Unipussista asiaa

Unipussi on toteutettu terveydenhoitajaopintojen kehittämistyönä Voimalaan ja sen tekijöitä ovat Iiri Nevalainen ja Johanna Suhonen (2015). Unipussi sisältää esineitä ja kuvia, jotka liittyvät uneen ja uneen vaikuttaviin tekijöihin. Esineiden ja kuvien herättämistä ajatuksista ja mielikuvista keskustellaan ryhmässä, ja ryhmänohjaaja täydentää tarvittaessa ryhmän tietoja Unipussin mukana olevien tietokorttien avulla. Unipussi on lainattavissa maksutta Voimalasta.

Unipussi

Toukokuussa Unipussi oli mukana ikäihmisten ryhmissä Polvijärvellä ja Juuassa.

Kokemuksia Polvijärveltä…

Työskentelen sosiaalityöntekijänä vanhuspalveluissa Polvijärvellä ja työhöni kuuluu myös asiantuntijaluentojen pitäminen eri tilaisuuksissa. Näen yhteisöllisyyden ja osallisuuden erityisen tärkeänä asiana terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta katsottuna. Unipussin avulla ja leikin varjolla uniasiaa oli helppo lähestyä ja keskustelua syntyi luontevasti. Ryhmäläiset jakoivat omia kokemuksiaan liittyen uneen – ryhmässä keskusteltiin niin kahvin juonnista, herätyskellon käytöstä kuin unilääkkeistäkin. Herätyskello oli sellainen kapistus, joka löytyikin yllättävän monelta. Pari kerholaista kertoikin, että heillä on kello soimassa joka aamu, ettei vain nuku liian pitkään. Minut tämä tieto vähän yllättikin! Pääsääntöisesti ikäihmiset heräävät jo ani varhain ”kukon laulun aikaan”.

Jaana Tanskanen, sosiaalityöntekijä

Kuntouttavassa päivätoiminnassa Turvalan Toimintakeskuksessa Polvijärvellä UNIPUSSI vieraili kahdessa eri ryhmässä. Seuraavassa on päivätoiminnan ohjaaja Sarin mietteitä asiasta:

”Eniten mietitytti päivärytmi ja päiväunien pituus sekä ajankohta. Myös lääkkeiden käyttö ja iltapala mietitytti.. Osalle päiväunet ovat ehdoton juttu ja osa taas koki ne turhiksi. Moni kertoi valvovansa aina silloin tällöin yöllä, muttei kokenut sitä häiritseväksi. Harvalla oli käytössä uni- tai nukahtamislääkkeet (ainakin omien sanojensa mukaan). Suurimman osan lääkkeet jaetaan valmiiksi, joten ei ehkä ole tietoakaan mitä kaikkea lääkettä suuhunsa pistää. Hyvin moni syö päivällisen illalla mutta jättää iltapalan syömättä, lääkkeiden kanssa vain jotain juomista ennen nukkumaan menoa. Niinpä moni herääkin yöllä napostelemaan jotain.”

”Hieno idea kaiken kaikkiaan tuo unipussi, erilainen lähestymistapa verrattuna uniasioiden luennointiin… Jos kohderyhmä on hyvin orientoitunut, voi keskustelua syntyä paljonkin.”

…ja Juuasta

Unipussin hyödyntäminen kuului yhtenä osana torstaina 26.5.16 Juuassa järjestettyyn Ikäosaamiskeskus Ellinkulman terveysaiheiseen luentoon. Uniaiheesta oli kertomassa terveydenhoitaja Kaija Piironen. Paikalle saapui 28 henkilöä; osallistujien joukossa oli myös muutamia nuorempia henkilöitä, mutta suurin osa yleisöstä oli ikääntyneitä.

Unipussi2Uniasiaa alustettiin muutamalla Powerpoint-dialla, jossa kerrottiin muun muassa unesta, uneen vaikuttavista tekijöistä sekä ikääntymisen vaikutuksesta uneen. Tämän esityksen jälkeen Unipussi laitettiin kiertämään hieman eri periaatteella kuin varsinaiset Unipussin pelisäännöt ovat.

Koska osallistujia oli melko paljon ja ryhmätila oli suuri, sovittiin, että jokainen osallistuja vuorollaan, niin halutessaan, nostaa yhden esineen unipussista niin, että koko yleisö näkee, mikä esine on kyseessä. Tämän jälkeen joko esineen nostaja kertoi, mitä hänelle tuli mieleen ko. esineestä uneen liittyen, tai jos esineen nostaja ei keksinyt asiayhteyttä, yleisö kertoi oman näkemyksensä. Tämä oli toimiva käytäntö, koska esimerkiksi ujoimmat osallistujat pystyivät vain ohittamaan pussin ja kierrättää sen eteenpäin seuraavalle henkilölle. Osallisuus oli näin ollen vapaavalintaista. Jokaisen esineen/keskustelun jälkeen kerrottiin myös Unipussin vastauskortin sisältö yleisölle – vastauskorteista oli muokattu myös vastaavat diat kuvineen, jotka heijastettiin vuorollaan myös isolle näytölle koko yleisön nähtäväksi.

Kokonaisuudessaan Unipussi ja sen sisältö kiinnostivat yleisöä ja innokkaita esineen nostajia oli riittävästi! Uni aiheena koettiin tärkeäksi ja se herätti paljon myös vapaata keskustelua; omien kokemusten kertomista toisille, kysymyksiä sekä yleisön joukosta annettiin yleisesti vinkkejä uneen vaikuttavista tekijöistä, mutta myös unipussin innoittamana. Vapaan keskustelun etenemisessä Unipussin sisällöstä oli ehdottomasti hyötyä. Uniaihe oli räätälöity Juuan Ellinkulmalla enemmänkin ikääntyneiden näkökulmasta katsottavaksi, mutta Unipussi toimi myös ko. rajauksessa vallan mainiosti! 🙂

Kaija Piironen, terveydenhoitaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *