Päihdepäivä Kummun koululla

Olen kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Anniina ja suoritan Voimalassa perhehoitotyön harjoittelua. Olin mukana Päihdepäivä-projektissa, jossa järjestettiin yhteistyössä Outokummun ammattiopiston lähihoitajaopiskelijoiden kanssa Päihdepäivä Kummun yläkoulun oppilaille. Päihdepäivään osallistui 7-8 luokan oppilaita yhteensä reilu sata.

Kanssani Päihdepäivää järjesti kolme sairaanhoitajaopiskelijaa, joilla päivän järjestäminen kuului mielenterveys- ja päihdehoitotyön harjoittelun projektiin. Viikko 45 oli ennaltaehkäisevän päihdetyön viikko, johon Päihdepäivä sopivasti kuului. Ideana oli, että koulupäivän ajan oppilaille oli järjestetty erilaisia päihteisiin liittyviä pisteitä koulun liikuntasalissa, joihin he saivat käydä tutustumassa.

pp1

Meidän rastilla oli yhteensä neljä eri toimintoa: Erektiolaatikko, hajulaatikko, maistelupiste ja tervapurkki.

pp2Tupakoinnin vaikutusta seksuaaliterveyteen ja erityisesti erektioon havainnollistettiin laatikolla, jonka sisään oli laitettu dildo, sekä jauhoilla täytetty kondomi. Oppilaille kerrottiin ensin lyhyesti, miten tupakka vaikuttaa verenkiertoon ja sitä kautta erektioon. Sen jälkeen oppilaat saivat halutessaan kokeilla laatikon sisältöä. Oppilaiden kanssa pohdittiin, onko kivaa, jos erektio huononee tupakoinnin takia.

pp3

Hajulaatikon sisällä oli tuhkakuppi ja nuoret saivat haistella, mille tupakoiva henkilö haisee. Oppilailta kysyttiin kysymyksiä, joita he pohtivat ja miettivät esimerkiksi omien vanhempien tupakointia tai sitä, miltä tuntuisi, jos kaveri haisisi tupakalle. Kuvassa näkyvällä tervapurkilla havainnollistettiin vuodessa keuhkoihin kerääntyvän tervan määrää. Kerroimme nuorille, kuinka terva kertyy keuhkoihin ja miten terva vaikuttaa niiden toimintaan, sekä millaisia oireita terva aiheuttaa.

pp4

Maistelupisteellä oli laimeaa mehua, jolla havainnollistettiin tupakoinnin heikentävä vaikutus makuaistiin. Nuorilta kysyttiin, miltä mehu maistui ja kerrottiin, miksi tupakka heikentää makuaistia.

Kokonaisuudessaan päivä oli mukava. Nuoret olivat kiinnostuneita aiheesta ja pisteellämme olleet toiminnot selvästi jäivät mieleen, sillä osa tuli käymään vielä uudelleen.

Sairaanhoitajaopiskelija Anniina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *