Paikannuslaitteen käytön ohjaajana IkäOTe-hankkeessa

Tulin mukaan Voimalaan suorittamaan vapaavalintaisia opintoja. Päädyin osallistumaan IkäOTe  -hankkeen paikannuslaitekokeiluun. Tehtävänäni oli ohjata ikäihmisiä paikannuslaitteen käytössä. Paikannuslaitekokeilun tarkoituksena on kartoittaa sitä, kuinka paikannuslaite voisi hyödyttää esimerkiksi ikääntyvää muistisairasta ja hänen puolisoaan.

Osallistuin ensin kahden paikannuslaitevalmistajan järjestämiin koulutukseen, joissa käytiin läpi paikannuslaitteiden toimintaa. Myös paikannuslaitteen saavat ikäihmiset olivat mukana koulutuksissa. Näiden koulutusten aikana sovimme jo asiakaspariskunnan, jota tulisin ohjaamaan. Sovimme asiakkaan kanssa ensimmäisen tapaamisen ja vaihdoimme yhteystiedot. Kotona opiskelin vielä paikannuslaitteen käyttöohjeita tarkemmin ja suunnittelin ensimmäisen ohjauskerran sisällön.

Paikannuslaite ja älypuhelin.

Paikannuslaite ja älypuhelin.

Ensimmäisellä ohjauskerralla kertasimme paikannuslaitteen toimintoja ja sitä, kuinka paikannus käynnistetään. Sovimme, että voisin tehdä heille myös lyhyet kuvalliset käyttöohjeet, joista asiakkaan olisi helppo kerrata paikannuksen käynnistäminen. Seuraavalle kerralle teinkin ohjeet valmiiksi. Toisella kerralla kävimme läpi ohjeet ja kokeilimme paikantamista. Ohjeiden avulla asiakas pystyi hyvin jo itsenäisesti käynnistämään paikannuksen. Sovimme vielä kolmannen käyntikerran, jolloin kertasimme paikannuksen käynnistämistä. Kävimme myös läpi asiakkaalle mieleen tulleita kysymyksiä. Jokaisen käynnin jälkeen sovimme asiakkaan kanssa tavoitteet ensikertaa varten, minkä verran hän kokeilisi paikannusta itsenäisesti tällä välin.

Mielestäni käynnit sujuivat hyvin. Asiakkaani oli paikannuslaitteen saadessaan vasta opettelemassa älypuhelimen käyttöä, jonka hän oli saanut muutamaa päivää aikaisemmin. Ensimmäisillä kerroilla paikannuslaitesovelluksen käynnistäminen puhelimesta olikin haastavaa ja ohjauskäynnit tuntuivat tulevan tarpeeseen. Asiakas kuitenkin oppi nopeasti käyttämään puhelinta ja paikannuksen käynnistäminen sujui kerta kerralta paremmin. Asiakas oli myös aktiivisesti suorittanut sopimiamme tavoitteita ohjauskäyntien välillä. Viimeisellä kerralla asiakas ei tarvinnut enää ollenkaan neuvoa paikannuksen käynnistämisessä. Viimeiseksi osallistuin vielä paikannuslaitevalmistajan järjestämään kertauskoulutukseen, johon osallistuivat myös paikannuslaitteen käyttäjät. Kertauskoulutuksessa kävimme vielä yhdessä läpi paikannusta ja asiakkaat saivat kysyä heitä askarruttavia kysymyksiä.

Voimalassa ja IkäOte -hankkeessa työskentely opetti minulle suunnitelmallisuutta ja järjestelmällisyyttä. Sain myös hyvää kokemusta itseohjautuvasta työskentelystä. Hankkeen tiimoilta sai myös olla paljon yhteyksissä sähköpostitse ja puhelimitse asiakkaan, IkäOte -hankkeen ja Voimalan toimijoiden kanssa. Ennen tätä projektia en ollut myöskään työskennellyt hankkeessa, mikä oli erittäin mielenkiintoista kokea.

Paikannus käynnissä.

Paikannus käynnissä.

Paikannuslaitekokeilu kiinnostaa myös valtakunnallisesti, tässä linkki mtv:n uutiseen.

Anni Käyhkö, 3. vuoden sairaanhoitajaopiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *