Helpotusta omaishoitajien arkeen

Olen toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija ja suoritan toista harjoitteluani Voimalassa. Olin ensimmäisessä harjoittelussa terveyskeskuksessa, jossa työskentelin sekä avopuolella että vuodeosastolla lähinnä ikääntyneiden parissa. Tässä Voimalan harjoittelussakin asiakkaat ovat pääosin ikääntyneitä, mutta siihen melkein yhtäläisyydet ensimmäisen harjoittelun kanssa jäävätkin. Voimalassa harjoittelu on koostunut erilaisista ryhmien ja tapahtumien suunnittelusta sekä toteutuksesta. Olen ollut mukana muutamassa omaishoitajille suunnatussa tapahtumassa ja ryhmässä ja nämä ovat saaneet minut ymmärtämään, miten raskasta omaishoitajien arki voi olla. Näin ollen myös omaishoitajille järjestettävälle toiminnalle on kyllä tilausta.

Harjoittelun ensimmäisellä viikolla olin Omaisten ilta -tapahtuman alussa esittelemässä toisen Voimala-opiskelijan kanssa arjen apuvälineitä sisältävää Jelppi-salkkua. Tähän tapahtumaan osallistui omaishoitajia, jotka vaikuttivat olevan lähinnä omaishoidettavien puolisoja. Ilta koostui muilta osin erilaisista asiantuntijaluennoista. Osallistujien kanssa esittelyn ohessa keskustellessa ja omaishoitajien keskinäistä ajatusten vaihtoa sivusta seuratessa heräsin miettimään omaishoitajan arkea tarkemmin. Moni osallistuja valitteli kuinka he eivät pysty käymään missään ja kuvasi normaalin arjen olevan raskasta puurtamista.

Laki määrittää, että omaishoitajalla on oikeus pitää vapaata vähintään kaksi vuorokautta kuukaudessa. Jos omaishoitaja on yhtäjaksoisesti tai vähin keskeytyksin sidottu hoitoon ympärivuorokautisesti, hänellä on oikeus kolmeen vapaavuorokauteen kuukautta kohden. Jos omaishoito on raskasta, niin vapaapäivien määrät tuntuvat melko vähäisiltä. Tietysti monessa kodissa saattaa käydä apuna esimerkiksi kotihoitaja, mutta uskoisin, että monelle omaishoitajalle lisävapaat ovat tervetulleita.

Voimalassa toimii muutama omaishoitajille suunnattu palvelu. Omaisvoima-ryhmässä omaishoitajat kerääntyvät yhteen opiskelijoiden järjestämille ryhmäkerroille, joiden teema vaihtelee ja samaan aikaan moniammatillinen opiskelijapari menee jokaiseen ryhmään osallistuvan kotiin huolehtimaan omaishoidettavasta. Oma aika -palvelussa opiskelijat menevät samalla tapaan parina kotiin “vapauttamaan” omaishoitajan, mutta omaishoitaja saa käyttää aikansa haluamallaan tavalla.

Itse olen ollut mukana Omaisvoima-ryhmässä kotikäynneillä pitämässä huolta omaishoidettavasta henkilöstä, jolla muistisairaus on edennyt pitkälle. Näiden kotikäyntien ohessa olen saanut nähdä miten tärkeää tämä ryhmätoiminta on tässä tapauksessa omaishoitajana toimivalle puolisolle. Sen lisäksi, että ryhmään osallistumisen kautta omaishoitaja pääsee viikoittain irti normaalista arjesta, tarjoaa ryhmä myös erilaista tekemistä sekä vertaistukea omaishoitajille. Tietysti tällainen ryhmätoiminta myös rytmittää mukavasti viikkoa, mikä on tärkeää etenkin ikääntyneiden kohdalla.

Äskettäin olimme kotikäynnillä viimeistä kertaa, kun Omaisvoima-ryhmä päättyi tältä syksyltä. Asiakas oli kiitollinen, että oli päässyt osallistumaan ryhmään ja tyytyväinen ryhmäkertojen sisältöön. Hän myös toivoi, että jatkossakin järjestettäisiin tällaista toimintaa. Voikin siis todeta, että vastaavaa toimintaa on hyvä jatkaa ja varmaan jatketaankin, sillä kysyntää kyllä on.

Fysioterapeuttiopiskelija Samu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *