimme sokereita ja nautiskelimme välipaloja toimintojen lomassa. Illaksi palasimme majatalolle, jossa lapset puhuivat diabeteksestaan ja jakoivat tietoa meille ohjaajillekin. Illalla paistelimme vielä katoksessa yhdessä vaahtokarkkeja leirin lopun kunniaksi. Kun me menimme nukkumaan, jatkoi vertaistukiohjaaja sokereitten tarkistelua yöhön. Päivän liikunnalla ja karkin syönnillä oli vaikutuksensa sokereihin ja illalla niitä seurailtiinkin tarkkaan.

 

 

 

 

 

 

Viimeisenä päivänä pakkailimme ja pelasimme vielä yhteisesti muutamat pelit. Lapset olivat harmissaan kotiin lähdöstä, joten voinen todeta, että leiri oli onnistunut kokonaisuus. Leirillä ohjaajana pääsi hyvin sisälle pitkäaikaissairaan lapsen arkeen ja etenkin diabeteksen hoitoon. Leiri opetti hyvin lapsen kohtaamista ja etenkin sairauden näkökulmasta. Lapset opettivat meitä diabeteksesta ja mahdollisuus nähdä näin läheltä useamman päivän ajan diabeetikkolapsen arkea oli ainutlaatuinen eikä mahdollista monessakaan muussa harjoittelupaikassa. Yhteistyö diabetesyhdistyksen kanssa oli positiivinen kokemus ja saimme paljon oppia heiltä diabetekseen liittyen. Me taas toimme osaamisemme ryhmänohjauksesta leirille.

Taru, fysioterapeuttiopiskelija

Moikka kaikille!

Olen Virpi, kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelija ja suoritin Voimalassa perhehoitotyön harjoitteluni, jonka kesto oli viisi viikkoa. Voimalasta olin saanut kuulla monenlaista palautetta niin hyvässä kuin huonossakin, joten odotin hieman mielenkiinnolla, mitä kaikkea tekemistä Voimala lopulta tarjoaa. 

Opettavaisin kokemus on ollut oma aika -perhe ja ylipäänsä pienten lasten kohtaaminen. Meitä oli yhteensä neljä opiskelijaa meidän perheelle, koska siellä oli neljä lasta. Pienimmät kaksi olivat kaksosvauvat, joiden hoivaamisen tarvittiin aina vähintään yhden, ellei kahden opiskelijan voimavarat. Olin todella yllättynyt siitä, miten vanhemmat luottivat antaa pienetkin vauvat meidän huomaamme ja lähtivät rennoin mielin pois kotoaan pariksi tunniksi. Lasten ja perheen kanssa toimiminen oli mukavaa. 

Mielenkiintoista oli myös käydä ohjaamassa yläasteikäisiä nuoria. Varsinkin sen pohtiminen, kuinka heidät saadaan osallistumaan ensiapurasteille tekemään asioita. Se vaati houkuttelua ja napakkaa työskentelyä, mikä mielestäni onnistui hyvin meidän tiimiltä. Koko meidän tiimi toimi todella hyvin yhteen, mikä auttoi välilläkin varsin hektiseen työtahtiin. 

Mielestäni Voimala-harjoittelu oli mielenkiintoinen kokemus, koska sain ohjata monia ryhmiä ja suunnitella tapahtumia. Ryhmänohjausta ei mielestäni ole tullut omassa opiskelussani, joten oli hyvä saada kokemusta ja osaamista tältäkin osa-alueelta. Vastuu omasta työskentelystä opetti hallitsemaan ajankäyttöä ja suunnitelmallisuutta. 

Virpi, sairaanhoitajaopiskelija

Hyvinvoinnin tukeminen Voimalassa

Hei!

Olen Katariina ja opiskelen toista vuotta fysioterapeutiksi. Suoritan toisen harjoittelun Voimalassa. Harjoitteluni kestää viisi viikkoa. Fysioterapian koulutuksessa meillä ei ole luokiteltu teemoittain harjoitteluja. Päädyin Voimalaan, sillä halusin päästä toimimaan lasten kanssa ja näin tässä loistavan mahdollisuuden siihen. Asetin harjoittelun tavoitteeksi juurikin lapsen havainnointiin liittyvän tavoitteen. Toinen tavoitteeni liittyi moniammatilliseen yhteistyöhön, sillä tällä hetkellä meillä on täällä fysioterapeuttiopiskelijoita sekä sairaanhoitajaopiskelijoita.

Hyvinvoinnin näkökulma näkyy projekteissa ja asiakastyöskentelyissä. Pääsin toteuttamaan harjoittelun aikana kotiutumisen tuen asiakkaan kuntoutusta. Asiakkaalla oli monta erilaista diagnoosia, mutta ne eivät ole tuokiossa pääosassa. Asiakkaan lisäksi huomioidaan asiakkaan omaisten hyvinvointi ja jaksaminen. Ollessamme asiakkaan luona keskityimme asiakkaan hyvinvointiin ja kuntoukseen tekemällä jumppaa. Lisäksi keskityimme mielenhyvinvointiin tekemällä asiakkaalle mielekästä tekemistä kuten leipomista. Tuokion ajan asiakkaan omainen teki omaa mielekästä tekemistä, esimerkiksi hän kävi kävelylenkillä.

Olin mukana myös Oma aika-perhekäynneillä, missä myös toteutui hyvinvoinnin näkökulma. Perheeseen mentiin tukemaan vanhempien jaksamista olemalla lapsien kanssa, jotta vanhemmat saavat kahden keskeistä omaa aikaa. Lapsien kanssa teimme monipuolisesti erilaisia asioita, kuten leikkiä, piirtelyä ja ulkoilua. Lapsien hyvinvoinnin tukeminen näkyi siinä, että lapset saivat meiltä koko huomion käynnin ajan. Lisäksi ohjasimme lapsen kehitystä tukevaa toimintaa, esimerkiksi liikuntaleikkejä sekä lapset saivat onnistumisen kokemuksia toiminnasta. Onnistumisen kokemukset ja positiivinen palaute tukevat lapsen minäkuvan vahvistumista.

Katariina, fysioterapeuttiopiskelija

Oma aika-asiakas

Olen Sonja ja olen sairaanhoitajaopiskelija. Voimalassa suoritin ikäosaamisen harjoittelun. Harjoitteluni kesti hieman pitempään, sillä välissä minulla oli teoriaviikkoja ja olin poissa Voimalan toiminnasta näillä viikoilla. Olin mukana useassa eri projektista, mutta mieleenpainuvin oli oma aika-palvelun asiakas.

Kävin yhdessä fysioterapeuttiopiskelijaparini kanssa erään ikäihmisen luona, joka oli omaishoidettavana. Alkuun mies oli hieman varauksellinen käyntiemme suhteen, mutta loppu ajasta hän jo odotti meidän tuloamme. Käynnit opettivat minulle paljon yksilöohjaamista sekä omaisen huomioimisesta. Vaikka tarkoituksena oli, että omaishoitaja saa omaa aikaa, niin meidän käyntiemme aikaan puoliso jäi kuitenkin melkein aina kotiin. Huomasimme, että myös omaishoitaja kaipasi juttuseuraa ja niinpä aloimme keskustella hänen kanssaan asioista, joista hän halusi keskustella. Käyntimme olivat molemmille tärkeitä ja molemmat saivat paljon irti toiminnasta.

On tärkeää, että tällaisilla käynneillä yhteistyö toimii myös oman työparin kanssa. Meillä oli loistava tiimi ja toimintamme sujui ongelmitta. Tämä vaikutti paljon projektin onnistumiseen.

Sonja, sairaanhoitajaopiskelija

Asiakkaan kohtaaminen ja mielenterveyden häiriöt

Olen toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija Minna ja suoritan Voimalassa toista harkkaani, joka kestää viisi viikkoa. Nyt harkkani alkaa olla ohitse ja tässä blogipostauksessa keskityn pohtimaan mielenterveyshäiriöiden vaikutusta asiakastilanteissa omien kokemuksieni pohjalta.

Itselläni on yksi AULIS- asiakas, jonka kanssa mielenterveyshäiriö näkyy asiakastapaamisilla jonkin verran ja hän tuo puheissaan ilmi omia hankaluuksia. Lisäksi on ollut ryhmiä, joissa on ollut mielenterveyskuntoutujia, esimerkiksi osasto 23L. Asiakastilanteisiin olen mennyt avoimin mielin ja kannustankin kaikkia välttämään ennakkoluuloja ja kohtaamaan mielenterveyshäiriötä sairastavan ihan samalla tavalla kuin kenet tahansa muun.

Mielenterveyshäiriö ei aina näy ulospäin, mutta joillakin voi olla esimerkiksi hankaluutta lähteä kotoa tai kohdata uusia ihmisiä. Itse en ole kohdannut asiakastapaamisissa vielä paniikkikohtausta, vaikka siihen niin sanotusti riski onkin ollut. Kuitenkin on tärkeää kysyä, miten asiakas haluaa, että häntä autetaan ja miten tilanteessa voi toimia, sillä jokainen ihminen on oman itsensä asiantuntija. Kannattaa myös ottaa huomioon oma suhtautuminen asiaan ja miettiä, millä tavalla oma ulosanti vaikuttaa henkilöön. Mielenterveydenhäiriöt ovat kuitenkin suhteellisen yleisiä ja niitä on erilaisia, ja samatkin sairaudet saattavat ilmetä eri henkilöillä monin eri tavoin.

Itse olen huomannut, että tilanne saattaa muuttua nopeastikin saman tapaamisen aikana ja aina on hyvä varautua siihen, ettei tapaaminen mene niin, kuin on suunniteltu. Omalla kohdalla oma käytös ja helposti lähestyttävänä ihmisenä oleminen on asiakastilanteissa tärkeää ja helpottanut toimintaa ja onkin ollut tärkeää muodostaa asiakkaalle positiivinen ilmapiiri, jossa hän saa olla oma itsensä, eikä hänen tarvitse hävetä omaa sairauttaan.

Minna, fysioterapeuttiopiskelija

Voimala, moniammatillinen työyhteisö

Hei, olen toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Sara. Olen pian suorittanut Voimalassa mielenterveys- ja päihdehoitotyön harjoittelun, joka on kestänyt yhteensä 226h. Aluksi luulin, etteivät tunnit mene ikinä ja, että tämä olisi tylsin mahdollinen harjoittelupaikka. Luuloni osoittautuivat vääriksi ja voin sanoa nyt, että voisin mennä Voimalaan toistekin harjoitteluun. Ajattelin blogipostauksessani käsitellä aihetta, joka ei paljon muissa opinnoissa tule esille, mutta Voimalassa siltä ei voi välttyä ja hyvä niin. Aihe on moniammatillinen työyhteisö Voimalassa.

Tahdon puhua Voimalasta työyhteisönä, koska opiskelijat toimivat suurimmaksi osaksi ajasta vain keskenään toisia tukien ja auttaen. Teemme hyvin itseohjautuvasti vapaaehtoistyötä erilaisten projektien ympärillä.

Monille meistä moniammatillisuus on varmasti tuttu. Opettajat toitottavat sanaa jatkuvasti, mutta silti uskon, että monelle meistä se ei ole vielä kunnolla avautunut. Voimalassa ei voi olla tutustumatta läheisesti kyseiseen termiin, ellet aio hautautua omaan nurkkaan piileskelemään koko harjoittelun ajaksi. Joka päivä ollaan yhdessä suunnittelemassa, toteuttamassa tai reflektoimassa tapahtumia tai asiakastapaamisia. Näitä toteuttaessa voi huomata kuinka jokaisella alalla olevalla ihmisellä on erilaista tietoa monista eri asioista ja he kiinnittävät eri tavalla huomiota erilaisiin asioihin. Itse olen sairaanhoitajaopiskelijana oppinut ymmärtämään enemmän fysioterapiaan liittyvistä asioista. Samalla olen jakanut omaa tietämystä fysioterapeuttien ja sosionomien kanssa. Voi siis sanoa, että olemme varmasti kaikki oppineet jotain uutta tässä harjoittelussa.

Samalla, kun opimme toisiltamme uusia asioita, saamme myös tukea erilaisissa tilanteissa, kuten yksilöasiakkaiden tapaamisissa. Joku osaa paremmin ohjata yksilöasiakasta ja pystyy tukemaan muita siinä, kun taas joku osaa toimia paremmin ryhmänohjaajana. Ei unohdeta opettajia, jotka ovat myös osana tätä työyhteisöä. Heiltä saa yhtälailla tukea monissa asioissa.

Moniammatillisuuden myötä olen myös löytänyt uusia aivan mahtavia kavereita ja ystäviä, sekä luonut uusia ihmissuhteita. Se on suurin asia, josta olen tästä harjoittelusta kiitollinen. Voimme siis jatkaa yhdessä myös tämän moniammatillisen tiimin ulkopuolella. Yhdessä kaikki on parempaa!

 

 

 

 

Sara, sairaanhoitajaopiskelija

Opiskelijana moniammatillisessa tiimissä

Hei,

Olen fysioterapeuttiopiskelija Aarni ja suoritan voimalassa kolmatta harjoitteluani. Voimalan harjoittelussa olen päässyt suunnittelemaan ja toteuttamaan projekteja itsenäisesti ja moniammatillisessa tiimissä yhteistyössä sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelijoiden kanssa.

Voimalassa moniammatillisen työskentelyn rikkaus on se, että projekteja ja tapahtumia suunnitellessa eri alojen opiskelijat tuovat omat parhaat näkemyksensä esiin, mistä muodostuu kokonaisuus, joka ottaa huomioon, niin fyysiset, sosiaaliset ja psyykkisetkin näkökulmat. Yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa meillä on ollut hyvä ryhmähenki ja luulen sekä uskon, että tämä on myös näkynyt ulospäin asiakkaille järjestämissämme tapahtumissa.

Tämä harjoittelujakso oli erityisen antoisa ja opin todella paljon uutta, kuten esimerkiksi projektityöskentelyä. Projektityöskentelystä saatu kokemus on korvaamatonta, koska ammatillisissa opinnoissa vastaavanlaista ei ole. Voimalasta saadut työelämätaidot ovat vahvistaneet ammatillista osaamistani ja uskonkin olevani nyt piirun verran valmiimpi kohtaamaan tulevaisuuden työelämän haasteet.

Kannustan kaikkia ehdottomasti menemään harjoitteluun Voimalaan!

Aarni, fysioterapeuttiopiskelija

Terveisiä Savoniasta

Olen Ilona, toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija Savonia-ammattikorkeakoulusta. Suoritan Voimalassa fysioterapiakäytännöt harjoittelua kuuden viikon ajan. En tiennyt Voimalan toiminnasta mitään, ennen kuin löysin Jobiilista paikan ja rupesin tutustumaan Voimalan toimintaan. Lähdin harjoitteluun avoimin ja positiivisin mielin. Ensimmäiset päivät Voimalassa kuluivat monien projektien sisäistämiseen. Harjoittelu on kulunut todella nopeasti ja työntäyteisesti, mutta hyvin rennosti. Voimala on osoittautunut monipuoliseksi harjoittelupaikaksi, jossa pääsee suunnittelemaan, toteuttamaan ja pohtimaan omaa toimintaa sekä oppimista.

Harjoitteluni teema oli fysioterapiakäytännöt. Voimalassa pääpaino ei ole fysioterapian kliinisillä taidoilla. Hyvällä omatunnolla voit keskittyä muiden taitojen harjaannuttamiseen. Harjoittelun tekee mielekkääksi hyvä tiimi ympärillä, positiivinen asenne ja työskentelymotivaatio. Voimalassa työskentely vaatii monista eri projekteista vastuunottoa. Työnjako eri projekteissa sujuu luontevasti hyvän tiimin ansiosta. Moniammatillisuus korostuu Voimalassa, sillä yhteistyötä tehdään eri alojen opiskelijoiden kanssa, joissakin projekteissa yli tiimirajojen sekä eri projektien yhteyshenkilöiden kanssa.

Pääsin harjoitteluni aikana suunnittelemaan ja toteuttamaan monia eri projekteja. Jokaiselle viikolle oli useampia toteutuksia. Välillä päivät venyivät pitkiksi, jos päivään sattui monia eri toteutuksia ja OMA AIKA-perhe illalle. Projektien suunnittelu on sujunut hyvin yhdessä tiimin kanssa, sillä voimme miettiä porukalla mikä olisi millekin ryhmälle toimiva toteutustapa ja mitä toteutuksessa tulee ottaa huomioon. Mieleenpainuvimpina koen OMA AIKA-perheiden kanssa vietetyt ajat, Liperin EA-rastit sekä ALISA-yökylä viikonlopun.

Hyvällä asenteella kohti Voimalaa!

Ilona, fysioterapeuttiopiskelija