Uutta palvelua kehittämässä

Kirjoitettu toukokuussa 2016

Kolmen opiskelijakollegan kanssa pilotoimme uutta palvelumallia Voimalalle. Uuden palvelun tarkoituksena on antaa aikaa omaishoitajalle, ajan hän voi käyttää haluamallaan tavalla. Kotikäynnit olivat ja olisi jatkossakin ajatus tehdä moniammatillisilla pareilla. Pilotoinnin aikana pyrimme kartoittamaan tämän kaltaisen palvelun tarpeen ja toimivuuden. Mielestäni onnistuimme suunnitelmissamme ja saimme hyvän kuvan pilottijaksosta. Päällimmäisenä voisi nostaa palvelun todellisen tarpeen, joka on näillä näkymin valtava, ainakin vanhusasiakkaiden parissa. Palvelun olisi tarkoitus jatkua ensi syksynä ja tarkoitus tarjota palvelua lapsi perheistä vanhuksiin. Jo nyt tarjolla on vanhusasiakkaita enemmän, kun voidaan palvelua jatkossa tarjota.

Virallisen ensimmäisen kotikäynnin aikana kävimme omaishoitajan kanssa läpi asioita, joita me opiskelijan voimme tehdä hänen omaishoidettavan kanssa. Tätä ennen olimme käyneet tutustumiskäynnillä esittelemässä itsemme ja tarjoamamme palvelun. Suurimmat tarkennuksen aiheet olivat lääkehoito sekä kodinhoidolliset asiat ja isommat perushoidolliset asiat. Samalla kävimme läpi asiakastietolomaketta sekä palvelusopimusta, jotka täytimme seuraavan käynnin päätteeksi.

Asiakkaan pitkälle edenneen Alzheimerin vuoksi hän tarvitsi ja tarvitsee jatkossa kokoaikaista valvontaa, sekä vuorovaikutus sekä muukin toiminta ovat varsin haastavaa. Oppimiskokemuksena kotona tapahtuva hoiva on mielestäni hyvinkin opettavaista, koska jo vieraitten ihmisten kotiin meno vaatii paljon kunnioitusta toisen omaa kohtaan. Lisäksi kodissa tapahtuva hoiva vaatii luovuutta, koska ympäristössä ei ole välttämättä laitoksissa olevia apuvälineitä ja tilojakaan ei ole suunniteltu hoivaamista silmällä pitäen. Mielenkiintoista on myös se, että saa hoitaa asiakasta opiskelijavetoisesti, tämä mielestäni kehittää todella hyvin ”pelisilmää” tulevaa ammattia varten.

Omaishoitaja kävi käyntimme aikana hoitamassa asioitaan ja oli kiitollinen saamastaan mahdollisuudesta. Käyntimme päätteeksi kävimme läpi iltapäivän asioita. Samalla varasimme seuraavan ajan, joka olikin sitten seuraavalla viikolla. Käyntimme kesti suunnitellusti noin kolme tuntia.

Pilotointijaksolla kävimme heidän luonaan kuusi kertaa, minä olin mukana joka kerta, mutta opiskelijakollegat vaihtuvat jonkin verran. Saamamme palaute oli pelkästään hyvää ja opiskelijoina meille jäi todella hyvä mieli, että voimme auttaa ja lisäksi varmasti meistä jokainen oppi uusia asioita paljon.

Sairaanhoitajaopiskelija Tero

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *