Yhteistyö yllättää!

Olen kolmannen vuoden fysioterapeuttiopiskelija, Kirsti ja suoritan neljättä harjoitteluani Voimalassa. Neljännestä harjoittelusta neljä viikkoa olin terveyskeskuksessa ja loput kuusi viikkoa Voimalan moniammatillisessa ympäristössä. Valitsin Voimalan käytännön harjoittelun paikaksi sen projektiluontoisen työskentelyn takia. Koin myös moniammatillisen työskentelyn saavan aivan uuden merkityksen Voimalan kaltaisessa oppimisympäristössä ja niinhän se saikin.

Ensimmäisellä viikolla jo aloittaneiden opiskelijoiden vastaanotto oli todella sydämellinen ja nopeasti Voimalaelämää harjoittavat alkoivatkin tuntua kuin pieneltä perheeltä. Tässä ympäristössä kaikki pitävät toisistaan huolta ja jokaisella on oma paikkansa Voimalassa. Ensimmäisen viiden viikon ajan Voimalassa työskenteli neljä fysioterapeuttiopiskelijaa minä mukaan lukien sekä neljä sairaanhoitajaopiskelijaa. Kaikilla opiskelijoilla oli omat vastuuopiskelijan roolinsa tietyissä projekteissa ja tämän lisäksi he myös osallistuvat muihin projekteihin. Hienointa oli huomata, että joka ikinen Voimalan opiskelija kantoi oman vastuunsa sen suuruudesta riippumatta huolellisesti alusta loppuun!

Olen aina kokenut pärjääväni melko hyvin itsenäisenä työskentelijänä ja juuri siksi osasin odottaa yhteistyön olevan haasteellista aika-ajoin. Olisi pitänyt odottaa odottamatonta, sillä moniammatillinen tiimityöskentely osoittautui hedelmällisemmäksi kuin osasin kuvitella! Vasta nyt huomasin, että ryhmän suunnittelu on ollut oman ammatti-alan näkökulmasta melko kapeakatseista, vaikka luulin toisin. Sairaanhoitajaopiskelijat pystyivät tuomaan ryhmien suunnitteluun ja ryhmien tapaamiskertojen toteutukseen erilaisia näkökulmia ja itse toteutus oli asiakkaan hyvinvoinnin kannalta kokonaisvaltaisempaa. Pelkästään fysioterapeutin tai vain sairaanhoitajan ohjaamana tapaamiskertojen sisällöt olisivat olleet puutteellisempia.

Olen työskennellyt lähihoitajana jo ennen fysioterapian opintoja ja päässyt myöskin osallistumaan moniammatillisen tiimin jäsenenä erilaisten kurssien suunnitteluun ja pitoon. Vaikka aiempi työskentely on ollut tasa-arvoista ja kaikin puolin onnistunutta, niin ero Voimalassa työskentelyyn on huomattava. Tässä oppimisympäristössä suunnittelu ja toteuttaminen on jollain tapaa luontevampaa ja jännittämistäkin on jostain syystä vähemmän. Ehkä juuri siksi, kun olemme kaikki opiskelijoita ja niin sanotusti samalla viivalla. Myös yhteisön työskentelyilmapiiri on innovatiivinen ja aikaansaava. Kaikki hakevat jo keksittyjen ideoiden tilalle vaihtoehtoisia tai uusia ratkaisuja. Olen myös huomannut kehittäneeni omaa ajatteluani innovatiivisempaan suuntaan kuin aiemmin!

Odotukseni tälle käytännön harjoittelulle ovat ylittyneet! Koen saaneeni enemmän valmiuksia toimia moniammatillisen tiimin jäsenenä kuin aiemmin. Huomaan myös ymmärtäväni paremmin sairaanhoitajan roolin asiakkaan kuntoutuksessa ja hyvinvoinnin tukemisessa. Tämän harjoittelun jälkeen on vain ja ainoastaan varmempaa se, että asiakkaan toimintakyvyn tukemiseksi tarvitaan kaikkia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, jotta asiakkaan elämän osa-alueet pystyttäisiin ottamaan kokonaisvaltaisemmin huomioon.

Ft-opiskelija Kirsti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *